szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pieta nevű szobor restaurálásáról rendezett tudományos találkozón emlékeztek meg a Michelangelo alkotása ellen egy magyar férfi által elkövetett támadásról kedden a Vatikánban. A kalapácsos támadás óta védi golyóálló üveg a szobrot.

Tóthot lefogják a rongálás után

Az Ausztráliában élő Tóth László 1972. május 21-én tizenöt kalapácsütést mért a világ egyik leghíresebb reneszánsz szobraként ismert Pietára.

A Rómában turistaként tartózkodó, elmezavarban szenvedő 34 éves magyar több mint száz darabot tört le a Szent Péter-bazilikában őrzött márványszoborból. Többek között súlyos kárt okozott Szűz Mária arcán, amelynek az orrát három darabra törte, valamint a szobor bal karján és kezén is.  

A negyvenegy évvel ezelőtti rongálást és az ezt követő tíz hónapig tartó restaurálást idézték fel művészettörténészek és restaurátorok. "Sok szobor sérült maradhatott volna, de nem a Pieta" - hangoztatta Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum mai igazgatója.  

A megrongált szobor
©

Nazzareno Gabriele, a restaurálást végző csoport tagja elmondta, hogy öt hónapba telt a töredékek azonosítása és a helyreállítást számos kétség kísérte: végül is a szakértők a teljes restaurálás mellett döntöttek. 

A 15. század végi szobor egyik töredékét egy helyszínen tartózkodó turista elvitte magával, majd később tettét megbánva, postán visszaküldte a Vatikánnak. 

A RAI olasz közszolgálati televízió a tavalyi kerek évfordulón újra sugározta a negyven évvel ezelőtti felvételeket, amelyeken a rongálás után a Szent Péter-bazilikába siető VI. Pál pápát is látni lehetett. A restaurálás óta a Pietat golyóálló üveg védi.

A Pieta most
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában

Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában

Szabó Beatrix: A vállalati felelősségvállalás nem egyenlő az óvodai kerítésfestéssel

Szabó Beatrix: A vállalati felelősségvállalás nem egyenlő az óvodai kerítésfestéssel

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat