szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A csütörtökön kezdődő 83. Ünnepi Könyvhéten 98 kiadó összesen 333 újdonságával találkozhatnak az olvasók, a hétfőig tartó seregszemlén 250 hazai és határon túli könyves cég mintegy 150 pavilonban mutatja be kiadványait a fővárosban.

Az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Zentai Péter László az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta: a könyvhetet az idén Ferdinandy György író nyitja meg csütörtök délután négy órakor.

Felidézte, hogy a megnyitót hagyományosan egyik évben egy határon túli, a következőben pedig egy hazai alkotó tartja. A könyvünnep a Katasztrófavédelem Központi Zenekara díszegyenruhás felvonulásával kezdődik, a megnyitót követően pedig átadják a magyar könyvszakma legjelentősebb elismeréseit, a Szép Magyar Könyv díjakat - ismertette a nyitónap programjait az igazgató.

Zentai Péter László emlékeztetett: a rendezvény ötlete Supka Géza régésztől, művészettörténésztől, írótól származik, a könyvhét tervezetét 1927-ben a magyar könyvszakma érdekvédelmi szervezetének lillafüredi közgyűlésén nyújtotta be.

©

"Örömmel jelenthetem be, hogy esztendőről esztendőre közelebb kerülünk ahhoz az elképzeléshez, hogy az Ünnepi Könyvhét valóban az egész anyanyelvi területre kiterjedjen" - fogalmazott az igazgató, megemlítve, hogy a budapesti könyves seregszemléhez eddig mintegy 60 vidéki település csatlakozott, Kolozsváron pedig már másodszorra rendezik meg a könyvhetet.

Megjegyezte: az idén egy héttel későbbre került a rendezvény időpontja, reményeik szerint így az időjárás is kegyesebb lesz a seregszemléhez. Zentai Péter László kiemelte: a Vörösmarty téren az idén is két nagyszínpadot állítanak fel, szombaton pedig megrendezik a Könyvek éjszakáját, amelyen utcabál és játékos, jó hangulatú programok várják az olvasókat.

A sajtótájékoztatón megjelent Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, aki arról számolt be: kezdeményezték, hogy 2013-ban, amikor a város Szent István halálának 975. évfordulóját és az utolsó székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulóját fogja ünnepelni, tartsák a 84. Ünnepi Könyvhét országos megnyitóját a hajdani királyi székhelyen. Zentai Péter László közölte: a könyvhét alatt összeül az MKKE elnöksége és megvitatja a kérdést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét koronavírusos lakó halt meg a nagykanizsai idősotthonban

Hét koronavírusos lakó halt meg a nagykanizsai idősotthonban

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában