szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szabó István Az ajtó és Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása is szerepel az idei Európai Filmdíjra jelölhető alkotások között.

Az Európai Filmakadémia (EFA) hétfőn tette közzé annak a 47 produkciónak a listáját, amelyet az akadémia 2700 tagja a következő hetekben beszavazhat a filmdíjra jelöltek közé. A jelöléseket november 3-án jelentik be Sevillában, az Európai Filmek Fesztiválján.    

A most közzétett válogatásban 31 ország filmjei szerepelnek. A listára a legtöbb EFA-taggal rendelkező húsz ország közvetlenül is küldhetett egy-egy filmet, a további alkotások felvételéről az akadémia elnökségi tagjaiból és meghívott szakemberekből álló nemzetközi bizottság döntött.

Csak a szél

A magyar filmművészetet Szabó István Az ajtó című magyar-német koprodukcióban készült filmje és Fliegauf Bence Csak a szél című magyar-német-francia koprodukcióban forgatott munkája képviseli a válogatásban. Az ajtó Szabó Magda azonos című regénye nyomán született. A filmdráma producere Hábermann Jenő és Sőth Sándor volt. A Berlinalén Ezüst Medve-díjjal kitüntetett Csak a szél, amelynek producere Mécs Mónika, Muhi András és Mesterházy Ernő volt, a magyarországi romagyilkosságokkal foglalkozik.

Esélyt kapott a jelölésre Roman Polanski Az öldöklés istene, a Taviani fivérek Arany Medve-díjas Cesare deve morire, Martin Sulik cseh-szlovák koprodukcióban készült Cigány, Ken Loach Szesztolvajok, Geoffrey Enthoven Hasta la Vista!, Miguel Gomes Tabu, Agnieszka Holland In Darkness, valamint Tomas Alfredson Suszter, szabó, baka, kém című filmje is. A teljes válogatási lista az Európai Filmdíjak honlapján (europeanfilmawards.eu) olvasható.  

Az Európai Filmdíjakat idén 25. alkalommal ítélik oda, a díjátadót december 1-jén rendezik Máltán.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom