szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó.hu birtokába került dokumentumok szerint Hiller István akkori kulturális miniszter felelősségét is felveti, hogy szinte zavartalanul talicskázták ki a milliárdokat a Magyar Mozgókép Közalapítványból.

Több mint hatmilliárd forint elsikkasztása miatt nyomoz a rendőrség a Magyar Mozgókép Közalapítvány ügyében. A Kehi vizsgálata szerint ugyanis a márciusban megszüntetett alapítvány több milliárd forintot fizetett ki szabálytalanul és törvénysértő banki hitelkonstrukciót működtetett, miközben az alapítványi vezetők tízmilliós nagyságrendű prémiumokat vettek fel - adta hírül az Átlátszó.hu.

Az alapítványi vezetők emellett a gyanú szerint leplezett munkaszerződéseket kötöttek, felesleges tanulmányokat vásároltak, díjakat és sikerdíjat osztogattak, majd felelősségrevonás nélkül távozhattak az anyagilag tönkretett szervezettől.

A szervezetnél 2010. júniusban lefolytatott átvilágítás eredményeit kozmetikázva hozták nyilvánosságra. Az átvilágításról szóló valós jelentést november elején szintén az Átlátszó.hu hozta nyilvánosságra.

A Kehi feljelentése alapján 6,2 milliárd forintos vagyoni hátrány okozása, valamint többrendbeli hűtlen kezelés miatt kezdett nyomozást a rendőrség. A 2011. szeptemberi Kehi-jelentést szintén igyekeztek eltitkolni, de az Átlátszó.hu azt is megszerezte. A 2006-tól 2010 végéig tartó időszakban az MMKA-n összesen 26,1 milliárd forintnyi közpénz folyt át a kulturális minisztérium irányából a magyar filmipar felé. A KEHI úgy látta, hogy ennek az összegnek mintegy hatodát, 3,7 milliárd forintot olyan ügyletekre fordított, melyek nem felelnek meg ezeknek a céloknak.

Az MMKA-nál feltárt szabálytalanságok egy részét a minisztérium is jól ismerte, mégsem tett semmit azok felszámolása érdekében, ez a Kehi szerint az akkori kutatási és kulturális miniszter, Hiller István felelősségét is felveti.

Az Átlátszó.hu szerint az MMKA-nál cifrább dolgok történhettek, mint a Hagyó Miklós regnálása idején működő BKV-nál. Az Átlátszó cikksorozatot indít az MMKA korrupciós ügyeiről.

Az ügy további részleteit itt olvashatja el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

A klímakatasztrófa elleni közös stratégiáról egyezett meg több mint 150 ország

A klímakatasztrófa elleni közös stratégiáról egyezett meg több mint 150 ország

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről