Tetszett a cikk?

Győztesként került ki Tim Price brit drámaíró Bradley Manningről szóló darabja a legrégebbi brit irodalmi díj dráma kategóriájában, amelyet idén hoztak létre. A héten Edinburghban mutatták be a Bradley Manning radikalizálódása című színművet.

A darab a WikiLeaks leleplező honlapnak titkos kormányzati dokumentumok százezreit kiszivárogtató közlegény életét mutatja be walesi gyermekkorától kezdve egészen közelmúltbeli elítéléséig.

A volt amerikai hírszerzési elemzőt az ellenséggel való összejátszás vádja alól felmentette az amerikai bíróság múlt héten. Denise Lind ezredes, katonai bíró ugyanakkor bűnösnek mondta ki a katonát a többi vádpont többségében, így kémkedés vádjában, mert titkos információkat adott át a leleplező portálnak az iraki és afganisztáni háborúról, valamint az Egyesült Államok titkos diplomáciai táviratairól.

A bíró szerint Manning akár 154 év börtönre számíthat azon vádpontok alapján, amelyekben bűnösnek találták. A férfi 2009-2010-ben adta át az információkat a WikiLeaksnek, amely 2010 áprilisában kezdte el a kiszivárogtatást. A közlegényt 2010 májusában tartóztatták le Irakban.

Manning beismerte, hogy több mint 470 ezer iraki és afganisztáni harci jelentést, 250 ezer külügyminisztériumi táviratot és más anyagot adott át. Az anyag mennyiségét tekintve ez volt az Egyesült Államok történetének legnagyobb kiszivárogtatása.

©

A kiszivárogtatási botrány főszereplőjéről készült darabot több mint 180 beküldött színmű közül választották ki az Edinburghi Egyetem akadémikusai és diákjai, valamint színházi szakemberek a James Tait Black Prize nevű, tízezer fonttal járó díjra. Az elismerést 1919-ban alapította Janet Coutts Black férje, James Tait Black könyvkiadó emlékére, ez a legrégebbi irodalmi díj Nagy-Britanniában.

A színdarab az Edinburghi Fringe Fesztivál keretében augusztus 25-ig lesz látható a walesi Nemzeti Színház előadásában.

Price a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy Manning walesi édesanyja látta a darabot, és fiának is elküldte a kéziratot. A díjjal járó tízezer fontból át fognak utalni bizonyos összeget abba az alapba, amelyből Manning védelmét finanszírozzák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!