szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zárva maradt az Uffizi-képtár egyik szárnya, mert nincs pénz teremőrre.

Teremőrhiány miatt a firenzei Uffizi-képtárban elmaradt a külföldi festők képeit kiállító termek keddre tervezett megnyitása. A Rembrandt, Goya, Velázquez, Bruegel, Rubens és Van Dyck festményeinek szentelt tíz termet alig egy éve avatták fel az Uffiziben. A 16-17. századi nem olasz festők műveit bemutató, a falak szokatlan színe miatt kék szárnynak elnevezett részt néhány nappal ezelőtt fűtési karbantartási munkák miatt zárták le. Az újranyitást keddre tervezték, de ez talán még karácsony után sem lesz lehetséges. 

"Rendkívüli gyűjteményről van szó, még sincs rá elég erőforrás" - nyilatkozta az olasz sajtónak Antonio Natali, az Uffizi-képtár igazgatója. Elmondta, hogy a termeket azért nem tudták újranyitni, mivel a firenzei múzeumban nincsen elég teremőr. A teremőrök egy része még karácsony előtt kivette megmaradt szabadnapjait, mások betegek, és van, akinek év végén lejár a szerződése, amelyet nem tudnak megújítani, helyettesre pedig nincsen pénz. "Választanom kellett, hol dolgozzon a rendelkezésünkre álló egyre kevesebb teremőr és az olasz reneszánsz festményekkel teli termek helyett fájdalommal ugyan, de inkább Goyától és Rembrandttól fosztottam meg az Uffizi látogatóit" - mondta Natoli. 

Az Itália és a világ egyik legjelentősebb gyűjteményét őrző Uffizi igazgatójáról Olaszországban köztudott, hogy a kulturális életet sújtó megszorítások őt sem kerülték el. Natoli havi nettó 1400 eurót keres, alig valamivel többet az olasz fizetési átlagnál.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Illetlen” sütik miatt tartóztattak le egy egyiptomi cukrászt

„Illetlen” sütik miatt tartóztattak le egy egyiptomi cukrászt

Joe Biden letette a hivatali esküt - kövesse velünk élőben az elnöki beiktatást

Joe Biden letette a hivatali esküt - kövesse velünk élőben az elnöki beiktatást

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót