szerző:
Rác András
Tetszett a cikk?

Fotóztatta magát sztárral? Dedikáltatott már könyvet párja nevére? Van aki küzd érte, van akinek játszi könnyedséggel sikerül. Paul Cole véletlenül került a négy Beatle mellé.

Az 1969-ben megjelent Abbey Road című nagylemez borítója a zeneipar Sixtus kápolnája. Iain Stewart McMillen fotója után már senki sem készíthetett úgy lemezborítót, mint azelőtt – ahogy Michelangelo remekműve is vízválasztó az áhítatos belterek díszítésében, vagy Samuel L. Jackson Ponyvaregényben elszavalt pénzbehajtó monológja után megváltoztak a gengszterek is egyszer és mindenkorra.

Paul Cole Floridából érkezett londoni nyaralására, és az Abbey Road-ra tévedt
©

Pedig a fotó alig tíz perc alatt készült el, egyetlen rendőr segített abban, hogy a forgalom leálljon. A zebrán elől Lennon, utána Starr, majd McCartney és végül Harrison kel át. Harrison denim farmerben, a többiek mind Thomas Nutter londoni tervező öltönyében, nem is akármilyenben: a világ talán leghíresebb és igen drága szabó utcájában, a Savile soron nyitott üzlete Nuttert. Ebbe az utcába járt Churchill és Lord Neville is, Nutter azonban újraértelmezte a konzervatív és drága öltözetet, hogy vagány és drága öltözetet varázsoljon belőle. Ezt hordják a srácok.

A kép kivitelezője az Apple Corps, a 4 Beatle cégének kreatív igazgatója, Kosh és jobbkeze, McMillen, a fotós. Az eredeti skicc azonban magától McCartneytól származott, aki a képen mezítláb követi két társát. Mezítlábassága az összeesküvés elmélet kedvelők egyik imádott témája, akik azóta is azt hirdetik, hogy a fotó napján Paul már 2 éve halott volt, és csupán egy hasonmását láthatjuk. Sőt, a mezítlábasság rejtett, de direkt üzenet a zenésztársaktól, szimbólika, mint minden a képen. Lennon például azért öltözött fehérbe, hogy földöntúlinak tűnjön, a feketében sétáló Ringo a papot, a farmeres Harrison a sírásót jelképezi.

A kép amúgy tucatnyi további kóddal üzeni meg, hogy McCartney eltávozott: a bal oldalon parkoló Volkswagen bogár rendszámában szereplő 28-as Paul meg nem élt életkorát mutatja, vagyis ennyi idős lett volna a fotózás napján. Az aszfaltra vetődő árnyék Siva sziluettjét rajzolja ki, aki egyik karját éppen az alterego felé nyújtja (hogy ez miért a halál jele, ugyanolyan képzavaros, mint a mezítlábasság). Sőt, a jobb oldalon egy fekete autó, a londoni temetkezési vállalatok járműve - mondják a teoretikusok.

Az összeesküvés elmélkedők mindig nagyon alaposak és lelkesek összetett jelrendszerek kidolgozásában és elemzésében. Amiről megfeledkeztek, az a véletlenül a fotóra tévedt bámészkodó, Paul Cole, aki Floridából ugrott át nyaralni Londonba. Neki nem osztottak szerepet.

Cole nem ismerte a Beatles életművet, így nem ismerte fel a négy zenészt sem. Mivel a fotózás semmilyen felhajtást nem igényelt, ezért a jelenet számára csak négy bolondos fickó és fotósuk hóbortjának tűnt. Hallott már a kvartettről, de nem érdekelte a könnyűzene, mivel „inkább a komolyzenét szerette mindig”. Valószínűleg szívesebben hallgatta felesége muzsikáját, aki templomi orgonajátékkal kereste kenyerét.

1969. augusztus 8. délelőtt 10.00. és 10.30. között érkezett a Cole házaspár a környékre, hogy Mrs Cole kérésére egy újabb múzeumot látogassanak meg. "Elég múzeumot láttam", tiltakozott férje, és az utcán maradt. A titokzatos fekete autó mellé lépett, ami számára nem is volt annyira titokzatos. Egy rendőrségi jármú, benne a forgalombiztos. Beszélgetett vele, hogy merre érdemes menni, mit érdemes látni. "Ekkor láttam meg a négy bolondot... bolondnak hívom őket, merthogy olyan rebellisnek tűntek", idézte fel Cole az eseményt a Scripps Treasure Coast Newspapers 2004-es számainak egyikében.

Mrs Cole azonban jobban ismerte a négy fiút, és az Abbey Road albumot is megvette. Paul Cole csak akkor jött rá, hogy véletlen mellékszereplője a pop történelemnek és városi legendáriumának, amikor meglátta a zongorának támasztott borítót, és felismerte az utcai jelenetet. A véletlen hős 96 évesen halt meg 2008-ban, Floridában, ahol mindig élt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!