szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alapítása után 24 évvel adja első magyarországi koncertjét a britpop vonulat alapzenekarai közé sorolt Blur, amely pénteken lép fel a Sziget nagyszínpadán.

A 2003-ban feloszlott, majd 2009-ben újra összeállt londoni együttes tíz éve adta ki legutóbbi lemezét, ettől függetlenül töretlenül és hatalmas sikerrel turnézik. Az idei évre 36 koncertet ütemeztek be, amelynek során a magyar mellett a perui, az indonéziai és az orosz rajongóknak is megmutatják magukat, a januárt pedig már Ausztráliában töltik.

A formációt két gyerekkori jó barát, az énekes-multiinstrumentalista Damon Albarn és a gitáros Graham Coxon hozta össze, később az egyetemen kiegészülve Alex James basszusgitárossal és Dave Rowntree dobossal. A jelenleg is ebben a felállásban játszó csapat előbb Circus, majd - J.D. Salinger egyik regénye nyomán - Seymour néven próbálkozott, első kiadójuk beszélte rá őket a jobban hangzó Blur elnevezésre.

Számaik a lecsengő "madchesteri" stílusból és a rave-ből, továbbá pszichedelikus gitárzenékből táplálkoznak, és az 1991-es Leisure című bemutatkozó albumuk rögtön a brit slágerlista hetedik helyén nyitott. A zenekar menedzselési problémák miatt tetemes adósságot halmozott fel, ennek enyhítésére kéthónapos amerikai turnéra indult, a koncertsorozat sikertelensége - és a honvágy - többször is verekedést generált a tagok között. A túra ugyanakkor fontos alapjául szolgált Albarn Egyesült Államok-ellenes megnyilvánulásainak, illetve a Blurre jellemző brit öntudat kialakulásának.

A Modern Life Is Rubbish (A modern élet egy szemét) című második lemezen még hangsúlyosabbak lettek a szigetországi gyökerek a hatvanas éveket visszahozó hangzással, a punkos gitárokkal és a századelőt idéző varietéhangulattal, a szövegek pedig javarészt az angliai hétköznapokról szóltak. Az albumból ennek megfelelően mindössze 19 ezer fogyott a tengerentúlon.

A nemzetközi áttörést az 1994-es Parklife hozta meg, amely négyszeres platinalemez lett, csaknem két évig szerepelt a slágerlistán, a Girls & Boys című sláger pedig világszerte zajos sikert aratott. Az egy évvel később kiadott The Great Escape remek dalokkal tartotta szinten a Blur hírnevét, másrészt pedig a másik britpop-zászlóshajóval, az Oasisszel vívott "dalcsatáról" maradt emlékezetes. A Country House című listavezető szám ugyanis ugyanazon a napon jelent meg, mint a manchesteri riválisoktól a Roll With It, a brit bulvársajtó által alaposan felfújt vetélkedést végül Albarn és társai nyerték meg, az eladott példányszámot tekintve 274 ezer-216 ezerre.

Hosszú távon azonban a "háborúban" az Amerikában is befutott Oasis győzött, a kevésbé markáns Blur pedig a továbbiakban a másodhegedűs szerepébe kényszerült. Az 1997-es Blur című kísérletezőbb lemez már a kiútkeresés jegyében fogant, és bár Coxon saját bevallása szerint szerette volna "megijeszteni vele az embereket", a drogos ihletésű Beetlebum mégis listavezető lett Angliában. Az art rockos 13 című album szövegei főként Albarn szakítását taglalják az Elastica zenekar énekesnőjével, Justine Frischmann-nal, de ekkorra magán a Blurön belül is a széthullás jegyei mutatkoztak.

Albarn a Gorillaz nevű virtuális együttesen is dolgozott, Coxon pedig szólólemezeket készített, és a mindmáig utolsó Blur-album, a Think Tank felvétele közben kilépett az együttesből. Az itt-ott ázsiai és afrikai hangzás ennek megfelelően az elektronikára épült, és Albarn gyakorlatilag egymaga írta a dalokat.

A mértékadó Q magazin által minden idők negyedik legjobb frontemberének választott énekes a továbbiakban a Gorillaz és a 2007-ben a Szigeten is járt The Good The Bad and The Queen nevű supergroup irányítása mellett operákat írt, majd a 2009-es visszatérés óta ismét a - főként fesztiválokon aktív - Blurnek szenteli az idejét. A hírek szerint új lemez is készülőben van, erről egyelőre két szám, a Puritan és az Under the Westway látott napvilágot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!