szerző:
MTI

Danis Jánosnak ítélték oda idén az Év Fotográfusa címet, az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja pedig a Biatorbányi Fotóklub lett. A kitüntetéseket a Magyar Fotográfia Napja alkalmából vasárnap adták át Cegléden, a Kossuth Múzeum ünnepi rendezvényén.

Az ünnepélyes eseményhez és a Magyar Fotográfia Napjához kapcsolódva a ceglédi múzeumban vasárnap megnyílt a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) kiállítása, a 29. MAFOSZ Szalon is.

Az Év Fotográfusa címet elnyert Danis János az MTI-nek elmondta, hogy egyetemista korában kezdett el fényképezni, és hosszú kihagyás után tíz évvel ezelőtt fordult ismét a fotózás felé. A Gödöllőn élő, ma már nyugdíjas villamosmérnök szociofotóival és etnográfiai tárgyú képeivel aktív résztvevője a magyar és a nemzetközi fotóséletnek, városában pedig fotográfiai stúdiót vezet. A külföldön is elismert fotós hat éve indul nemzetközi pályázatokon, ez idő alatt mintegy ezerhétszáz alkotása jelent meg, közülük százötven részesült különböző díjakban. 

„A most elnyert cím azért is fontos számunkra, mert egy nagyon fiatal alkotócsoportról van szó” – nyilatkozta az MTI-nek Horváth Imre, a Biatorbágyi Fotóklub elnöke. A mindössze két éve alakult közösség baráti társaságként indult, a dinamikus fejlődésnek köszönhetően azonban mára három, nemzetközileg is jegyzett tagja van az alkotóközösségnek, amely a legmagasabb pontszámot érte el az idei szalonon.

A program helyszínéül szolgáló ceglédi Kossuth Múzeum kapcsolata nem új keletű és nem előzmények nélküli a magyar fotográfiával, hiszen a múzeumnak jelentős fotógyűjteménye van – mondta Reznák Erzsébet igazgató. Értékes állományukban a 19. század végétől találhatók ceglédi vonatkozású fotográfiák, a Kossuth Lajosról és családjáról található fényképek pedig valóban kuriózumnak számítanak. A ceglédi gyűjtemény jelentőségét nem fotográfiai, hanem történeti és dokumentumértéke adja.

A MAFOSZ 2003-ban kezdeményezte a fotográfia napjának megünneplését. Választásuk augusztus 29-ére esett, mert 1840-ben Vállas Antal matematikus, fizikus és földrajztudós ezen a napon mutatta be a Magyar Tudós Társaság ülésén a fényképezés, a dagerrotípia készítésének mibenlétét. Ez volt a magyarországi fotóoktatás kezdete, és ebben az évben volt az első fotókiállítás is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!