szerző:
Rác András
Tetszett a cikk?

Szeretjük az ügynök-ügyeket. Hemzsegnek a valós, a film és a regény történelmében a titkosügynökök. Az igazságkedvelő pofonosztók. A jószívű gyilkosok. A világrend rebellis őrei. Íme, a frissített, aktuális lista.

Jack Reacher: egy kísértet” - a férfiasan búgó narrátor ezzel kezdi a ma bemutatásra kerülő Jack Reacher című akciófilm előzetesét.

No de melyik szuperügynek nem olyan mint a kísértet? Az ügynökök mind kiváló settenkedők. Merész bukfencezők. Vagány indiánszökdelők, sőt, vakmerő szabadesők. Igazságos tömeggyilkosok. Jól öltözött hentesek. Olvasott harcművészek. Bajkeverők. Bunyódoktorok.

Sakkbajnokok. Matekzsenik. Forrasztópáka-zsonglőrök. Rejtvény-harcászok, Colombo sarjak, El Cid-lovagnövendékek. Számukra a világ piros és kék drótok dilemmája.

Csak azokat a történeteket halljuk róluk, amelyekben a nemzisükkel találkoznak. Tekintve, hogy majdnem legyőzhetetlenek és személyesen őrködnek a világ szabadsága felett, természetes, hogy csak az apokaliptikus küzdelmük, az ördögi ellenfelükkel vívott ökölharcuk az érdekes számunkra. A többi pofozkodás csak rutin. Kit érdekel, hogy Starsky és Hutch parkolócédulát ír?

Éppen ezért a Jack Reacherek és a nemezisek is egyazon szakmában dolgoznak. Íme,7 kolléga.

Menő Fej – Az oroszlán ugrani készül (magyar akció vígjáték, 1967)

Nagyjából úgy viszonyul ez a mozi a mai akciófilmhez, mint a Magyar Hírlap a sajtóhoz, de az előbbi retro bája mégis szerethetővé teszi a filmszakmai ügyetlenkedést.

Bujtor István alakítja Menő Fej titkosügynököt, aki megmenti a világot egy globális pusztításra képes biológiai fegyvertől. Nem csak keményöklű, hanem laza is, például gyerekverset mond, miközben elpáholja az ellenséget, hát ilyen laza ez a Menő Fej.

Cigizik is. A cigaretta, mint az igazán kemény zsaruk és ügynökök attribútuma sosem megy ki a divatból, Bogarttól John McClane hadnagyig velünk tart.

Minden van a filmben. Mobiltelefon, nyomkövető, pipába épített lehallgató, hangbomba. Még sztár is van benne, Medveczky Ilona (levetkőzve) és az Illés zenekar (szűrben).

James Bond - Sean Connery

Tisztázzunk valamit. Az igazi Bond: Sean Connery. George Lazenby egyszer kapta meg a szerepet, esélye sem volt. Roger Moore? Ne vicceljünk. Timothy Dalton múló betegség. Pierce Brosnan… hát, a fekvőtámasz talán menne. Daniel Craig akár versenyre is kelhetne a skót hőssel, kár, hogy annyit iszik. És mintha mindig teljes erőből szorítaná össze a seggét, legalábbis olyan arcot vág. Nem is látjuk terpeszben verekedni.

Henry Faber, a Tű - Tű a szénakazalban (angol háborús dráma, 1981)

Ken Follett antihőse a megtérésre alkalmatlan náci kém, aki kötőtűvel gyilkolászik. Azért érkezett Nagy-Britanniába, hogy felfedje, hol várható a partraszállás.

A Donald Sutherland alakította Faber titokzatos, mint rejtjelező írógépe, az Enigma. Úgy tűnik, már-már emberré változott, amikor Lucy-be, a szigetet lakó család fiatal anyukájába beleszeret… inkább elszereti a nyomi angol férjétől, akit aztán meg is öl.

De utána Lucy meggondolja magát, nagyon missz képet vág, lecsapja a biztosítékot a házban, hogy ne rádiózzon a náci szexháziállat a Harmadik Birodalomba. Végül meg is öli Fabert, így minden rendbe jön, mert a szövetségesek partraszállnak és az Ózt levetítik Berlinben.

Bridget von Hammersmark – Becstelen Brigantyk

Ez ám a bátor nő! A brit titkosszolgálat szervezi be, hogy segítsen a náci vezérkart a levegőbe röpíteni egy párizsi moziban. Sajnos, a színésznő-ügynök Hammersmark és az angol-amerikai különítmény első, álruhás találkozója Párizs mellett rosszul sül el, lebuknak, és véres mészárlásba fullad a randevú.

Egy rátermett nácigyilkos csapatnak ezzel nem lehet elvenni a kedvét. Hammersmark 3 túlélő brigantyval mégis elmegy a vetítésre – gipszben. Itt is lebuknak, és ő életét veszíti.

Alphonsine – A kőszívű ember fiai

A dög, ez nem csak kétszínű, hanem önként és hitvallással szemétkedik. Hülyíti a legifjabb Baradlay fiút, mondjuk ő meg is érdemli, a sakkbajnok, aztán hülyíti a bécsi forradalmárokat, majd végül jól beárul mindenkit. Sőt, még Haynauhoz is betipeg, és mielőtt leváltanák a vérengző helytartót, uszít még egy kicsit az irodájában. Hivatásos genya, de elég hatékony.

Mata Hari – Kettős ügynök?

Az időtlenül dögös, holland legenda, igazi rejtői figura: óvónő, erotikus táncos és kém. Eredeti neve Margaretha Geertruida "Margreet" Zelle, nem valószínű, hogy a világ legboldogabb asszonya volt. Jómódot csak gyerekkorában ismert, amíg édesapja tönkre nem ment. Szülei elváltak, apja újraházasodott, így a tinédzser Margaretha inkább elköltözött a keresztapjához .

Óvónőnek tanult, de kikezdett vele az iskolaigazgató. A holland gyarmatokra menekült, hogy fiatalon megházasodjon, de férje, egy katonatiszt, püfölte. Úgyhogy inkább megtanult táncolni és kémkedni, az sokkal szórakoztatóbb.

Nem élt sokat, 40 évesen kivégezte a nemzet, ahol a nemzeti alaptanterv része az óvónő-erotikus táncosok képzése. 1917 februárjában a párizsi Elysée Palota Szállodába rendőrök érkeztek, hogy letartóztassák. ezükben egy elfogott levél, amit néhány héttel korábban az antant hatalmak kémelhárítói fogtak el. A levelet egy német hivatalnok küldte Madridból Berlinbe, és egy bizonyos H-21 kódnevű ügynököt emlegetett benne. Mint kiderült, ez ő, Mata Hari.

©

Roger Ferris – Hazugságok hálójában (amerikai akció-thriller, 2008)

Ferris az amerikai elhárítás közel-keleti fenegyereke. Beszél arabul, beszéli a fárszit, ismeri a helyi szokásokat, könnyedén beépül, sármos és jó társalgó. De ha kell, akkor a jordán sikátorokban megkergeti az al-Kaidát. Még akkor sem veszíti a fejét, amikor készül elveszíteni a fejét – éppen egy kivégzős videófilmet forgatnának vele humuszburnusz felirattal, amikor beront a jordán titkosrendőrség és halomra lövi a terroristákat.

Ferris az érzékeny gyilkos. Érti a közel-keleti nyomort, és rühelli a washingtoni bürokráciát. Ha tehetné, minden beszervezett emberét kihozná a veszélyes helyzetekből. Nem teheti. Ha megoldható lenne, akkor nem térne haza a nyugati kényelembe, hanem letelepedne itt, a harmadik világban. Le is telepedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált

Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált