szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint háromezer lengyel zsidó tárgyi emlék, vagyis judaika tekinthető meg abban az internetes adatbázisban, amelyet a Varsóban épülő Lengyel Zsidók Történetének Múzeuma hozott létre.

Andrzej Cudak, a múzeum igazgatója a Központi Judaika Adatbázis hétfői ünnepélyes bemutatóján egy nagyobb projekt részének nevezte a zsidó kultúra tárgyi emlékeit tartalmazó adatbázist. A múzeum egyik alapvető feladataként emelte ki a virtuális gyűjtemény vezetését, melynek köszönhetően magánszemélyek és kutatók világszerte hozzáférhetnek a lengyel zsidóság ezeréves történetét bemutató emléktárhoz.

Az adatbázis most a Lengyel Zsidók Történetének Múzeuma és a Zsidó Történeti Intézet gyűjteményeiben található egyedi tárgyak illetve dokumentumok digitalizált változatát tartalmazza: köztük 16. századi kiadványokat, Wladyslaw Szpilman zongoraművész és zeneszerző nyakkendőjének vagy a varsói gettó területén működő fogorvosi rendelő cégtáblájának képét.

A tervek szerint a jövőben több mint 500 lengyelországi múzeum és archívum zsidó kulturális emlékeit gyűjtik majd egybe. Ezenkívül más lengyel és külföldi intézmények gyűjteményeiben őrzött judaikák is bekerülnek a virtuális tárlatba.

Lengyelországban a második világháború után nagyon kevés zsidó dokumentum és zsidó származású művészek alkotta műtárgy maradt fenn. A zsidó kultúra legtöbb tárgyi emlékét a Zsidó Történeti Intézet őrzi, amelynek gyűjteményében csaknem 15 ezer kiadvány, mű- és kegytárgy található.

Az adatbázis a navigart.jewishmuseum.org.pl honlapon érhető el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rotschild özvegye irányítja továbbra is a család különutas bankját

Rotschild özvegye irányítja továbbra is a család különutas bankját

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását

Fukuyama: A végén a demokrácia győz, csak körbejárnak a rendszerek

Fukuyama: A végén a demokrácia győz, csak körbejárnak a rendszerek