szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkészült a Rejtő Jenő pincérét ábrázoló falfestmény a Budapest belvárosában található Mika Tivadar-ház tűzfalán. A festmény témájáról tavaly ősszel közönségszavazás döntött.

A 300 négyzetméteres tűzfal festési munkálatai öt napig tartottak, a terveket Tóth Balázs készítette, a kivitelezést Stark D. Zoltán és Medgyesy Nikolett végezték - közölte a Színes Város Csoport. 

A köztérszínesítő akcióiról ismert szervezet és a városi legendákra szakosodott urbanlegends.hu honlap 2012 végén országos szavazáson kérte ki a városlakók véleményét, hogy milyen városi legenda kerüljön fel a VII. kerületi tűzfalra. Akkor a Nikola Teslát és Füttyös Gyurit megjelenítő grafikákra 6-6 ezer szavazat érkezett, Rejtő pincérére viszont 11 ezren voksoltak. A legenda szerint az író a Japán kávéházban soraival fizetett a pincéreknek, amikor elfogyott minden pénze. 

A festés folyamatáról készült videót itt nézheti meg

A Színes Város Csoport további erzsébetvárosi tűzfalakat is kiszínesít ebben az évben: a Rumbach Sebestyén utcában több mint 1300 négyzetméter falfelületet festenek ki, további helyszínek várhatók a Kazinczy és az Akácfa utcában is. 

A 2009-ben alakult csoport eddig kilenc budapesti kerületben és több vidéki nagyvárosban dolgozott, várakozásaik szerint idén túllépik a 16 ezer négyzetméternyi kiszínesített falfelületet. 

"Budapestet szeretnénk felhelyezni a világ urban art térképére és szeretnénk lehetőséget biztosítani a tehetséges fiataloknak a minőségi munkák elkészítéséhez, hogy a falak firkálása helyett művészi alkotásokat hozhassanak létre" - hangsúlyozta Flór Péter, a szervezet főtitkára. Mika Tivadar vas- és rézárugyáros 1909-ben szecessziós stílusban építtette a budapesti épületet. Ez volt a gyár és a részvénytársaság központja is egyben. A házat - az eredeti műemlékjelleg megtartása mellett - 2012-ben újították fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!