szerző:
hvg.hu

A hét vége túléléséhez a következőkre lesz szükség: sötétség, egy tonna pattogatott kukorica, egy hektoliter kóla.

Keira Knightley nem tetszik az oroszoknak. Túl vékonynak, törékenynek tartják, aggódnak, hogy nem éli meg a tél végét, mások szerint úgy néz ki, mintha a Gulagról éppen most tért volna vissza. Mire jó egy nő, kin nem találni fogást, finoman szólva: nincs rajta mit megfogni. Fáy Miklós egyenesen hámozott gilisztának látja, ami igen hízelgő a gilisztákra nézve.

Ha 30 éve a Trud című szovjet lap azt írta volna az Anna Kareninát játszó színésznőről, hogy túl gebe – a túl szócska a gebe előtt amolyan forradalmi-sztahanovista túlzás, de utal a várható ítéletben elrejtett plusz 2 év javító-nevelő munkára -, a színésznőnek kellemetlen éjszakákat okoznak, a rendező viszont arra számíthat, hogy egyhamar nem teheti be a lábát a Moszfilm büféjébe.

©

Az oroszok toleráns, barátságos népként ismertek, ezért hivatalos képviselőjük - még a két pólosú világ idején - bekérettek volna a brit követet, átnyújtottak volna neki egy jegyzéket, valamint a miheztartás végett megnyitották volna a rakétasilók tetejét. Akkor még bánták volna a britek ezt a szemtelenséget, de most nem bánják. Egyébként is kik azok az oroszok, akiknek hiúságát piszkálgatni nem lehet, hol van előírva az, hogy Annát csak nagyváltósúlyú kategóriájú művésznők játszhatják.

Egy ilyen filmet ráadásul nem kell az eredeti helyszínen felvenni, viszont legalább egy olvasni tudónak – aki később esetleg részt vesz a forgatókönyv elkészítésében – érdemes elolvasni. Ha Tom Stoppardnak hívják, az már fél siker. Stoppard ki tudja operálni egy nagy mű testéből úgy a szívet, hogy a test felkel, miközben a szív egy drága fajanszban önállóan tovább dobog. Stoppard irodalom professzor ügyesen szétszerelt már Shakespeare-t is, majd bizonyos alkatrészeket kihagyva egész jól összerakta.

Elegánsan túlesett Tolsztojon is. Mint ismeretes, az Anna Karenina egy fiatal, szép, okos, boldog, és Keira Knightleynál mindenféleképpen teltebb hölgyről szól, aki boldog párkapcsolatban él, ám ezt az ideális állapotot megzavarja a még nagyobb boldogság ígérete. Ettől kezdve a hölgy kétségek között hánykódik, amit úgy kell csinálni, hogy az ember szomorú, feszült, máskor pedig odaadó, máskor kényszeres hazudozó lesz.

Akinek tetszett a Büszkeség és balítélet, esetleg a Vágy és vezeklés, most sem fog csalódni. Ezek a nagyvilági hölgyek és urak nagyon tudnak öltözködni, szenvedni, gazdag közösségi tereket betölteni, és katarzist okozva vonat alá ugrani.

Anna Karenina
Angol film
Rendező: Joe Wright
Főszereplők: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Johnson
hvg.hu-értékelés: 2.5/5

A szobába zárt színészkedés működőképességről érdemes meggyőződni Bunuelnél. Nem könnyű dolog, de a klausztrofóbia vegyítése a gasztronomiával vécécsészén ülve egészen szórakoztató és tanulságos. Denzel Washingtonnak – akinek útját Oscar-díjak szegélyezik, és akiről Michelle Obama kijelentette, hogy azt szeretné, ha egy filmben ő játszaná az elnököt, azaz: a férjét – eddigi fő bezártság élménye egy atommeghajtású tengeralattjáróban volt.

Most pilótát játszik, aki kritikus helyzetben leteszi a repülőgépet. A történet azonban itt még nem ér véget, sőt valójában itt kezdődik. A pilóta a szerencsés landolást megelőző éjszakát átdorbézolta, esetleg bekúszott némi drog és szex is. A speciális eseményeket – a kényszerleszállás ezek közé tartozik, az alkoholizálás, a szex és a drog kevésbé – követő vizsgálat azt állapítja meg, hogy Whitaker pilóta nem volt egy repülőgép irányításához szükséges valamennyi képesség birtokában.

©

Mert ugye, ha nem lett volna átitatva különböző mérgekkel, kikerülhető lett volna ez meg az, jobban működnek a reflexek, kisebbek a károk. Megkezdődik az elszámoltatás, hiszen a repülésbiztonságiaknak is eredményt kell produkálni. Párhuzamosan kezdetét veszi Washington szakszerű önmarcangolása, melynek során napvilágot lát nyomorúságos magánélete.

A filmet Robert Zemeckis rendezte, aki a Forrest Gumpban már jelezte, képes érzelmeket megmozgatni, olyan viharokat keltve, amilyenekbe a turbulencia során egy repülőgép utasai kerülnek. Minden rázkódik, csattog, össze- és felkavar, életveszély van, de azután valahogy földet ér a gép, és majdnem minden az eredeti helyére kerül. Az utasok megkönnyebbülten tapsolnak.

Kényszerleszállás
Amerikai film
Rendező: Robert Zemeckis
Főszereplők: Denzel Washington, John Goodman, Kell Reilly
hvg.hu-értékelés: 4/5

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem tűnt el az eltűntnek nevezett súlyemelő, egyszerűen nem ment a vb-re

Nem tűnt el az eltűntnek nevezett súlyemelő, egyszerűen nem ment a vb-re

A rendkívül ellenálló "szuperkorallok" sem bírják már sokáig a globális felmelegedést

A rendkívül ellenálló "szuperkorallok" sem bírják már sokáig a globális felmelegedést

A Lukoil a legnagyobb orosz magáncég

A Lukoil a legnagyobb orosz magáncég

Bérház-einstand: visszavenné a bérlakásokat az Orbán-kormány

Bérház-einstand: visszavenné a bérlakásokat az Orbán-kormány

Jó hírt kapott a Richter

Jó hírt kapott a Richter

Elindult a LOT első Budapest-Szöul járata

Elindult a LOT első Budapest-Szöul járata