szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Nem negatív irodalmi hősök, hanem a vudu hitvilág szüleményei az élőhalottak, akiket a filmvásznon markáns társadalombírálat megfogalmazására is használtak.

"Volt bennük valami természetfeletti. Úgy gürcöltek, mint a barmok, sőt, mint az akarat nélküli gépek. Tekintetük akár a holtaké, céltalanul meredt a semmibe. Az arcuk borzasztóan kifejezéstelen és üres volt, képtelennek tűntek bármiféle emberi érzés megjelenítésére.” Ekképp ecsetelte saját első találkozását az élőholtakkal William Seabrook az 1929-ben megjelent Varázssziget című könyvében. Bár nem Seabrook használta először a zombi kifejezést, annak pontosabb jelentését az okkultizmusra és egzotikumra egyaránt nyitott – saját bevallása szerint a kannibalizmusba is „belekóstoló” – amerikai írónak sikerült kinyomoznia.
A népszerű Varázssziget már 1932-ben megihlette Hollywoodot. A Victor Halperin által rendezett első élőhalottas mozi ügyesen keverte a mágiát a mérgezéssel.

A zombikról és filmes megjelenítésükről a HVG e heti számában olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál

Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál