szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Thomas Vinterberg dán filmrendező vehette át vasárnap a 66. cannes-i filmfesztiválon a MEDIA-díjat, amellyel a legjobbnak ítélt, uniós támogatásra jogosult filmtervet jutalmazza az Európai Bizottság.

A díjat az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos, Andrulla Vasziliu nyújtotta át Thomas Vinterbergnek a Fesztiválpalotában, a rendező 44. születésnapján.

Vinterberg a társ-forgatókönyvíróval, Tobias Lindholmmal és a producerrel, Sisse Graummal (Zentropa) osztozik a díjon, amelyet a Kollektivet (A kommuna) című új projektjükkel érdemeltek ki. A történet, amelynek megfilmesítésére a tervek szerint jövőre kerül sor, az 1970-es években játszódik, és egy dán kommuna életét mutatja be.  A díjat minden évben az Európai Unió MEDIA programja által támogatott legjobb filmterv kapja, a pályázatra ezres nagyságrendben érkeznek a projektek.

"A díjat teljes mértékben megérdemelten nyerte el Európa egyik legizgalmasabb rendezői tehetsége. Thomas filmjei sohasem szokványosak: mind gondolkodásra késztetnek, és remekül játszó színészekkel, gyönyörűen mesélik el a történetet. Thomas nem fél kockázatot vállalni. Világsikernek örvendő alkotása, A vadászat után mindannyian türelmetlenül várjuk, hogy új filmje megjelenjen a mozivásznakon" – jelentette ki az Európai Bizottság közleménye szerint Vasziliu biztos.

Thomas Vinterberg, aki a második legjelentősebb szekció, az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű válogatás zsűrielnöki tisztét tölti be az idei fesztiválon, 1998-ban vált világszerte ismertté Születésnap című filmjével, amellyel számos díjat nyert, köztük a zsűri díját Cannes-ban. Legutóbbi alkotása, A vadászat, amelynek fejlesztéséhez és forgalmazásához a MEDIA program 100 ezer euróval járult hozzá, szintén jelentős sikert aratott, a film főszereplője, Mads Mikkelsen pedig színészi játékáért tavaly megkapta a legjobb férfi alakítás díját Cannes-ban.

Az Európai Unió MEDIA programja a 2014-2020-as költségvetési időszakban várhatóan 1,3 milliárd euróval járul hozzá az európai filmgyártáshoz, ami 9 százalékos emelkedést jelent a megelőző költségvetési időszakhoz képest. Az idei cannes-i fesztivál különböző szekcióiba összesen 13 olyan európai filmet válogattak be, amelynek finanszírozását az uniós program támogatta. Közülük hét az Arany Pálmáért folyó hivatalos versenyprogramban is szerepel, például a tavalyi MEDIA-díjas filmprojekt, az iráni Aszgar Farhadi rendező Le Passé (A múlt) című alkotása, amely a negyedik versenynap után a kritikusok ranglistájának élén áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Mol: Vizsgáljuk a hulladékkoncesszióról benyújtott törvényt

Mol: Vizsgáljuk a hulladékkoncesszióról benyújtott törvényt

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya