szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész Gerendás Péter Facebook-oldalán bejelentette, hogy elhagyja Magyarországot, rengetegen melléálltak.

"Elmegy Gerendás Péter. Elmegy, ahogy elment vagy félmillió. Döntésénél csak az felkavaróbb, ahogy meglepően sokan nem marasztalják, inkább küldik. Mert zsidó. Mert szerintük csak e miatt volt sikeres. De nehéz e fajtalan fajzottakat magyarként elfogadni. Magyarok. De nem a jók közül valók. Elfajzottak. Nincs rá bocsánat. Mert aki embert üldöz, az nem jó ember. És de kár, hogy magyar. Mert nemzetünk szégyene. Én szégyenlem magam helyettük. Mert tudom, mi magyarok nem ilyenek vagyunk. Csak mostanában a szenny hangosabb. Ettől még a szenny szenny marad" – így kommentálta Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc, hogy Gerendás Péter vasárnap közölte: Magyarország fasizálódása és élhetetlensége miatt egy másik országban próbál meg boldogulni.

Ahogy arra a Hír24 felhívja a figyelmet, a Demokratikus Koalíció elnöke mellett számos híresség, köztük Vágó István is megszólalt. A kvízmester több bejegyzében is foglalkozik az esettel. Az egyikben azt írja: "Bartók is elment. És sehol se értették azt, hogy 'kis kece lányom'." Szily Nóra pedig ennyit ír: "Péterem... Én most sírok. Ölellek... Ölelnélek. Értelek."

©

Az ügyben Osvárt Andrea is megszólalt: "Nem ismerem személyesen Gerendás Pétert. Ismerem viszont az internet nyújtotta 'ingyenes' szórakozási lehetőségeket, ami megöli a művészeket. Nem gondolom, hogy bűn lenne, ha valaki 'csak' művész/zenész/színész, és nem jó (kapitalista) üzletember, főleg, ha egy másik korban született. Kérném mindazokat, akik hallgatják, hallgatták, megosztják, likeolják, olvassák Gerendás Pétert, hogy ne áltassák önmagukat azzal, mintha pár like-kal és kommenttel tennének is valamit érte és a jelenség ellen, mert ez hazugság. A művész a közönség által van definiálva, tőle függ! Bár pillanatnyilag jóleső, de nem él meg like-okból, jókívánságokból és az internet adta ingyenes dal-, videomegosztási lehetőségekből. Lehetséges, hogy a fizetős iTunes-on Gerendás Péternek még sem egy like-ja, sem egy csillagja nincs??? ...Azért mert nem költ marketingre?.... Bevallom, én sem tettem eddig, de most likeoltam, pontoztam és megvásároltam a dalait. A jogdíjak eljutnak hozzá. Ez így fair. Kíváncsi leszek, most hol lesz az a rengeteg rajongó. 200 Ft-ba kerül egy Gerendás-dal. És ez nem gyűjtés, nem jótékonykodás, ez üzlet!: ő létrehoz valamit, te pedig felhasználod, 'értékeled' és kifizeted az árát. Vagy nem lesz több dal. Gyerekek, ebbe nem szól bele a politika...! Lehet tenni! Ez rajtunk múlik. A."

Bach Szilvia is egyetért Gerendás szavaival. "Leírtad, amit én is leírhatnék...és sokunk. Mitől függ, a hősszútűrés? Meddig ildomos? Menni, maradni? Hmmmm..."

A hírességeken kívül rajongók ezrei kommentálták Gerendás Péter búcsúlevelét az interneten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten

A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált