szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ebben a pillanatban érvényes mindenművészeti fesztivál kezdődik július 5-én a belvárosi Akváriumban és egy házzal arrébb.

A Hybridart a belváros szívében, egy központi helyszínegyüttesre koncentrálva (Design Terminál, Akvárium Klub) rendezi meg Art Moments elnevezésű vizuális művészeti fesztiválját.

A Deák téri lokáció egysége lehetővé tette a tematika több szintű kibontását: a Colors magazin társadalmi gondolkodást formáló plakátkiállítását az egykori Erzsébet téri buszpályaudvar tranzit termében, a Design terminálban rendezik; a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület Sejt című csoportos debütjét az Akvárium központi terében. 

©

A Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédiás diákjainak Mona Lisa képében kiállításait az Akvárium galériájában. A Mona Lisa képében és a Reflex című kiállítások fókuszpontjában olyan „intermédiás” diákok munkái állnak, akik művészeti és társadalmi problémák iránti érzékenységüket messzemenően tudatos technika- és anyaghasználattal párosítják.

Az idei fesztivál fókuszában olyan művészeti platformok állnak, amelyek aktuális társadalmi és kulturális kérdésekre reflektálnak egy fiatal művészgeneráció orgánumán keresztül.

A kiállítások mellett a hazai vizuális élet olyan fontos műfajairól sem feledkeznek meg a szervezők, mint a filmművészet vagy a határokat feszegető graffiti és a reneszánszát élő népi folklór.

Az FKSE művészeinek munkái megvásárolhatóak lesznek. A képző és iparművészeink által vezetett workshopokon pedig a látogatók is készíthetnek hímzett betonszívet, szerelmük monogramjával, vagy akár stencilezhetnek pólót street art arcokkal. A kortárs vizuális dömping mellett természetesen lesznek popzenei programok is július 5-12 között.

Az Art Moments-en öt estén át klasszikus és kortárs magyar filmek vetítésére kerül sor. A résztvevők a magyar mozgókép legjobbjai közül válogathatnak, csaknem húsz rövidfilm és öt egészestés nagyjátékfilm közül. A nagyjátékfilmek mellett az animációs filmeken, kortárs videóinstallációkon túl a zene és képzőművészet filmes megvalósulásai mutatkoznak be, mindez egy kellemes nyáresti, a retro hangulatát idéző szabadtéri moziban, a belváros szívében.

Tánc és irodalom egyszerre lesz  jelen a Grecsó-testvérek estjein. A testvérek családi adomákkal, mulatságos és megrázó falusi történetekkel készültek, és a színpadon az eddig párhuzamosan futó életpályák is találkoznak. A tánc és az irodalom nyelvén feldolgozott élmények dialógusba kerülnek. Minden előadáson más-más művek is elhangzanak, de főként Krisztián utolsó, három kiadást megélt regénye, a Mellettem elférsz, és Zoltán prágai fesztiváldíjas előadása, a Szigorúan ellenőrzött vágyak, valamint friss előadása, a Nebáncsvirág szólítják meg egymást – és alakulnak át a művek egy új, színházi eseménnyé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erős tavaszra számíthat az ingatlanpiac

Erős tavaszra számíthat az ingatlanpiac

20 órára leállt a vonatközlekedés egy kínai városban, mert Flash-alapú rendszert használtak

20 órára leállt a vonatközlekedés egy kínai városban, mert Flash-alapú rendszert használtak

Dobja a Laposa borokat egy budapest kávézó, miután fény derült a borász ügyeskedésére

Dobja a Laposa borokat egy budapest kávézó, miután fény derült a borász ügyeskedésére