szerző:
hvg.hu

A magyar kulturális élet helyzetéről folyt vita pénteken az ATV Csatt! című műsorában. Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott többek között arról beszélt, hogy a balliberális oldalnak meg kell barátkoznia azzal, hogy hét szűk esztendő következik számukra a kultúrpolitikában. Állítása szerint ő már nem akar színházat vezetni, abban viszont biztos, hogy Alföldi Róbert kap egy teátrumot.

"Meg kell tapasztalniuk a baloldalon is, milyen az, amikor nem állnak rendelkezésre források" - mondta Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott az ATV péntek esti Csatt! című vitaműsorában, melyben vele együtt Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, Vári György, az ÉS és a Magyar Narancs kritikusa, illetve Kulka János színművész beszélgetett a magyar kulturális életről.

Kerényi szerint a nemzeti kultúra jobboldali képviselői nyolc évig nem jutottak lehetőséghez, ezért a balliberális oldalnak meg kell barátkoznia azzal, hogy hét szűk esztendő következik számukra a kultúrpolitikában.

A szinhaz.hu beszámolója szerint a műsorban elsőként felidézték Hiller István egykori kultuszminiszter kijelentését, miszerint a nyolcvanas években szabadabb volt a magyar kulturális élet. Bencsik András ezzel nem értett egyet, szerinte egyféle kultúra létezik nálunk, de az érdekközösségek különbözőek. Vári György úgy kommentálta a felvetést: területszerzés folyik, zajlik a kulturális intézmények feltöltése megbízható káderekkel, a kultúrát hűbérbirtokként kezelik.

Véleménye szerint erről szól L. Simon László kultúráért felelős államtitkár javaslata is, hogy a kiemelt kulturális intézmények esetében pályáztatás helyett, bizonyos esetekben kinevezésre kerüljön sor. Vári arról is szót ejtett, hiba volt kinevezni Fekete Györgyöt a Magyar Művészeti Akadémia élére. Bencsik András elfogadta, de nem osztotta ezt a véleményt, úgy vélte, semmiféle kultúrharc nem zajlik Magyarországon, viszont az átalakítások óhatatlanul emberi érzékenységeket sértenek.

Kerényi Imre méltatta L. Simon László javaslatát és Kulka Jánoshoz fordulva, a Nemzeti-pályázat kapcsán úgy fogalmazott: "Valamennyien tudjuk, hogy az egész pályáztatás egy fölösleges színházi cirkusz. (...) Itt van például a ti pályázatotok. Hát én ott voltam, tudom, hogy semmiféle szerepünk nem volt, statiszták voltunk, ez a demokrácia hétfátyoltánca volt".

Kerényi Imre álláspontja szerint "kétfajta kultúra létezik" és a "nemzeti kultúra megerősödőben van". "1949 óta a kulturális élet balliberális felségterület. Ezért is tartom méltatlannak, hogy Fekete Györgyöt annyian bántják. Nekünk fontos a nemzeti értékrend. Vannak művészek, akiknek ez az értékrend fontos és vannak, akiknek ez kevésbé fontos" – tette hozzá a miniszteri megbízott, akit Rónai Egon műsorvezető arról is kérdezett, igaz-e a szóbeszéd, hogy Eszenyi Enikő mandátumának lejártával a Vígszínházra aspirál. Kerényi határozottan kijelentette, nem ő lesz a teátrum direktora, hozzátette: "ő már túl van a színházon". Majd megjegyezte: "Ide a bökőt, hogy Alföldi Róbert kap egy színházat!"

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Rejtélyes Samsung-meghívó: újabb Galaxy telefonok érkeznek

Rejtélyes Samsung-meghívó: újabb Galaxy telefonok érkeznek

Lezárták a Városliget egy részét, gránátokat találtak

Lezárták a Városliget egy részét, gránátokat találtak

A Takarékbank vinné az egész Budapest Bankot

A Takarékbank vinné az egész Budapest Bankot

Mi lesz az év könyve?

Mi lesz az év könyve?

Lesz politikai reklám a kampányidőszakban az RTL Klubon

Lesz politikai reklám a kampányidőszakban az RTL Klubon

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben