szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A meg nem alkuvás jellemezte a múlt héten elhunyt Janáky Istvánt, aki talán éppen ezért elsősorban meg nem épült alkotásaival, kísérleti és elméleti munkáival, mintsem megvalósult házaival hagyott nyomot.

„Egy valamirevaló könyv nem arra való, hogy az olvasó elaludjon mellette, hanem inkább arra, hogy kiugorjon tőle az ágyból, és úgy, ahogy van, alsógatyában rohanjon szétverni az író úr pofáját… Ez a hrabali mondat jut Pistáról eszembe. És a mérhetetlen intellektuális bátorsága, a tudásával párosuló szabadsága” – osztotta meg érzéseit a HVG-vel Herner János filozófus. Kétségtelen, hogy az augusztus 6-án 74 éves korában elhunyt ifjabb Janáky István elsősorban provokatív gondolatairól, az építész szakmán belül parázs vitákat gerjesztő téziseiről, nem pedig emblematikus épületeiről volt ismert.

A laikus sajtóban legutóbb a gigantikus homokórának is aposztrofált – Hernerrel és az író Krasznahorkai Lászlóval közösen kitalált – Időkerék című, a 2004-es uniós csatlakozáskor átadott, mára az Ötvenhatosok terén mozdulatlanul hagyott mobil szoborral váltott ki késhegyre menő polémiát. Hasonló ideológiai pergőtűz volt az osztályrésze az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonjára kiírt ötletpályázatot elnyerő – az expó „Felfedezések kora” hívómondatára az architektonikus erők játékát épületbe öntő – Lepkeházának is, amely ráadásul meg sem épült.

Janáky István életművéről részletesen a HVG e heti számában olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség

Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség