szerző:
Rác András

A Nyugati téren felfordulást okozott egy rendőr és a fia. Amikor Kamarás Iván tiltakozott, a rendőr leütötte és elhajtott kocsijával - nagyjából ez az egyetlen értékelhető jelenete a ma mozikba kerülő Die Hard 5-nek. A sztori unalmas, John McClane fia nem túl okos, Bruce Willis megöregedett. De a magyarokat kárpótolja legalább a budapesti látvány.

Vigyázat, spoiler-veszély!

Egy bizonyos John McClane New York-i rendőr és fia okozott felfordulást a belvárosban. Amikor a magyar celeb ezt szóvátette, az idősebb McClane brutálisan megverte és elvitte a kocsiját - ez a jelenet a Die Hard 5 című filmből a legizgalmasabbak közé tartozik. Amúgy baromi unalmas.

A történet nagyjából három mondatban összefoglalható: az igazságos CIA-gyilkos ifjabb John McClane (Jai Courtney) Moszkvában bajba keveredik. Édesapja, idősebb John McClane (Bruce Willis) segítségére siet, és szokásos eszköztárával nem csak a kölyköt menti meg, hanem a világbékét is.

Hoppá, ez két mondat. Itt van még egy harmadik: Minden családnak megvan a maga nyelve, amin végül rendezik a konfliktusokat – McClaneknél ez a golyózápor.

Kicsi John nem okos. Ennek megfelelően a CIA, akinek melózik, a vakok és gyengén látók intézete. Retardált a filmbéli Vlagyimir Putyin is, aki Viktor Chagarin (Szergej Kolesnyikov) néven fut és a szabad világ közepesen nagyon veszélyes ellensége. Hogy miként lett belőle védelmi miniszter, azt nem tudjuk, mert lépten-nyomon pofára esik.

©

A felsőfokon nagyon veszélyes ősellenség szintén muszka, ő Jurij Komarov (Sebastian Koch), az őrült zseni, a gonosz tudós. Ő sem egy lumen, ha megöl valakit, garantáltan a lehető leglátványosabb helyen hagyja a tetemet, hogy minél hamarabb lebukjon. Plusz egy radiátor mögé rejti a ruszki atomszezám kulcsát. Igaz, kicsi McClane továbbra is egy debil, így ő sem a kulcsot nem találhatja meg egyedül, sem a hullák nem tűnnek fel neki elég gyorsan.

John McClane, ha nem is egy idióta, de megöregedett. Csak ugrabugrál összevissza a rajzfilmes akciópofozkodásban, az ember alig várja, hogy egy hatalmas üllő kilapítsa az orosz oligarchák magánhadseregének valamelyik bakáját. Ugyanis három akciójelenetből áll a film, megtűzdelve közepesre és vértelenre sikerült mondatokkal. Más nincs benne. Nincs rejtvény, amit ravaszul meg kellene oldani. John és John nem fut versenyt az idővel. Nem kell rejtőzködnie, semmi mást nem tesz, minthogy állandóan szemtől-szemben áll az ellenséggel.

Kiderül félidőben, hogy az a dramaturgiai kulcselem, a titokzatos adathordozó, amivel véget érhet a muszka korrupció és az illegális fegyverkereskedelem, nem is létezik.

©

Humortalan. „Csinálok neked kakaót” - hecceli fiát egy 10 perces apokaliptikus üldözés után, felszakadt szemöldökkel Papajohn, fiából meg egy vas csavar lóg ki. Valamikor zuhanás közben gyűjtötték össze a férfias sebesüléseket. A kakaós szöveg azonban nem vicces, nem vagány, nem veszélyes, csak izzadságszagú, már-már magyar tévéprodukció színvonalú szöveg. Márpedig – mivel pontosan tudjuk az előzetesek óta, hogy az ősgonosz legyűrése és az apa-fiú jópofizás egyenes arányosak egymással – az egyetlen, amit szórakoztató lehet és meglepetéseket hordozhat, az az éles egysorosok, a pattogó párbeszédek, a metsző szövegkönyv.

A magyar celebek nem szólalnak meg, főleg, mivel hullaként végzik: Ganxta Zoleera rázuhan egy betongyűrű, hiszen orosz maffia kiskatona, darwin-díjas halál jár neki. Árpa Attila golyót kap, kicsit magasabb foka a statiszta evolúciónak. Kamarás Ivánt pedig lecsapják a Nyugatinál, pedig ő még egy suta orosz mondatot is kapott: „Etá moszkvá!” Az autója azonban jobb, mint a kiejtése, úgyhogy idősebb McClane hadnagy leken egy maflást, ő pedig úgy terül el, mint a takony.

Tegyük hozzá, hogy kifejezetten jól szerepelnek. Nincs ökölbe szorított tekintet, ahogy egy koncerten vagy hazai közönségprodukcióban legénykednének, nincsen hangoskodás, nincs gyerekes hencegés. És még veszélyesnek is tűnnek. Kiváló bokszzsák alakítások.

©

Szerencsések vagyunk, mi budapestiek, mert ebben az öreges, humortalan időpazarlásban csak nekünk megadatik egyetlen érték: Budapest. Már amennyiben magyar filmsikernek tekintjük, hogy felismerte a világ, a város látványosan lerombolható autós üldözésekkel és detonációkkal. Szilánkosra robbanthatóak a historizáló épületek, üvegcserép esőbe borulhatnak az art deco mennyezetek, és a Madách térből 9/11 varázsolható. Mindez Moszkva néven. Kiváló országimázs.

Ami viszont izgalmas, hogy a pesti háztetők, belterek, folyosók, elhagyott épületek és mellékutcák valami álomszerű labirintussá olvadnak össze. Beszaladunk a Wenckheim –palota mögött és kiszaladunk a Kreml mellett. Természetesen ez csak a magyar közönség öröme, aki felismeri ezeket az utcákat.

Moszkva után biztos, hogy Budapesten teljesít majd legjobban a film. Az amerikai közönség – már most úgy látszik – nem veszi meg a fáradt, rutin munkát kézbesítő Willis 5. McClane alakítását.

Die Hard 5. – Drágább, mint az életed

amerikai film

Rendező: John Moore

Főszereplők: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch

hvg.hu értékelés 1.5/5

(A Die Hard 5 február 14-től látható a mozikban.)

Így ünnepelték a magyar hírességek a filmpremiert

A filmet színészek, celebek, közéleti személyiségek és politikusok együtt izgulták végig. A történet szerint a mindig cinikus nyugalmú John McClane azért utazik az orosz fővárosba, hogy megmentse maffiaügybe keveredett fiát. Bruce Willis és Jai Courtney mellett szerepet kapott a filmben jó pár hazai híresség is. Kamarás Iván, Fenyő Iván és Kertész Péter természetesen eljött a gálapremierre, és velük izgulta végig a filmet a Pindroch Csaba-Verebes Linda pár, Balázsovits Edit vagy Kiszel Tünde is. A film másik két sztárja, Árpa Attila és Ganxsta „Döglégy” Zolee a helyszínen már a világpremier előtt kipróbálhatta a magyar fejlesztésű, hivatalos mobiljátékot, a DIE Hardot. A nézők között volt a film stáblistáján is szereplő filmipari kormánybiztos, korábbi Die Hard-filmek producere, Andy Vajna, valamint Tarlós István a lányával, Rogán Antal pedig a feleségével izgulta végig John McClane legújabb kalandját.

Ganxsta Zolee szerint: „Nagyon tetszett a legújabb Die Hard film, tele volt akcióval és poénnal. Az különösen szuper volt, hogy mi is szerepeltünk egy ekkora produkcióban. Ráadásul, aki ilyen életművet letesz az asztalra, mint Bruce Willis, azzal megtiszteltetés egy filmben lenni.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Boldog István átadott egy parkolót, egy kisfiú még trombitált is neki

Boldog István átadott egy parkolót, egy kisfiú még trombitált is neki

Fotó: Láncra vert macskát mentettek az állatvédők

Fotó: Láncra vert macskát mentettek az állatvédők

Figyelmeztet a CÖF: Álcivil szervezetek támadják a magyar kormányt

Figyelmeztet a CÖF: Álcivil szervezetek támadják a magyar kormányt

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Panaszkodnak a fuvarozók: nincs a minisztériumnak elég embere, hogy kiszűrjék a csalókat

Panaszkodnak a fuvarozók: nincs a minisztériumnak elég embere, hogy kiszűrjék a csalókat

Beomlott egy épület támfala a Várnál

Beomlott egy épület támfala a Várnál