szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány napja söpört végig a Facebookon egy bejegyzés: egy lány csak egymillió Facebook lájkért hajlandó lefeküdni egy fiúval. A küldetés 16 óra alatt teljesült, a hasonló próbálkozások pedig gombamód kezdtek szaporodni. Azóta tudjuk, hogy a közösségi portálon szinte bármit el lehet érni. A Magyar Kultúra Napján nemes célra használjuk a közösségi oldal hatalmát. Hogyan mutat utat nekünk a Facebook a kultúra világában? Megnéztük.

"Aki idősebb, mint 12, fiatalabb, mint 35, és nincs a Facebookon, az nem létezik" – a web2-be beleszületett tizenévesek előszeretettel hangoztatják ezt a véleményt. A kinyilatkoztatás szélsőséges és kegyetlen, de van alapja. A Facebook az emberi kapcsolatoknak, az információszerzésnek, és a kultúrafogyasztásnak is képes teljesen új irányt adni.

A kézirat szerint 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnuszt Csekén. Ez a nap a magyar kultúra napja. Megnéztük, milyen kapukat nyit meg a Facebook, ha kultúráról van szó. (Vigyázat! A legfrissebb kutatások szerint nem árt óvatosan bánni a facebookos információfogyasztással, mert egyeseknél irigységet és elégedetlenséget válthat ki.)

1. Last minute – színház az egész világ

Ha nem ragaszkodunk görcsösen ahhoz, hogy hetekre előre tudjuk az esti programunkat, és nem riaszt a spontaneitás, fél áron vehetünk last minute színházjegyeket a Ma este színház jóvoltából – mindig aznap estére. A kínálatban rendszeresen felbukkannak a Vígszínház, a Centrál, a MU, a Thália, a Pesti Színház, és most már a nem budapesti színházak darabjai is.

Ha viszont inkább a háttér érdekel, és interjúkat, friss információkat szeretnénk megtudni színházi emberekről, a szinhaz.hu is felköltözött a Facebookra.

2. Bolhapiacok

Egy egészen friss gyűjtőoldal bolhapiacokról, garázsvásárokról, és régiségvásárokról - összeszedett vásárnaptárral. Véres hurka, kézműves cuccok, ruhák, régiségek, bringás kellékek Budapesten és vidéken is. Ha már unjuk az Ecseri-Pecsa-tengelyt, itt még érhetnek új impulzusok.

3. Fotók a profilképeken túl

A Facebookon elárasztanak bennünket a fényképek, a családi- és partifotókból viszont nehéz kimazsolázni a valódi értéket. Az egyik kedvencünk a Mai Manó Ház oldala. Klasszikus és kortárs alkotók fotográfiái esnek az ölünkbe minden nap – majdnem mintha a Nagymező utcában lennénk.

Izgalmas a Magyar városi fotósok közössége is, ami olyan fotósok munkáit gyűjti össze, akik képesek elszakadni a megszokott, beállított képektől, szokatlan perspektívát adva a városnak, ahol élnek.

Ezen túl a Magyar Fotótörténeti Társaság is megjelent a közösségi portálon, aminek köszönhetően igazi ritkaságokkal találkozhatunk.

Ha viszont nemcsak virtuálisan szeretnénk a képek között tobzódni, sokat segíthet a Fotókiállítás figyelő is.

4. Lakáskultúra

Az Inspirációk Lakberendezéshez az egyik legnépszerűbb lakberendezési oldal otthonteremtő fortélyokkal, és kreatív ötletekkel a világ minden tájáról – mert szerintük a stílus nem pénz kérdése. Ugyancsak nagyon hasznos a csináld magad tippeket, és friss lakberendezési trendeket felvonultató Otthonkommandó, és a Home Bazaar is.

5. A Nyáry Krisztián jelenség

Szerelem- és szexmátrix, Facebook-mesék kávézáshoz. Az irodalmi alakok kultikus papírmaséból hús-vér emberré válnak, hithű liberálisok és masszív jobbosok kacsintanak össze, kamaszok somfordálnak a könyvespolchoz. Vágyakat, öngyilkossági kísérleteket, kifacsart beteljesüléseket, és lágy szövésű boldogságot sodornak a suhogó szoknyákba gabalyodott bajuszok. Vagy valami egészen mást: nyilas és kommunista múltat. Így költözött be az irodalom a közösségi portálra.

6. Zene

A fotók mellett zenéből jön szembe a legtöbb a Facebookon az ismerősökön keresztül, ebbe a versenybe pedig több rádió, így a Class FM, az MR2-Petőfi Rádió, a Jazzy vagy éppen a netes Neston is beszállt.

Nincs olyan magára valamit is adó zenekar ma, aki nem promózná magát a Facebookon is, viszont ha egy csokorban akarjuk látni az aktuális koncertajánlatokat, használhatjuk a koncert.hut is.

"Mindennap hallgass néhány ütem zenét, ha másképp nem lehet, szólaltasd meg a zenedobozon Bach, Beethoven, Gluck vagy Mozart valamely tételét." - Ha inkább klasszikus zenét hallgatnánk, válasszuk a Mindennapi klasszikusokat.

7. Budapest, te csodás

Ha a fővárost akarjuk másképp látni, megint csak vannak befutók. Ha új hely nyílik, tudni akarjuk, hol vannak a legjobb hentesek, cukrászdák, vagy mondjuk levesezők, használjuk a We love Budapestet, de a "Szeretjük Budapestet. Megtanítunk arra, hogyan szeresd te is" szlogennel operáló Egy nap a városban is aranybánya a fővárosi tájékozódáshoz. Mindkettő megtalálható blog formájában is.

8. Facebook-dalok

A Facebook a kultúrával nemcsak hasznos tippek formájában mosódik össze, de a közösségi oldal világa és nyelvezet nem egy magyar dalszövegbe is beszivárgott. Ez a jelenség akkor kezdte csípni a szemünket igazán, amikor meghallottuk a "fészbuk-kék" ég kifejezést a Magyar Császári Pillanatművek Helló-belló című slágerében.

Ezen felbuzdulva kezdtünk el kutatni, és így találtuk meg többek között a Facebook-rapet a magvas üzenettel: "Új a profilképem a facebook-on, ha tetszel nekem a képed lájkolom, ha nem hiszed el hát nézd meg a facebook-on."

Vagy a Szentlélek Network című dalt Kowalski meg a Vegától a következő refrénnel: "A szívem a NET. Az eszem az ENTER. Lájkollak ezerrel!"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Simán hozta a rangadót a Fradi

Simán hozta a rangadót a Fradi

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok