szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amedeo Modigliani olasz mester egy portréja volt a szerdai londoni Christie's impresszionista, modern és szürrealista művészeti árverésének sztárja: a képet 26,9 millió fontért (9,1 milliárd forintért) vitte el egy licitáló.

A Jeanne Hebuterne (au chapeau) című festmény Modigliani 1920-ban bekövetkezett halála előtt egy évvel készült. A 19 éves Hebuterne-ét 1917-ben ismerte meg, szerelme és múzsája lett, több portrét festett róla. Egy nappal a 35 éves Modigliani halála után a második gyermekükkel várandós Hebuterne kivetette magát az ablakon és a magzattal együtt szörnyethalt.

A festmény leütési ára jócskán felülmúlta az aukciósház előzetes várakozásait. De kiugró áron kelt el egy XIX. századi francia festőnő, Berthe Morisot Apres le dejeuner című képe is. A festményért legfeljebb 2,5 millió fontot vártak, de végül hétmillió fontnál (2,4 milliárd forintnál) csapott le a kalapács. Művészeti árverésen női alkotó munkájáért még soha nem fizettek ki ekkora összeget.

A Christie's sikeres árverési napot zárt a brit fővárosban: a teljes bevétel elérte a 136,5 millió fontot (46,5 milliárd forintot). A februári londoni árveréseinek sorában ez az összeg rekord magasnak számít.

A londoni aukciós szezon kedden nyílt meg a Sotheby's árverésével. A kereskedés szintén kiemelkedő eredménnyel zárult, Picasso egy Marie-Therese Walterről festett portréja 28,6 millió fontért kelt el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

1,2 millió kilométernél jár ez a Tesla, de nem akar leállni

1,2 millió kilométernél jár ez a Tesla, de nem akar leállni