szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kulturális élet helyzetéről folyt vita pénteken az ATV Csatt! című műsorában. Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott többek között arról beszélt, hogy a balliberális oldalnak meg kell barátkoznia azzal, hogy hét szűk esztendő következik számukra a kultúrpolitikában. Állítása szerint ő már nem akar színházat vezetni, abban viszont biztos, hogy Alföldi Róbert kap egy teátrumot.

"Meg kell tapasztalniuk a baloldalon is, milyen az, amikor nem állnak rendelkezésre források" - mondta Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott az ATV péntek esti Csatt! című vitaműsorában, melyben vele együtt Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, Vári György, az ÉS és a Magyar Narancs kritikusa, illetve Kulka János színművész beszélgetett a magyar kulturális életről.

Kerényi szerint a nemzeti kultúra jobboldali képviselői nyolc évig nem jutottak lehetőséghez, ezért a balliberális oldalnak meg kell barátkoznia azzal, hogy hét szűk esztendő következik számukra a kultúrpolitikában.

A szinhaz.hu beszámolója szerint a műsorban elsőként felidézték Hiller István egykori kultuszminiszter kijelentését, miszerint a nyolcvanas években szabadabb volt a magyar kulturális élet. Bencsik András ezzel nem értett egyet, szerinte egyféle kultúra létezik nálunk, de az érdekközösségek különbözőek. Vári György úgy kommentálta a felvetést: területszerzés folyik, zajlik a kulturális intézmények feltöltése megbízható káderekkel, a kultúrát hűbérbirtokként kezelik.

Véleménye szerint erről szól L. Simon László kultúráért felelős államtitkár javaslata is, hogy a kiemelt kulturális intézmények esetében pályáztatás helyett, bizonyos esetekben kinevezésre kerüljön sor. Vári arról is szót ejtett, hiba volt kinevezni Fekete Györgyöt a Magyar Művészeti Akadémia élére. Bencsik András elfogadta, de nem osztotta ezt a véleményt, úgy vélte, semmiféle kultúrharc nem zajlik Magyarországon, viszont az átalakítások óhatatlanul emberi érzékenységeket sértenek.

Kerényi Imre méltatta L. Simon László javaslatát és Kulka Jánoshoz fordulva, a Nemzeti-pályázat kapcsán úgy fogalmazott: "Valamennyien tudjuk, hogy az egész pályáztatás egy fölösleges színházi cirkusz. (...) Itt van például a ti pályázatotok. Hát én ott voltam, tudom, hogy semmiféle szerepünk nem volt, statiszták voltunk, ez a demokrácia hétfátyoltánca volt".

Kerényi Imre álláspontja szerint "kétfajta kultúra létezik" és a "nemzeti kultúra megerősödőben van". "1949 óta a kulturális élet balliberális felségterület. Ezért is tartom méltatlannak, hogy Fekete Györgyöt annyian bántják. Nekünk fontos a nemzeti értékrend. Vannak művészek, akiknek ez az értékrend fontos és vannak, akiknek ez kevésbé fontos" – tette hozzá a miniszteri megbízott, akit Rónai Egon műsorvezető arról is kérdezett, igaz-e a szóbeszéd, hogy Eszenyi Enikő mandátumának lejártával a Vígszínházra aspirál. Kerényi határozottan kijelentette, nem ő lesz a teátrum direktora, hozzátette: "ő már túl van a színházon". Majd megjegyezte: "Ide a bökőt, hogy Alföldi Róbert kap egy színházat!"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Rengeteg új fotó érkezett a Marsról, a Perseverance küldte őket

Rengeteg új fotó érkezett a Marsról, a Perseverance küldte őket