szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új magyar alkotmány gyakorlatilag rögzíti, hogy az állami támogatások elosztásánál a "keresztény-nemzeti szellemiségű" műalkotások előnyben részesüljenek - kifogásolja németül és magyarul kiadott nyílt levelében Fischer Ádám, Schiff András, Schilling Árpád, valamint több külföldi művészeti intézmény vezetői, illetve írók és egyetemi tanárok.

"A Magyar Művészeti Akadémiát nemzeti-konzervatív művészek magánegyesületként alapították; az alaptörvény ezt a magánegyesületet nyilvánítja köztestületté. A kormánypárt által elfogadott kapcsolódó törvényekkel együtt az alaptörvény a belátható időre a Magyar Művészeti Akadémiát teszi a művészet támogatására szánt közpénzek elosztásának legfőbb döntnökévé" - olvasható a hétfőn kiadott nyílt levélben, amelyet Fischer Ádám karmester, Schiff András zongoraművész és Schilling Árpád rendező írt alá.

A németül és magyarul is kiadott nyílt levél szerint az alkotmány módosítása által "derék konzervatív művészek zárt köre jogot kap arra, hogy az ország valamennyi művészeti alkotója vonatkozásában meghatározó szerepet játsszon az állami támogatások, jövedelmek, ösztöndíjak, állami díjak odaítélésénél. Az akadémia csak 'igazi, nemzeti beállítottságú' művészeket fog támogatni – jelentette ki minden körülményeskedés nélkül az akadémia elnöke. Egyúttal hangot adott sajnálkozásának hogy külföldön 'Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik, bármit is mond rólunk'. Az elnök fellép a megítélése szerint elfajzott magyarországi műalkotások ellen, és azt is kijelentette, olyan művészek, akik külföldről gyalázzák Magyarországot, valószínűleg nem lehetnek az akadémia tagjai. (Az akadémia tagjai meghatározott kiegészítő nyugdíjat kapnak az államtól, amelynek összege önmagában meghaladja a magyarországi átlagjövedelmet)" - folytatódik a levél.

"Az a tény, hogy az Európai Unió egyik országának a kormányzata a XXI. században ideológiai béklyóba próbálja verni a művészetet, a szabadelvű demokrácia alapelveinek súlyos megsértése. Hogy Magyarországon azokat a művészeket, akik nem a rendszer szája íze szerint verselnek, festenek vagy írnak, anyagi nyomással létfenntartásukban fenyegethetik, nem fogadható el. És hogy mindezt a nemzeti-konzervatív kormánypárt, a Fidesz a maga jelenlegi kétharmados többségével a jövőre nézve is az alkotmányban rögzíti, olyan botrány, amely bennünket, művészeket nemzetközi léptékű, általános tiltakozásra kötelez. Arra kérjük Európa és a világ minden művészét, akiknek fontos a művészet szabadsága, hogy csatlakozzanak tiltakozásunkhoz" - olvasható a levélben.

"Felszólítjuk a magyar kormányt és a magyar országgyűlést, hogy a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló szabályokat, amelyeket valamennyi demokratikus erő tiltakozása ellenére, egyoldalú módon fogadtak el, vonják vissza, és vessenek véget a művészet ideológiai erénycsőszei különleges felhatalmazásának" - zárul a levél.

A nyílt levelet aláírta Dietmar Schwaz, a berlini Deutsche Oper intendánsa; Peter de Caluwe, a brüsszeli Theatre de la Monnaie intendánsa; Matthias Hartmann, a bécsi Burgtheater igazgatója; Michael Guggenheimer, a német-svájci P. E. N. Központ elnöke; Herbert Wiesner, a PEN Németország főtitkára; Helmuth A. Niederls, az Osztrák P. E. N. Klub elnöke; Gerhard Ruiss, az osztrák Írónők és Írók Érdekvédelmi Tömörülésének ügyvezetője; Gerhard Anna Concic-Kaucic (GACK); Dr. Dr. Michael Rössner, egyetemi tanár, a müncheni Lajos Miksa Egyetem Romanisztikai Intézeténél; Hans Georg Nenning, rendező, színész, író; Cornelius Hell, irodalomkritikus, fordító, esszéista; H.M.Magdalena Tschurlovits, író; valamint Dorothea Macheiner, író.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban