szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Otthonos, mégis nagyon belvárosi. Bormámoros, mégis hívogatja a ragacsos gyerekarcokat. Játékos, mégis komoly. Megnyílt a Király utcai Sirály utódjaként emlegetett Hátsó Kapu. Új kávézó és kulturális tér függetleneknek, fiataloknak, kísérletezőknek. A helyszínen jártunk.

A Dohány utcai célponthoz közelítve rögtön felcsillant a szemünk, amikor megláttuk, hogy egy fűszőnyegen keresztül vezet az út az ismeretlenbe. Mert ki ne örülne a belvárosban pár négyzetméter zöldnek a járda közepén? Akkor is, ha kicsit ki van égve, jól mutatnak rajta a tavaszba nyomuló lábak, meg a télből előbányászott biciklik.

Az utcafronton napról napra színesedtek a redőnyök, belépve pedig egyszerre kaptunk kávéházi hangulatot, és az Égből pottyant mesék világát, átitatva a frissen fűrészelt fa illatával.

Középen lehet játszani zenét, színházat, táncot, irodalmat, gyerekprogramot, de ahogy az egyik betérő elsuttogott szavaiból kiderült, lennének még más igények is: "egy kosárlabdapályát képzelek el ide, szívem". Miért is ne?

Kattintson galériánkért!
©

A központi, méreteiben és hangulatában is családias játszótér (a mobil nézőtéren 50-80 néző ültethető le kényelmesen) körül lépcsős fadobogók vannak színes párnákkal teleszórva. Itt akkor sem kell zavarba jönnünk, ha fáraszt az ülés, és inkább elnyújtóznánk, de ha úgy tetszik, a kirakatba is beülhetünk ejtőzni. Nincsenek szabályok.

A teljes ellazuláshoz a tálalószekrényből átalakított pultnál vehetünk egy pohár bort, vagy egy forró teát, de itt nem a vendéglátáson van a hangsúly. Az csak sörkorcsolya a kultúrához.

Játék szekrényen innen és túl

A falhoz fehér pianínó simul, bárki zenélhet rajta, az igazi mégis az volt, amikor a legfoglalkoztatottabb színházi zeneszerző és zongorista, Darvas Ferenc ült le mellé játszani. Hófehér haj, hófehér ing, hófehér tornacipő. Csak a legtapasztaltabb ujjakban válik ilyen magától értetődővé a lágyság és a játékosság.

Játékos a tér is, a Hátsó Kapuból ugyanis napközben átsétálhatunk a Rákóczi útról nyíló könyvesboltba. Szalai-Szabó István, a hely ügyvezetője nem véletlenül mondta, hogy bár a Sirály után – amit szintén ő hozott létre – már nem akart új műhelyet nyitni, ez a hely "valósággal elgázolta". Nem beszélve a könyvesboltról, ahova 1977-ben szinte beköltözött. "Hideg volt kint, és nem volt hova mennem, ezért mindig oda jártam."

Kattintson galériánkért!
©

A két birodalom között egy földgömbbel-utazóládával megpakolt pókhálós ruhásszekrényen, és egy régi Népszabadságokkal és Szabad Földekkel kitapétázott falon keresztül vezet az út. A hátsó folyosó falaira mohát telepítettek – ezen a részen nyugodtan megkávézhat az is, aki nem kívácsi az előadásra.

A dohányosoknak jó hír, hogy nemcsak az utcán füstölhetnek, hanem egy hátsó kis udvaron is. Amikor ott jártunk, még vetítettek is, bár a miliőből kissé kilógott a félig-meddig bokrokra vetített természetfilm a szavannai nagyvadakról.

A hangulat és a tér egyedi, mégis egyszerű.

Mire számíthatunk még?

Nyitányként március 2-án délután az Élményműhely sorozatban a Hogyan mozog a szám? elnevezésű családi programban Jakobi Nóra és Váczi Dániel a zene, ritmus és mozgás segítségével vezeti a gyerekeket a számok birodalmába. Este a Táp Színház Alatta, felette, kintről be, bentről ki... című előadása nyitja a felnőtteknek szóló előadások sorát, másnap pedig Kárpáti Péter Sörprájzpartija látható.

Kattintson galériánkért!
©

Nyaranta nem lesznek előadások, de a turisták a negyed történelmi és kulturális hagyományaival ismerkedhetnek.

A Dohány utca 13. alatt megbújó Hátsó Kapu a Rákóczi úti Fókusz könyváruházból is megközelíthető, hétfőtől péntekig reggel fél tíztől éjfélig, hétvégenként tíztől éjfélig tartanak nyitva kávézóként, az előadások alatt bezárják az ajtókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!