Papp László Tamás
Papp László Tamás
Tetszett a cikk?

Nincs lakcíme, bankszámlája, autója, családja, rendszeres párkapcsolata: ez a profil a világon sok mindenkire illik, de csak egyetlen ember profitál belőle. Tom Cruise.

Jack Reacher olyan szimpatikusan önbíráskodik, hogy amelyik liberális jogvédőnek a film után se támad ingere, hogy jól lefejeljen és megrugdosson néhány szociopatát, az végképp menthetetlen. Talán azért van így, mert a karakter nem egy rendpárti sablonfigura. Ha már a kezébe veszi az igazságot az ember, tegye stílusosan, nem igaz? Tom Cruise üdítően rendhagyó, az irritáló Cruise-manírok jóformán teljesen hiányoznak. Hogy ez a rendezőt dicséri vagy csak arról van szó, hogy Tom előnyére öregszik, ki-ki döntse el maga.

A Jack Reacher sztoriját képező regény jó időpontban lett filmkockákra lefordítva. Magányos, puskás ember, látható indíték nélkül agyonlőtt járókelők, magasban köröző helikopter, bevetésre készülő páncélmellényes osztag, mentő-és rendőrautók tébolyultan villódzó fényorgiája – ismerős képek a híradókból. Az USA-ban meg gyakran újrajátszódó véres realitás. A kegyeleti öncenzúra miatti csúszás – bármily cinikusan hangzik – reklámfogásnak sem utolsó, hisz csak felcsigázza az érdeklődést.

Már csak a film cselekménye okán is. A közvélemény nehezen fogadja el, hogy egy fegyveres ámokfutás pusztán az, ami. Így az összeesküvés-elméletek fogyasztóinak különösen javallott – nem fognak csalódni. Itt ugyanis a dolog minden, csak nem az, aminek látszik. A tettest az Isten is pszichotikus merénylőnek teremtette: lelkileg instabil, egyedülálló, munkanélküli veterán.

©

Csakhogy gyanús, hogy egyszer már elkövetett ilyesmit Irakban, és a kormány mégis futni hagyta. Itt lép a képbe Jack Reacher. Leszerelt katonai rendőrnyomozó, aki személyes okokból otthagyta a hadsereget. Nincs lakcíme, bankszámlája, autója, családja, rendszeres párkapcsolata, állása, stoppal vagy busszal járja Amerikát: ha valahol lát valami igazságtalanságot, helyre teszi. Katonacsaládból származik, gyermekkorát (és MP-s szolgálati ideje javát) külföldi támaszpontokon élte le, emiatt a világot jobban ismeri, mint Amerikát. Ő vezette a nyomozást a gyilkos katona ügyében, amelyet felsőbb utasításra eltussoltak. Most útra kell, hogy végre lezárja az aktát.

Van időnk megismerni a városka légkörét, a rendező hűen ülteti át a vászonra a Reacher-sorozat unikális klímáját, akinek tetszett a film, az Child írói munkásságát is bizalommal veheti a kezébe. A vérengzés hátterének felfejtése lassan, de kitartóan halad. Jack először olyan vidéki taplókat fektet ki egy csehó előtt, akik nemigen festenek zseniálisan konspiráló bűnözőknek, az utána jövő fürdőszobai közelharc-jelenet meg a noir és a burleszk szürreális keveréke.

Aki nem olvasta a könyvet, az előtt sokáig rejtve marad a lehetséges végkifejlet. A lövöldözések Amerikában a paranoia vértől tocsogó bizonyítékai. Amióta a Port Arthur-i mészárlás után az ausztrál kormány egy drákói fegyvertartás-szigorítással majdhogynem lefegyverezte a lakosságot, ez az amerikai fegyvertartók, fegyvergyártók és fegyverkereskedők rémálma is. Minden lövöldözés után terjednek a vad konteók, a fegyverellenes lobbi provokációját sejdítvén mögötte.

Tehát amiben egyszerre szerepel a magányos orvlövész és sötét, titokzatos összeesküvés, arra vevő a tengerentúli nézőközönség. Most meg különösen. Még akkor is, ha a dolog aztán nem erre fut ki. Jack egy atipikus akcióhős-nyersanyag. Mindig próbálja elkerülni a konfliktust, lebeszélni ellenfelét a verekedésről, fegyver többnyire nincs is nála, (legfeljebb szerez egyet, ha kell neki), közelharcban pedig legalább annyira használja a fejét, mint az izomerőt.

A történet varázsa nem a verekedésekben, s nem is a végső tűzharcban van, és a film derekára beiktatott autós üldözésnél is láttunk már izgalmasabbat. Ez egy olyan akció-krimi, amelyet nem az ütés vagy lövés, hanem a párbeszédek, s a Cruise által a tűrhetőnél jobban (négyes alá) eljátszott Reacher karaktere viszi. Bár itt talán a szerepnek sikerült eljátszania, magával ragadnia a színészt, Tom Criuse annyira kivetkőzik önmagából, amennyire ez lehetséges. Mintha Jack Reacher valóban élne (mi az, hogy, él is, csak senki nem tudja, hol) s fogadás kedvéért próbálna kicsit olyan lenni, mint a Tom Cruise. Fura kicsit, de neki ezt is elnézzük.

Nyilván nem sok Lee Child-olvasó volt, aki fenntartás nélküli örömujjongással reagált a hírre, ki fogja alakítani Jack Reachert. A legenyhébb hozzáállás az lehetett, hogy innen szép nyerni, Tom. Nem vállalunk jelentős rizikót annak kimondásával, hogy a legtöbbnek aligha ő jutott eszébe. Kár lenne tagadni, a regénysorozat ismerői jókora, szabad szemmel is látható méretűre hízott előítélettel ültek be a moziba. Ahol aztán bekövetkezett a lehetetlen: a negatív prekoncepciók szépen feloldódtak: nem is volt ez olyan rossz, sőt. Kevéssé valószínű, hogy akik már olvasták a művet, amelyből a film készült, ezen túl Tom Cruise alakját képzelik annak a férfinek a helyébe, aki Child sorai után megrajzolt a képzeletük. Viszont akik nem olvasták, azoknak ő égett bele a vizuális képrögzítő egységükbe. Tom Cruise itt nem a szokásos, elviselhetetlenül modoros önmaga volt, vagyis nem a szerepet gyömöszölték belé, hanem neki sikerült abba belebújnia. Ami viszont jóval gyengébb, az (bár eltérő nagyságrendben) szinte az összes mellékszereplő.

Az igazi orvlövész-bérgyilkos elég jól domborít a maga csendességében, Rosamund Pike elfogadható a balek-lövész ügyvédjeként, a lőtér-tulajdonos szerepében bohóckodó Robert Duvall aranyos a jutalomjátékával, a rendőr és ügyész viszont halovány és a jéghideg bábjátékos Zec, az értelmi szerző sem tud igazán kibontakozni, pedig Werner Herzog mintha külön erre a szerepre lett volna kémcsőben létrehozva.

A csattanót nem puffantanánk le, elég az hozzá, hogy a gyilkosságok nem ugyanolyan célból, de ugyanazon álcázási módszer részeként követődtek el, mint a Halj meg, zsaru! esetén, olvasásra ajánljuk, Ed McBain még senkinek nem ártott meg. A filmiparnak pedig javasoljuk a Child-remekek közül a legjobb Reacher-történet, a Without Fail mozira adaptálását.

Jack Reacher

amerikai film

Rendező: Christopher McQuarrie

Főszereplő: Tom Cruise, Rosamund Pike, Robert Duvall, Werner Herzog

hvg.hu-értékelés: 4/5

(A Jack Reacher január 3-ától látható a mozikban.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Segítségül hívták a tudósok a szuperszámítógépeket, 25 ezer szupermasszív fekete lyukról készítettek térképet

Segítségül hívták a tudósok a szuperszámítógépeket, 25 ezer szupermasszív fekete lyukról készítettek térképet

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból

Elhagyatva, egy sivatagi farmon találták meg a Knight Rider KITT teherautóját

Elhagyatva, egy sivatagi farmon találták meg a Knight Rider KITT teherautóját