szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öldöklés és civil dráma. Keleti hagyomány, nyugati kultúra, 21. századi teatralitás.Élje át a háborút a szereplők szemszögéből.

Háború, hadvezér, zsoldos és szenvedő hátország. A manga találkozása a nó színházzal egy dán terepasztalon. Istenek, démonok és persze emberek. Ez a Hotel Pro Forma előadása a háború természetrajzáról. A produkció október 10-én a kezdődő Kortárs Művészeti Fesztivál keretében látható a Café Budapest színpadán.

A dán Hotel Pro Forma műveiben 1986 óta ismert barokkosan burjánzó vagy épp geometriai formákra egyszerűsített színpadképeiről, ahol a prozódia mellékszereplő, a hangszeres zene – lett légyen az zörej, klasszikus muzsika, esetleg digitális talpalávaló – és az emberi ének dominál. Nincsenek épített kulisszáik sem, vetített illúzióik annál inkább. A War Sum Up ebben nem különbözik a korábbi darabjaiktól.

A súlyos, mitológiai alapvetést most a háborúsdi adja. Az emberiség boldog békepillanatait lehetővé tevő permanens háború természetrajzának felvázolásához a dán csapat a rigai Lett Nemzeti Opera szakmabelijeit hívta segítségül. Az együttműködés eredménye a mai japán mangák összetéveszthetetlen vizualitását a 14. századi gyökerű, szintén japáni nó színház hagyományaival ötvöző „manga-opera”.

©

A nó-ban a történetet a színészek nem párbeszédekkel, monológokkal, hanem narratív elbeszélésekkel, jelzésszerű mozgássorokkal, csak a beavatottak számára érthető kulturális utalásokkal, dalokkal és költői metaforákkal mesélik el. Így viszi színpadra fénnyel és zenével a háború természetrajzát a több mint negyedszázada alakult dán Hotel Pro Forma is. Méghozzá a transzformerekkel, szuperhősökkel és gépszörnyekkel teli mangairodalom modorában.

A vizuális színjátszás úttörőjének számító dán társulat fénykulisszái között a hadviselés történetének három főszereplője, a Kém, a Harcos és az egyszerű Zsoldos históriája elevenedik meg. A Kém (aki nő) a harci művészetek mesterévé képezi magát, a Harcos [aki a csatatéren halt természetellenes halált] szellemként bolyong a földi élet és a túlvilág között, miközben a létezés értelmén és értelmetlenségén mereng. A Zsoldos a hollywoodi háborús opusokból ismert poszttraumás stressz-szindrómában szenved, és nem találja helyét a civilek között. A cselekmény szálait mindeközben afféle külső szemlélőként vagy mesélőként a Játékmesternő bonyolítja, aki a nó tradíciói szerint narrátor is egyben.

A brechti songokat idéző dalszövegek, a hagyományt a modernitással különleges elegyben ötvöző dallamok, a fényfestészet legújabb vívmányait felvonultató szcenikai eszköztár szokatlan együtthatása teszi egyedülállóvá az előadást.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna