szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy korai, futurisztikus novelláját adják ki jövőre a Millennium-trilógia néhai írójának. Stieg Larsson Brain Power című művet először angol nyelven jelenik meg – írta szerdán a The Guardian online kiadása.

A svéd író bűnügyi trilógiája hatalmas bestseller lett világszerte, de nem érhette meg műve sikerét: még az első kötet, A tetovált lány megjelenése előtt, 2004-ben ötvenéves korában elhunyt szívrohamban. A könyvekből Svédországban filmadaptáció készült, és Hollywood is elkészítette a maga változatát.

A Brain Power című novellát Larsson 17 évesen írta. A jövőben játszódó történet 2014 februárjában jelenik meg a Mysterious Press New York-i kiadó gondozásában.

Az írást az A Darker Shade of Sweden című novelláskötetben publikálják először angol nyelven. A gyűjteményben több svéd szerző munkái szerepelnek, köztük Henning Mankell, Asa Larsson és Eva Gabrielsson, Stieg Larsson élettársának alkotása.

A Brain Powert angolra átültető John-Henri Holmberg felidézte, hogy Larsson már tinédzser korában rajongott Robert A. Heinleinért, a modern tudományos fantasztikus irodalom meghatározó szerzőjéért, és Larsson sokáig maga is kísérletezett a sci-fi műfajjal.

Otto Penzler, a Mysterious Press tulajdonosa szerint a novella nem nevezhető tudományos-fantasztikus írásnak, inkább "a jövőbe helyezett izgalmas történet".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Koronavírus: 1820 új fertőzöttet találtak, 38-an meghaltak

Koronavírus: 1820 új fertőzöttet találtak, 38-an meghaltak

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor