szerző:
MTI

Négy Pettson és Findusz-könyv adaptációját viszi színre a Budapesti Bábszínház, a színpadon látható világ azonban nem hasonlít majd a könyvben megszokott, Sven Nordqvist által illusztrált környezethez. Azt ígérik, hogy a darabból is jól átjön a könyvekből ismert humor, valamint a gyerek-szülő viszony ábrázolása.

Pettson és kismacskája, Findusz története elevenedik meg a Budapest Bábszínház színpadán, az élő- és bábszínházi elemeket ötvöző darabot október 10-én mutatják be.

Pettsont Ács Norbert alakítja, Finduszt pedig Ellinger Edina jeleníti meg egy kisebb és egy idősebb korú macskabábbal. A mese mellékszereplői szintén megelevenednek a színpadon, a csirkéket és az egereket pedig bábokkal játsszák. A zenét Márkos Albert komponálta, a teret és a bábokat Lisztopád Krisztina, a mozgást Hegymegi Máté egyetemi hallgató tervezte. A darabot Bereczki Csilla, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőse rendezte, és négy Pettson és Findusz-könyvre épül - Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt, A kandúr szülinapi tortája, Lesz nemulass, Findusz és Pettson karácsonya -, a könyvek adaptációját Fekete Ádám egyetemi hallgató készítette. 

A darab ott kezdődik, amikor Findusz az öreghez kerül. Kezdetben méregetik egymást, ismerkednek, majd összetűzésbe keverednek. Az első veszekedés után Findusz elszökik, aztán megbocsátanak egymásnak. Lesz születésnapi palacsintasütés és megérkezik a "Mikulás" is, Pettson pedig felismeri, hogy felelős Finduszért. 

Pettson és Findusz a Bábszínházban
©

A színházban látható világ nem hasonlít a svéd szerző, Sven Nordqvist által illusztrálthoz - közölte Bereczki Csilla rendező csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. Mint mondta, a könyvben minden egyes rajzon találhatók olyan pici részletek eldugva, amit csak akkor lehet észrevenni, ha aprólékosan végigböngésszük. Úgy gondolták, hogy ennek a színpadi megjelenítése csak egyszerű másolás lenne, és nem is tudnák olyan pontosan megcsinálni. Olyan mesevilágszerű és gyerekbarát látvány akartak teremteni, amelyben a hétköznapi tárgyak egyben játékos külsejű, praktikus, többfunkciós bútorok. Az lenne jó, ha ebbe a térbe mindenki szívesen bemenne, a gyerekek pedig ilyen szobát szeretnének. Ha az előadásban vannak olyan pillanatok, amikor nem egy báb és egy ember beszélget a színpadon, hanem a gyermek és a szülő, akkor célt ért - hangsúlyozta Bereczki Csilla, hozzátéve: számára a bábszínházban az az izgalmas, amikor a báb és az ember viszonyát feszegetheti. 

A darabból is jól átjön a könyvekből ismert humor, valamint a gyerek-szülő viszony ábrázolása: a Finduszt jellemző kíváncsiság, a folytonos érdeklődés, rendetlenkedés és szemtelenség, Pettson türelme és fegyelmezése, a szabályok felállítása - fogalmazott Bardy Betti, a General Press Kiadó Pettson és Findusz sorozatának felelős szerkesztője. Emlékeztetett, hogy bár Sven Nordqvist már nem akarta folytatni a történetet, ennek ellenére és sokak örömére megírta a kilencedik kötetet, amely Magyarországon augusztusban jelent meg Findusz elköltözik címmel Csépány Zsuzsa fordításában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba