szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Helyenként szóról szóra megegyezik Balikó Tamás a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjáért benyújtott pályázata Rázga Miklós pécsi színházigazgató 2010-es pályázatával - írja a Szegedcafé.hu

Öten adták be pályázatukat a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjáért: az eddigi direktor Gyüdi Sándor mellett Juronics Tamás, a színház művészeti igazgatója és a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Szolnoki Tibor színművész, Vasvári Csaba, valamint Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház korábbi igazgatója.

A Szegedcafé.hu szerint azonban Balikó Tamás pályázata a 16. oldalától kezdve több bekezdésen keresztül húzódó részleges és teljes, illetve tartalmi egyezést mutat Rázga Miklós 2010-es pécsi – egyébként nyertes – pályázatának egyes részeivel.

Rázga Miklós az ügyről a lapnak először annyit mondott, hogy “no comment, a tények azok tények”, majd kifejtette: teljesen önálló munkát adott le, az érintett műszaki fejezetet Vincze Józseffel a Pécsi Nemzeti Színház jelenlegi műszaki vezetőjével egyeztetve, közösen készítették el. “Engem soha senki nem keresett meg, hogy az én pályázatomból fehasználhat-e részeket egy másik igazgatói pályázatba. Egy ilyen anyag önálló szellemi alkotás, amelynek az a lényege, hogy elnyerjük azok bizalmát, akik ránk akarják bízni a színház vezetését” – tette hozzá Rázga Miklós.

Balikó Tamás azt mondta: nem olvasta Rázga Miklós 2010-es pályázatát, és fogalma sincs arról, hogy egyezések lennének a két szövegben. Hozzátette: a pályázatot ő írta, de egyes fejezeteknél többek véleményét is kikérte, így Szőcs Artúrt, Korognai Károlyt és Várkonyi Miklóst, a Szegedi Szabadtéri Játékok műszaki vezetőjét is megkérdezte bizonyos témákban, akik rendelkezésére bocsátották jegyzeteiket.

Várkonyi Miklós az üggyel kapcsolatban annyit mondott, Vincze József, a pécsi műszaki vezető, Rázga segítője a barátja és hasonlóképpen gondolkodnak. "Tiszta a lelkiismeretem. Balikó Tamás nem ismerte Rázga Miklós pályázatát, ebben biztos vagyok” - mondta.

Balikó Tamás egyébként maga is volt a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, mégpedig 1993-tól 2011 februárjáig, majd miután visszalépett az újabb pályázattól, a Siklósi Várszínház Nonporfit Kft. ügyvezető igazgatója lett, ahonnan 2012 nyarán hívta vissza a helyi képviselő-testület, mert nem teljesültek az elvárt bevételek és a várszínház csődközeli helyzetbe került. Ezt követően, 2012 szeptemberében Varga Tamás, a Siklósi Várszínház Kft. felügyelőbizottságának elnöke, siklósi alpolgármester hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a várszínház gazdálkodása miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Ötven napja van lélegeztetőgépen Bányai Gábor fideszes képviselő

Ötven napja van lélegeztetőgépen Bányai Gábor fideszes képviselő

Kómában van az örkényi férfi, aki a vasúti sínekre hajtott Dabason

Kómában van az örkényi férfi, aki a vasúti sínekre hajtott Dabason