szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok a gond a 2013-as Európa kulturális fővárosának választott Kassán a programok szervezése körül: már a hűtlen kezelés is felmerült, a magyar szervezetek szerint pedig nem kapnak sem elég lehetőséget, sem elég támogatást.

2013-ban Kassa lesz Európa kulturális fővárosa, ám egyre több gond merül fel a szervezéssel kapcsolatban. A szervezőbizottság több tagja lemondott, többen a támogatások hűtlen kezelésére gyanakszanak, az infrastrukturális beruházások hármonegyede legkorábban tavaszra készül el, sőt akár a programok egy része is elmaradhat - írja a Népszabadság.

Ján Sudzina, a Kassa Európa Kulturális Fővárosa (EHMK 2013) projektigazgatója szerint a látszólagos fejetlenség és izgalom normális, a valós és vélt zűrök ellenére sikeres lesz az évad. Mint mondta, a rendezvények egyik központi személyisége Márai Sándor is, a programsorozat kínálata pedig szerinte rendkívül színes.

Kolár Péter, a szlovákiai magyarok társadalmi és kulturális szövetsége, a Csemadok városi szervezetének elnöke szerint azonban bár a szervezők azt hirdetik, hogy Kassa többkultúrájú, toleráns város, a helyi magyar gyökereket és a magyar szót igyekeznek háttérbe szorítani. Mint mondta, a kisebbségi lét problémáival foglalkozó színházi produkcióra semmilyen támogatást nem kaptak, azok a darabok, amelyek pedig kaptak támogatást, szerinte keveset. "Ezért a helyi magyar szervezetek úgy döntöttek, hogy inkább saját erőből nívós Kazinczy Nyelvművelő Napokat szerveznek, és méltó módon emlékeznek meg a Bánk bán kassai ősbemutatójáról, amely 1833-ban volt" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nőnap? Csak menstruációról ne beszéljünk!

Nőnap? Csak menstruációról ne beszéljünk!

Videó: így uralja az autópályát a 625 lóerős új BMW M5 Competition

Videó: így uralja az autópályát a 625 lóerős új BMW M5 Competition

Négynapos munkahetet és eurót is ígér a Momentum

Négynapos munkahetet és eurót is ígér a Momentum