szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyári vendégszerepléseket követően lezárult a 2011/2012-es évad a Nemzeti Színházban, amely a következő szezonban tizenegy bemutatóval várja a közönséget – közölte a színház szerdán az MTI-vel. A színházigazgató, Alföldi Róbert korábban azt mondta, amennyiben a fenntartó főigazgatói pályázatot hirdet, pályázni fog a posztra, L. Simon László kultúráért felelős államtitkár azt nyilatkozta: nem akar találgatni, de azt gondolja, vezetőváltás lesz a színház élén.

A társulat június 14-én a Theatre World Brno nemzetközi színházi fesztiválon vett részt a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című előadással, előtte pedig a Pécsi Országos Színházi Találkozón játszotta az Egy lócsiszár virágvasárnapja című darabot.

A színház az elmúlt évadban négy játszóhelyen összesen 364 előadást tartott, ebből 333 volt a saját, 31 pedig a vendég és befogadott produkciók száma. Az előadásokat csaknem 117 ezren látták, ez a saját előadások tekintetében mintegy 90 százalékos látogatottságot jelent.

A következő évad szeptember 16-án kezdődik a teátrum hagyományos nyílt napjával és a Színikritikusok Díjának átadó gálájával. Az első bemutató Tony Kushner Angyalok Amerikában című darabja lesz Andrei Serban rendezésében. Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét Tengely Gábor állítja színpadra, Kristóf Ágota (Agota Kristof) Egy elsurranó patkány című darabja magyarországi bemutatójának rendező-koreográfusa pedig Gergye Krisztián lesz.

©

Szabó Kimmel Tamás, Makranczi Zalán és Mátyássy Bence, a társulat három fiatal tagja decemberben egy groteszk musical szerzőjeként jelentkezik, a Jönnek a manek! munkacímű zenés játék napjaink Magyarországán játszódik. Csehov Sirályát Alföldi Róbert rendezi meg többek között Básti Julival, Blaskó Péterrel, Farkas Dénessel és Tompos Kátyával, majd Heinrich von Kleist Amphitryonját Gothár Péter állítja színpadra.

Székely Csaba erdélyi bányászfalvakban játszódó darabja, a Bányavirág rendezője Sebestyén Aba lesz, míg Shakespeare Velencei kalmárját Mohácsi János interpretációjában láthatja a Nemzeti közönsége. Cigánymesén alapuló előadást hoz el Budapestre a Nemzeti Színház és a Centre Dramatique National de Normandie együttműködésében Jean Lambert-Wild, Klaus Mann Mephisto című regényéből pedig Alföldi Róbert készít új színpadi változatot. Nemzetközi koprodukció részeként májusban a Szputnyik Hajózási Társaság Az utolsó ember Európában című előadása zárja a következő évad bemutatóinak sorát.

Alföldi Róbert korábbi évadzáró sajtótájékoztatóján elmondta: jövő július végén lejár főigazgatói megbízatása. "Elméletben ez az első ötéves periódusom utolsó éve lesz. Ha úgy alakul, hogy tényleg az utolsó, életem legfontosabb öt éve" – fogalmazott, hozzátéve azonban: amennyiben a fenntartó főigazgatói pályázatot hirdet, pályázni fog.

L. Simon László ugyanakkor vezetőváltást valószínűsített a Nemzeti Színház élén. A hétfőn hivatalba lépett kultúráért felelős államtitkár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában hozzátette, hogy szerinte korai még a kérdésről beszélni. Mint mondta, először meg kell várni, hogy Alföldi Róbert egyáltalán megpályázza-e még egy ciklusra a teátrum vezetését.

"Majd meglátjuk, hogy pályázik-e. Nagyon sok tehetséges színházigazgató-jelöltet látok. Egyébként Alföldinek vannak érdemei és vannak olyan krakéler dolgai is, ami miatt sokan támadták. Ha pályázik, akkor majd meglátjuk, hogy kik fognak vele együtt pályázni, hogyan fog felállni a szakmai kuratórium" – fogalmazott.

L. Simon László hozzátette, a pályázati esélyek latolgatásával mindenekelőtt érdemes megvárni, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vagy esetleg Orbán Viktor miniszterelnök nem vonja-e magához a döntési jogkört. "Én egyébként azt gondolom, hogy a Nemzeti Színház élén vezetőváltás lesz, de nem akarok találgatni" – fűzte hozzá az államtitkár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!