szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy napra visszatértek a keletnémetek Zamárdiba: ilyen volt a VI. Balaton Sound.

1 2
Sorrend megfordítása

Kit érdekel a válság, kit érdekel a vihar?

Amilyen hirtelen leszakadt az ég vasárnap délután Zamárdiban, olyan hirtelen el is múlt a vihar. Az utolsó estének zavartalan napsütéssel fut neki a VI. Balaton Sound fesztivál. A rohasztó kánikula és az arra alapozott bícshangulat, és talán a tömegnyomor is elmaradt idén, de úgy tűnik a fesztiválozókat mindez annyira mégsem érdekelte. Mint ahogy az sem, hogy a fellépő lineup a Guetta-Kalkbrenner tesók-Sven Väth fémjelezte kötelezőt csak kicsivel ugrotta meg.

De amint azt a közvetlenül a Balaton-parton felhúzott Jersey Shore konditeremben az alkonyi napsütésben lenyomott két óra gyúrás utáni megvilágosodásunkban magunk is megértettük, ez az egész úgyis az önfeledt feszítésről szól. Arról, hogy a kidolgozott izomzatát mutogathassa, aki egész évben erre gyúrt, vagy papucsban és trikóban táncolhasson lényegében bármilyen szeletelős tüctücre, vagy a VIP-bárban szórva a pénzét végre az élet császárának érezhesse magát.

Sound: maximum feszítés, minimum válság
©

Zamárdi pedig egy évben négy napra megint olyan lehessen, mint a KFT által megénekelt későkádári aranykorban, amikor még az utcákon és boltokban tömegével vonulásztak a levágott szárú farmeros-szandálos kelet/nyugatnémet nyaralók. Mert ez itt tényleg ilyen, fesztivál nem csak a kerítéseken belül van, a "szandosok" ellepték az összes szálláshelyet Zamárdi-felsőig és még a környező településeken is, a fesztivál környéki parkolók, éttermek és büfék tele, a kocsik mellett hálózsákos emberek alszanak a fűben, a vasútállomásról riksák hordják el a népet.

És persze lehet fanyalogni a fesztiválon, és nem kell szeretni a VIP-ben arcoskodó vállalkozókat és lejárt popsztárokat, meg a Zamárdi utcáin BMW-vel nyomuló wannabe macsókat. De hogy valaki négy napig a Balaton partján rázza a rongyot, vagy a seggét, és nem pedig tüntet, csoportosul, tiltakozva Facebook-lájkol, a válságon, az időjáráson, eltűnt kisállatokon vagy megkerült öreg nácikon pörög, abban igazán nincs túl sok kivetnivaló.

Brutális nyár: Ismét kitört a vihar a Balaton Soundon

Pedig még egy este hátra van a programból, de most már délután ideért a napi vihar, esik, dörög és villámlik. Az utcákon fel-alá vonulászók egy részét azonban láthatólag ez sem zavarja. Ma este még színpadra kell lépnie Armin van Buurennek, a Colorstarnak és a Soerii és Pooleknek, akik néhány napja debütáltak legújabb, Brutális nyár című slágerükkel.

Odacsapott a vihar a Balaton Soundnak

Már éppen hatott volna a szombat esti fesztiválláz, az egész napi kánikula utáni hajnalig fesztiválozás lendülete, amikor éjfél körül utolérte a zuhé a Balaton Soundot. A nagyszínpad programja még lement, így a Paul Kalkbrenner berlini sztárdj-re és kötelező Balaton Sound-fellépőre érkező tömegek kitombolhatták magukat, és a kevésbé populáris Caribou rajongói is megkapták a magukét, aztán elkezdett szakadni az eső, a tömeg egy része pedig menekülőre fogta a dolgot. Az eső változó intenzitással egész éjjel esett, gumicsizmát és esőköpenyt bekészíteni viszont ajánlott mára is.

Gyanús szrötyit népszerűsítenek a Sound bejáratánál

A bejárathoz vezető úton nyomtak a kezünkbe egy szórólapot, ami egy olyan energiakoktélt reklámoz, amiből állítólag már három elég az egész napi energiaszükséglet kielégítésére. Az eléggé handmade stílusú szórólap szerint a kanalas orvosságra emlékeztető, fél literes kiszerelésű folyadékban 40 deka sültcsirkének megfelelő kalória van, továbbá 9 vitamin és 16 ásványi anyag. Venni ugyanakkor nem lehet, csak mobilszámok vannak a lapon, ahonnan be lehet szerezni a folyadékot. Riporterünk a fehérje alapú táplálékkiegszítők lelkes fogyasztója, de nem győzte meg az ajánlat.

Nem verték meg a Kolin zenekar énekesét a Balaton Soundon

A 2012-es tavasz zeneipari minibotránya volt a Kolin zenekar balhéja. A provokatív megjelenéséről és számairól ismert zenekar énekesét, Linczényi Márkot egy pécsi fellépésen ütötte le a színpadon egy begőzölt fickó, miután ő a színpadon lesmárolta az illető volt barátnőjét. Linczényi Márk ezek után Magyarország és főleg a vidéki helyek mocsári kulturálatlanságáról panaszkodott a sajtóban, ami után többek közt a zenekar orfűi fellépését is visszamondták az ottani szervezők.

A külföldre távozással fenyegetőző, sértett zenekar az idei Soundon viszont fellépett, igaz a délutáni műsorsávban. A smárolós-verekedős akcióra a helyszínről távoztunkig nem került sor, tekintve hogy biztonsági kerítés és három megtermett inkálos választotta el a közönséget a színpadtól. Mondjuk összesen kb. 30 fő volt kíváncsi a Kolin fellépésére.

Ma igazi Sound-idő lesz (vagy mégsem)

A nap hétágra süt, felhő nincs, a levegő melegszik. Végre talán valóban olyan idő lesz, amilyennek azt a fesztivál szervezői megálmodták. Az időjárás-előrejelzés szerint is kánikulai idő várható, estefelé azonban szeles-zivataros idő is várható a Dunántúlon. Talán nem ér ide, mindenesetre ha mégis, akkor ajánljuk viharos-esős fesztiválok túléléséhez készített jótanács-összeállításunkat.

David Guetta lenyomta Orbán Viktort

David Guetta az elektródiszkó Orbán Viktora. Folyton színpadra lép (legalábbis a Balaton Soundon állandó fellépő), ahol a legnagyobb parasztvakítást adja elő. De a hívei bármit bevesznek, mint tegnap este, amikor dj-szettje közben lényegében változatlanul lejátszotta az előtte egy nappal ugyanakkor, ugyanott fellépő Avicii legnagyobb slágerét, őrületes sikerrel. Mások viszont gyűlölik és egy óriási szélhámosnak tartják.

Guetta műsora azonban nem akarja másnak hazudni magát, mint ami: tömény, olcsó és rendkívül szórakoztató népszórakoztatás, a diszkó mellé lézersóval, óriási villogó kijelzőkkel, "Balaton, can you feel it?-tel" és konfettiesővel. A műsor pénteken este is parádésan sikerült, a fellépés kezdetén a kapuban kialakult kisebb westbalkánnyi tömeg is bejutott és jól érezte magát. Az első sorokban David Guettának öltözve és David Guetta-transzparensekkel táncoltak, éjjel az utcákon kóválygó, hazajutni próbáló figurák is róla beszéltek.

Politikusok hálistennek nincsenek a Soundon

Egyedül az elegáns Vágó Gábor LMP-s képviselővel találkoztunk eddig, aki viszont láthatólag rekreációs céllal bukkant fel a fesztivál nagyszínpadánál. Ellenben Edvin Marton hegedűművész megérkezett.

Elmossa az eső a diszkókirályt?

Péntek este a "világ legnépszerűbb dj-je" néven beharangozott feketeöves fesztivál-headliner, a gyűlölt és szeretett David Guetta lép fel a Balaton Sound nagyszínpadán. Az időjárás viszont megint változékony, ami a napsütéses kánikula és a felhős-szeles-esős takony hirtelen váltakozásait jelenti. Most megint az utóbbi van, és már csak másfél óra David Guetta színpadra lépéséig.

Amiről az egész Balaton Sound szól

Riporterünk a tökéletes Balaton Sound-élmény elérése érdekében kipróbálta a fesztivál újdonságát, a Jersey Shore sorozatról elnevezett látvány-konditermet, ahol a fel-alá vonuló fesztiválozók orra előtt lehet látványosan dolgoztatni az izmokat. A két órás teszt eredménye a reveláció: ez az egész Sound-téma nem a fellépőkről, meg a többi fesztiválos marhaságról szól, hanem az önfeledt, őszinte feszítésről. Így ismét sikerült lemaradni egy csomó érdekes zenekarról, dehát úgysem ez számít.
1 2

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A magányt és a félelmeket énekli meg a Lázár tesók új dala - premier!

A magányt és a félelmeket énekli meg a Lázár tesók új dala - premier!

Alkotmánybírósághoz fordul a mobilok nyomkövetése miatt a volt szlovák kormánypárt

Alkotmánybírósághoz fordul a mobilok nyomkövetése miatt a volt szlovák kormánypárt

Bevándorlás, drog és szerelem: Márquez előtt is tiszteleg az új amerikai bestseller

Bevándorlás, drog és szerelem: Márquez előtt is tiszteleg az új amerikai bestseller