szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ön szerint a koala nem egy hal, hanem egy nyúl, aki táncoló robotokkal érzi jól magát? Járjon utána.

Eric San, avagy művésznevén: Kid Koala olyan sampleres zenész, aki nem rest visszanyúlni a hip hop hőskorába egy kis ihletért. A legutóbbi, 12 bit Blues című lemezén archaikus blues felvételeket darabokra szedő DJ március 1-jén Budapesten lép fel.

San legújabb lemezét hallgatva még a laikusok is rádöbbennek, mennyire keskeny a határ a századeleji, deltavidéki blues és a nyolcvanas évek klasszikus hip hop irányzatai között. A szokatlan csak az, hogy a fekete közösségek e találmányait épp egy Kanadában élő ázsiai DJ gyúrta össze félelmetes masszává.

Japánból érkező Koalanyúl
©

A 12 bit Blues-on nem összeolvadnak a hangminták, sokkal inkább Lego kockaként kapcsolódnak egymáshoz, bebizonyítva azt, hogy a két műfaj lüktetése még a közel évszázados távcsövön keresztül is tökéletesen egyezik. San a lemez elkészítéséhez egy E-mu SP-1200-as sampler-dobgépet használt, aminél autentikusabb kütyüt lehetetlenség találni. A kultikus eszköz a nyolcvanas évek legnagyobb hiphop lemezeinek alapvető technikai eleme, mely együtt tudja kezelni a felvagdosott hangmintákat a dobalapokkal. Ennek köszönhető, hogy a 12 bit Blues-on megszaggatott dallamokon karcos énekhangok, szájharmonika szólók és rommáscratchelt gitárhangok adják az összhatást.

San március 1-jén, a Vinyl Vaudeville turné keretein belül ad majd - főként a fenti lemez népszerűsítésére kihegyezett - koncertet az Akvárium Klubban, ahol is a zenéjéhez mérten kellőképp ütős és show-szerű előadásmód várható. Kid Koala állandó színpadi kellékként kezeli a megcsonkított babákat, táncoló robotokat és hatalmas karton lemezlejátszókat, eközben pedig lüktet a hiphopba oltott blues, amit még ha nem is tudunk megmagyarázni, táncalapnak tökéletes.

Az est további fellépői között találjuk a hazai frontot augusztus huszadikai soundtrackel és CSI helyszínelők betétdallamokkal erősítő DJ Bootsie két amerikai MC-vel pontosan trióra bővült csapatát és két másik táncoltató szakembert, Marcel Live és DJ Suhaid személyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban