szerző:
hvg.hu

A gyerekek olvasnak. És nem csak Harry Pottert. Még akkor is, ha nem kötelező, és ha nyár van. Szeretik a papíralapú irodalmat, csinálnak bele szamárfület, a sorok közé meg fagyit is csöpögtetnek. Összeszedtünk néhány, a 6-14 éves korosztály nyári könyvespolcára, illetve kezébe passzoló kötetet - gyerekek és szülők ajánlásával, a könnyűtől a rágósabb falatig.

Érik a nyár (szerkesztette: Lovász Andrea)

©

Már egész kicsiknek is, de alsósoknak mindenképp bármikor elővehető antológia, amelyben kortárs magyar írók, költők – többek között Böszörményi Gyula, Kukorelly Endre, Lackfi János, Markó Béla, Nyulász Péter, Tandori Dezső, Vörös István - nyárral kapcsolatos művei sorakoznak. A kötet előzménye az Elfelejtett lények boltja, amelynek elképesztő sikere után nem is volt kétséges a folytatás. Tartalmas, vidám olvasmány nagymamákról, nyaralásról, dézsastrandolásról, tengeri csatákról, úthengerről és hangyáról. („Jön egy láb./Vele jön egy másik láb./Reméli az öreg hangya, talán mégis élni hagyja/az a láb, ez a láb./Legalább.”) A Lovász Andrea által szerkesztett, gazdagon és gyönyörűen illusztrált kötet elalvás előtt, strandi pihenőidőben, utazás közben is elővehető.

Leiner Laura: Szent Johanna gimi (sorozat)

©

"Segített, hogy lazábban vegyem, hogy kamaszodni kezdett a lányom" – ez egy anyuka véleménye Leiner Laura Szent Johanna gimi-sorozatról, melynek 6. kötete például lenyomta itthon a Harry Pottert. „Olyan, mintha rólam szólna” – ez már egy 10 éves lány véleménye, aki még csak a második kötetnél tart, de már ott várja a harmadik és a negyedik rész, csak arra kell odafigyelni a szülőnek, hogy a nyaraláshoz az épp aktuálisat pakolja be. A Kezdet már kikerült a pakkból, az Együttet már majdnem kiolvasta, így nemsokára belevág az Egyedül című részbe, bár már előre fél, hogy vajon miért ez lett az alcíme. „Ajaj, magányos lesz Reni?” A  főhősnő egy kilencedikes lány, de valaki inkább Virággal, az emós, kicsit művészebb lelkű barátnőjével tud azonosulni. De Cortezt is be lehet helyettesíteni, akibe Reni majd beleszeret. „Mi is így vagyunk hárman a suliban a Krisztivel meg az Alexszal” – lelkendezik az egyik rajongó, ha épp nem olvas. Közben viszont nem szabad zavarni, csak akkor szakítja meg az élményt, ha nem ért egy szót: „Anya, mit jelent az, hogy naiv?”.

Berg Judit: Rumini (sorozat)

©

A kalandvágyó, mindig bajt keverő kisegér kalandjai 6 éves kortól minimum 10-12 éves korig elvarázsolják a gyerekeket, és nem mellesleg a szüleiket is. A Szélkirálynő nevű vitorlás hajósinasaként Rumini barátjával, Balikóval rengeteg izgalmas kalamajkába keveredik. Leleményességgel, bátorsággal, no meg többek között örökké világító mécsessel, láthatatlanná tevő kalappal, bármely lakatot kinyitó vascsöppentővel és egyéb varázslatos találmánnyal másznak ki ezelből. A veszedelmes tengeri utakon nemcsak a viharos széllel, vagy a Ragacs-tengeri szörnnyel kell megküzdeniük, hanem a különböző szigeten élő barátságos és kevésbé barátságos lényekkel is. A Rumini-jelenség már kinőtte az ötkötetnyi könyvsorozatot, népszerűsége miatt színházi darab, társasjáték is készült a történet alapján, és Rumini-klubok is alakultak.

Jeff Kinney: Ropi naplója

©

„A tengerparttól az iskoláig Greg Heffley olyan kalandokon megy át, amik nem kalandosak, hanem leginkább röhejesek. Ez a könyv azért tetszett meg először, mert fél perc alatt ki lehet olvasni, amikor kiolvastam az első részt, akkor már annyira megszerettem, hogy amíg a második részt nem kaptam meg, addig az elsőt kb. 5-ször elolvastam. Olyan a humora – és ez különbözteti meg a Harry Potter típusú könyvektől, hogy az ötödik alkalom után is nevettem rajta. Szerintem azoknak való ez a könyvsorozat, akik nem is szeretnek igazán olvasni, csak néha, rövidebb könyveket” - István, a  11 éves diák így írt a Ropi naplójáról, ám volt olyan kilenc éves, aki vélhetőleg szeret olvasni, mert neki más a véleménye: "nagyon rossz, káros a szervezetre, kb. arról szól, hogy van egy ötödikes fiú, akinek minden rossz az életében - látszik, hogy az írónak nincsen gyereke" – írta a hvg.hu-nak Dani. A megosztó könnyű gyerekirodalom mégis bestseller a magyar könyvesboltokban, 2010-ben pedig az USA-ban elkészítették a filmes adaptációját is.

John Flangan: A Vadonjáró tanítványai

©

Egy kifejezetten fiúknak (10-12 éves) ajánlott könyvsorozat. Magyarországon eddig két része jelent meg az egyébként 12 könyvből álló kalandregény-folyamnak, a harmadik ősszel várható. (Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megjósoljuk: hamarosan a többi is megjelenik.) A már jól olvasó fiúk falják az íjászokról, hadiiskolásokról, lovagokról szóló fantasyt, a még nem túl jól olvasók viszont szüleiktől követelik, hogy olvassák fel nekik. A könyv főszereplője az árván maradt Will, aki egész életében arról álmodozott, hogy híres lovag lesz. Nem veszik fel a hadiiskolába, ehelyett egy morcos erdőkerülőhöz, Halthoz kerül inasnak. Kiderül, hogy tőle sokkal többet tudhat meg az íjászatról, verekedésről, lovaglásról, észrevétlenül járásról, mint a vágyott iskolába bekerült társai. A regény olvasása után (közben) ne csodálkozzunk, ha gyerekeink mindenféle gallyból íjat, íjvesszőt készítenek maguknak. Az is lehet a mellékhatása a könyvnek, hogy tévézés helyett inkább olvasnának, vagy felolvasást hallgatnának.

Brian Selznick: A leleményes Hugo kalandjai

©

Ez a kötet már akkor elvarázsol, amikor kezünkbe vesszük. Gyönyörű illusztrációi mintegy filmként illeszkednek a titokban a párizsi állomáson élő, árva kisfiú történetébe. (Ami, mint kiderül, nagyon is összefügg a filmtörténet hőskorával.) Hugo Cabret az épület rejtett járataiból felügyeli a pályaudvar óráinak működését. Legféltettebb kincse az apjától megörökölt gépember és az annak „műszaki rajzait” tartalmazó füzet. Hugo szeretné megjavítani mechanikus barátját, mert úgy véli, az az apja üzenetét adná át, amint beindulnának a fogaskerekei. A fiú összeismerkedik egy lánnyal és egy különös, mogorva öregúrral, akiről kiderül, nagyon is köze van a gépemberhez, és a filmhez. A regény - gyerekkönyv-illusztrátorként is ismert - írója azt mondta, egy igaz történetet gondolt tovább a Hugoval. A regény titkokkal teli világa nem csak a gyerekeket varázsolja el: 2011-ben Martin Scorsese készített nagyszerű filmet a történetből.

Vida Gabriella: A fekete kő titka

©

Nagyon trükkös könyv(sorozat) 10-12 éveseknek, amelyből úgy tanulhatnak meg a gyerekek egy sor kultúrtörténeti ismeretet, úgy ismételhetnek át iskolában tanult dolgokat, hogy közben egy izgalmas, időutazásos, térugrásos kalandregényt olvasnak. Egy titokzatos sötét erő ugyanis meg akarja szerezni az emberi tudást, és ezáltal a világ feletti uralmat. Az emberek ezt észre sem veszik, de négy kamasz felveszi a harcot a gonosz Mar-Törrel. Az első kötetben egy titokzatos fekete kő segítségével Örményországba kerülnek, majd a XV. századi Kínába, később az emberevő pápuák földjére és Tahitire. Végül egy ősi ausztrál törzs tagjaivá válva szembe találják magukat az ellenséggel. Eddig három folytatás jelent meg, ha az elsőt a gyerek kezébe adjuk, garantált, hogy mindhármat el fogja olvasni rövid idő alatt.

Joachim Masannek : A vad focibanda (sorozat)

©

Leó a vad focibanda vezére, és mindig nyerni akar. Ezért a gyengébbektől simán megszabadul, de ragaszkodik a csapathoz. A cselkirály A vad focibanda-sorozat első részének főszereplője, de a 13 kötetes német regényben végigveszik az egész csapatot, ahol a tagoknak mindene a foci. Sőt, egy lány is képbe kerül, akit bevesznek maguk közé a focisták. A banda kalandjait dolgozza fel könyv, a harcukat a legyőzhetetlenekkel a kedvenc focipályáért, de még némi szerelmi szállal is lágyítják a nem csak fiúknak szóló történetet, melyből készült film is, az író rendezésében Németországban.

Yann Martell: Pi élete

©

Sokat hezitáltunk, hogy szabad-e listázni ezt a könyvet, de kiderült, hogy az egyik iskola a 8. osztályban felvette a kötelező irodalomba, máshol pedig önszorgalomból elolvasta szinte minden felsős gyerek.

A korántsem gyerekes témájú könyvből készült látványos film 2012 végén kötelező családi moziprogram volt, az adaptáció persze csalóka: szerelmi szál például nincs a könyvben, és bár az író a gyermeki nyelvezetet használja, ahogy sodródik Pi, egyre komolyabbá válnak az egyszerű szavakkal megfogalmazott erkölcsi, világnézeti dilemmák.

Ken Follett: A katedrális 13+

©

"A történelemtanárom adta a kezembe, mert nagyon szeretem a középkort" - egy hetedikes tanuló így nyilatkozik a koránstem könnyed kedvenc könyvéről. Ken Follett Katedrálisa igen vaskos - 972 oldal - és nem is könnyű - a 2010-es kiadása 1060gramm -, de a szerzőt nem kilóban kell mérni. És ha egy kamasznak van affinitása humán tantárgyakhoz, biztos, hogy élvezni fogja A katedrálist. Sőt, azzal is szembesül, hogy az élet piszkosul nem egyszerű: főleg a 12. századi Angliában. Ha elég érettnek tartjuk a csemetét ahhoz, hogy elbírjon némi erőszakkal, és felfogja, hogy az életben nem mindig a jó győz, akkor nyugodt szívvel rábízhatjuk Folletre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Játékos módon segít megtanulni a Google, hogyan lehet kiszűrni a kamuhíreket

Játékos módon segít megtanulni a Google, hogyan lehet kiszűrni a kamuhíreket

Kacsát játszik a japán robot, a rizsföldeken segíthet gyomlálni

Kacsát játszik a japán robot, a rizsföldeken segíthet gyomlálni

A gyógyászati segédeszközök piacának összeomlásával fenyegetnek a gyártók

A gyógyászati segédeszközök piacának összeomlásával fenyegetnek a gyártók

Amit ezzel a magyar készülékkel titkosítanak, azt aligha fejti meg más egyhamar

Amit ezzel a magyar készülékkel titkosítanak, azt aligha fejti meg más egyhamar

G7.hu: Az MSZP és volt pénztárnoka úgy adta el sajtóját, hogy még bukott is rajta

G7.hu: Az MSZP és volt pénztárnoka úgy adta el sajtóját, hogy még bukott is rajta

Janikovszky Éva fia szerint elfelejtették meghívni édesanyja szoboravatójára

Janikovszky Éva fia szerint elfelejtették meghívni édesanyja szoboravatójára