szerző:
MTI

Az idei ARC-kiállítás legjobb plakátjának Székely Petra Miért is lenne jó kedvünk? című, az utóbbi néhány év legmegrázóbb magyar eseményeit felelevenítő grafikáját találta a zsűri, az alkotó a többi díjazottal együtt pénteken a Szépművészeti Múzeumban vehette át a kitüntetéssel járó ajándékokat.

Egy év kihagyás után, a díjátadóval vette kezdetét formálisan is az idei ARC-kiállítás. A pályázat útján kiválasztott 110 alkotás óriás- illetve hirdetőoszlop-plakát formátumban szeptember 23-ig látható a budapesti Ötvenhatosok terén. A zsűri a második díjat Holányi Katalinnak ítélte Jó a kedv című plakátjáért, a harmadik pedig Császár Norbert Mese címet viselő grafikája lett.

Székely Petra: Miért is lenne jó kedvünk? I. helyezett
©

A Magyar spiritusz című ARC+ témában Venczel Zoltán vehetett át különdíjat Találékonyság című képéért az ELMŰ-ÉMÁSZ felajánlásából, az idei legkedélyborzolóbb alkotásnak járó Borz-díjat pedig Mátrai István AsztalaViszta című munkájáért kapta. A HAUG (Hungarian Adobe Users Group) különdíját Németh Adrienn, Farkas Júlia, Koncz Gabriella, Szabolcs András és Sebestyén Eszter Üzenet Istennek című alkotása nyerte. A Bortársaság Magyar Balázsnak és Varga Bencének adott különdíjat, Nevezd át című munkájukért. 

Bakos Gábor, az ARC ügyvezető igazgatója az eseményen kifejtette, hogy bár az elmúlt évben a gazdasági válság következtében elmaradt a kiállítás, idén töretlen lelkesedéssel folytatták korábbi munkájukat. Kiemelte: az ingyenesség és a 24 órás nyitva tartás biztosításával továbbra is arra törekszenek, hogy a kiállítást minél többen megtekinthessék, és fontos számukra az is, hogy bárkinek lehetősége nyíljon a bemutatkozásra és a szabad véleménynyilvánításra.

Holányi Katalin: Jó kedv II. helyezett
©

"Ahogy a kiállítást megelőző pályázat szövegében megfogalmazzuk, foglalkozástól, kortól, nemtől, nemzeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül, immáron 12. alkalommal gyakorolhatja bárki demokratikus jogát, hiszen az ARC-kiállítás nem egyszerűen a képalkotásról szól, hanem arról, hogy bárki teret és tartalmat adhat társadalmi reflexióinak" - mondta az ügyvezető igazgató.

Idén a megadott főtéma is a szólásszabadsághoz kapcsolódott, a Himnusz második sora a "...Jó kedvvel, bőséggel..." - mint mondta - végtelen lehetőséget és jelentéstartalmat rejtett magában.

Geszti Péter az ARC egyik alapítójaként azt kívánta minden alkotónak, leendő pályázónak és a közönségnek egyaránt, hogy mindig képesek legyenek megőrizni kritikai gondolkodásukat és nyitottságukat, amelyre maga az ARC is törekszik.

A díjátadón kiemelték a zsűri munkáját, amelynek az elbírálás során elsődleges szempontja az volt, hogy az adott grafikában mennyire szellemes vagy találó eszközöket használ a pályázó üzenete közvetítésére. Idén a zsűriben Bakos Gábor, Bakos Katalin, Bodó Balázs, Enyedi Ildikó, Finta Sándor, Gellért Emese, Gerényi Gábor, Karsay Dorottya, Papp Ádám, Rév Marcell, Román Balázs, Smucz Katalin, Szoboszlay Péter, Tóth Andrej és Závada Péter foglalt helyet.

Külön egységet képez a kiállításon a fő téma és az ARC+, a kreatív és tehetséges magyarokat a középpontba állító rész mellett a HVG hetilap elmúlt 20 évének címlapjaiból bemutatott válogatás, amelyet az óriásplakátok között felállított oszlopokon lehet megtekinteni.

Császár Norbert: Mese III. helyezett
©

Az online elérhető ARClapon kiállítás teljes anyaga megtekinthető, továbbá az érdeklődők többek között Bakos Katalin művészettörténész, Kálmán C. György és Gerényi Gábor publicisták írásait is elolvashatják.

Bakos Gábor beszámolt arról is, hogy egyetlen plakát van, amelyet a zsűri beválogatott ugyan a legjobbak közé, azonban mégsem állítottak ki az Ötvenhatosok terén, mert ahhoz az egyik főtámogató, a MAHIR Cityposter nem járult hozzá. Szerényi Szabolcs és Bátorfy Attila A médium az üzenet című pályamunkája az online ARClapon tekinthető csak meg.

Idén először a tárlat teljes anyaga a Pameran Digitális Galéria kiállításán is megjelenik egy egyedülálló iPad alkalmazás segítségével. Az applikáció ezen a címen tölthető le.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

Betörtek Paul McCartney-hoz

Betörtek Paul McCartney-hoz

Nem sikerült megbuktatni a lengyel kormányt

Nem sikerült megbuktatni a lengyel kormányt

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek