szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MVM Koncertek sorozatában lép fel újra Budapesten Grigorij Szokolov orosz zongoraművész, aki szerda este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Schubert Négy impromptüjét, a Három zongoradarabot és Beethoven B-dúr ("Hammerklavier") szonátáját szólaltatja meg.

Grigorij Szokolov egyike Oroszország legünnepeltebb művészeinek. Bachtól Schönbergig terjed széles repertoárja. Előadásmódjának pontossága a közönséget, a kritikusokat egyaránt megragadja. A budapesti közönségnek eddig többek között Bachot, Beethovent, Brahmsot, Schubertet, Schumannt, Szkrjabint játszott - közölte az esteket szervező Jakobi Koncert az MTI-vel. 

A Szentpéterváron született Grigorij Szokolov tehetsége már ötéves korában megmutatkozott. Tanulmányait egy speciális zeneiskolában kezdte, majd 1960-ban a konzervatórium tanulója lett, alig tizenkét éves korában lépett először nyilvánosság elé.

Négy évvel később, 1966-ban a zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt. A fiatal tehetség sikerét koncertkörutak követték a Moszkvai Filharmonikus Zenekarral Olaszországban, Portugáliában és Németországban, majd Észak-Amerikában és a Közel-Keleten.

Azóta fellépett a bécsi Musikvereinsaalban, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouw-ban és a New York-i Carnegie Hallban, Londonban, Salzburgban, Tokióban, Párizsban, Rómában, Madridban. Olyan együttesek voltak a partnerei, mint a New York-i, a drezdai, a müncheni és a varsói filharmonikusok, a lipcsei Gewandhaus, a milánói Scala és a zürichi Tonhalle Zenekara, valamint a Bambergi Szimfonikusok és a Helsinki Rádiózenekar. Dolgozott a világ vezető karmestereinek nagy részével, mostanra az MVM Koncertek állandó vendége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!