szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Éjfél után be kell zárni Budapest egyik legismertebb romkocsmáját, a Szimpla Kertet, ha jogerőre a hetedik kerületi jegyző erről szóló határozata. A szórakozóhely tulajdonosai csütörtökön vették át a végzést, amelyen ellen terveik szerint fellebeznek. Az indoklásban egyebek mellett zajra, hangoskodó vendégekre és a forgalmat akadályozó taxikra hivatkozik a jegyző.

A Szimpla tíz éve működik Budapesten: először a Kertész utcai kávézó, majd 2002 tavaszán a Szimpla Kert is megnyílt Kazinczy utcában. A most átvett jegyzői határozat csak a kertet érinti, a kávézót nem.

A hetedik kerületi jegyző idén októberben kért szakhatósági állásfoglalást a kereskedelmi törvény alapján a szórakozóhelyről az erzsébetvárosi rendőrkapitányságtól.

November 17-én tartottak helyszíni szemlét, ahol egyebek mellett azt állapították meg, hogy a Szimpla Kertbe tartó vagy onnan távozó vendégek hangoskodnak, az ott várakozó taxik pedig akadályozzák a forgalmat. A határozat indoklásban írták azt is, hogy az üzletvezető nem tudott engedélyt bemutatni „zeneszolgáltatásra”.

A dokumentum szerint a hetedik kerületi jegyző közbiztonsági, személy- és vagyonbiztonsági okokból nem járul hozzá a Szimpla Kert nyitva tartásához minden nap éjfél és reggel 6 óra között.

©

Szimpla: több sebből vérzik a határozat

A Szimpla Kert a hetedik vendéglátóhely a Kazinczy utcában, amely megkapta a hetedik kerületi önkormányzat határozatát a nyitva tartás korlátozásáról. Tizenöt napjuk van fellebbezni, élnek is ezzel a lehetőséggel, a nyitva tartást addig nem korlátozzák – mondta a hvg.hu-nak Zsendovits Ábel, a Szimpla ügyvezetője és egyik tulajdonosa, aki szerint jogalkalmazói túlkapásról van szó ebben az esetben.

Bíznak abban, hogy a határozat végrehajtási oldalát végül felfüggesztik, egy olyan szórakozóhelyről van szó ugyanis, amely hozzátartozik a főváros imidzséhez, és külföldön is egyre többen ismerik. Nehezen érthető, miért akarják korlátozni a szórakozóhelyek nyitva tartását egy olyan utcában, amelynek fejlesztésére, vagyis a Kultúra utcájának kialakítására komoly pénzt költöttek az elmúlt időszakban – tette hozzá.

Zsendovits Ábel úgy látja: a jegyző határozata formai szempontból több sebből vérzik, zeneszolgáltatásra pedig van engedélyük, és betartják a rájuk vonatkozó előírásokat. Az ügyvezető nem tagadja, hogy egyes vendégek hangoskodnak az utcán, de mint mondta: erre vannak a rendőrök, az utcán az ő biztonsági embereik nem tehetnek ugyanis semmit. A környéken élőkkel folyamatosan próbálnak egyeztetni és élhető kapcsolatot kialakítani, hogy megoldhassák a zajra panaszkodó lakók problémáit – mondta még.

A hetedik kerületi önkormányzattól egyelőre senki sem szólalt meg az ügyben.

Rogán gumiszabálya

A kereskedelmi törvényt a fideszes Rogán Antal ősszel benyújtott javaslata alapján módosították. Ez eredetileg a prostitúció visszaszorítását illetve egyes nightklubok bezárását célozta, de a rendőrség másra használja: utcai zajongás miatt sorban vonja meg az éjfél utáni nyitva tartás lehetőségét, illetve ellenőrzi a neki nem tetsző helyeket. A módosításban nem pontosították ugyanis, milyen esetekben kell kikérni a rendőrség véleményét.

A vendéglátóhelyek tulajdonosai attól tartanak, hogy egy olyan gumiszabályt adtak a rendőrség kezébe, amellyel könnyen befolyásolhatóvá válhatnak a szórakozóhelyek – emlékeztettek az Index múlt heti cikkében.

Rogán Antal múlt héten azt nyilatkozta, hogy a törvény csak minősített esetekben alkalmazható a szórakozóhelyeken, például akkor, ha ott drogot árulnak vagy lányokat futtatna. Minden más esetben a politikus szerint is jogalkalmazói túlkapásról van szó, és a jogszabályhoz hozzá lehet még nyúlni. "Ha a jogalkalmazói gyakorlat, nevezetesen a rendőrség gyakorlata jelentősen eltér a jogalkotó szándékától, akkor készen állok arra, hogy februárban pontosítsuk vagy módosítsuk a törvényt" - ígérte Rogán Antal.

Zsendovits Ábel, a Szimpla Kert ügyvezetője abban bízik, hogy februárban valóban pontosítják a törvényt, ahogy Rogán Antal ígérte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesen megújította szolgáltatásait a Vodafone, itt az 1000 Mbit/s internet és a Vodafone TV

Teljesen megújította szolgáltatásait a Vodafone, itt az 1000 Mbit/s internet és a Vodafone TV

A pusztuló élőhelyű állatok könnyebben terjesztenek veszélyes fertőzéseket

A pusztuló élőhelyű állatok könnyebben terjesztenek veszélyes fertőzéseket

Felmérték, mennyit lennénk hajlandóak fizetni a hírekért

Felmérték, mennyit lennénk hajlandóak fizetni a hírekért