szerző:
Cz.T.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Király és Kazinczy utca keresztjében hártyaként feszülő Gozsdu-udvar valószerűtlenül rövid idő alatt változott Budapest elsőszámú és nagybetűs Európájává. A szórakozónegyed szívében alig pár száz méteren cirkulál a hétköznapok fesztiváljainak tömege, a kulturális törtetések háttérbe szorításával pedig olyan vigalmi piac jött létre, mely visszásságaival együtt is áldásszámba megy. A teljesség igénye nélküli helyzetjelentés az urbánus purgatóriumból.

A felújított Gozsdu-udvar kapui 2008-ban nyíltak meg a nagyközönség előtt, mely eleinte szerény figyelmet szentelt a főként külföldi befektetők lakásai uralta, pangó, de legalább drága ingatlanhalmaznak. Éveken át egy-egy, a Kuplungba tartó, eltévelyedett mélyéjszakai társaság jelentette az udvar térkőkoptatásának egyedüli önkénteseit. Úgy tűnt, ez is csak egy bebukott vállalkozás, néhány kiszáradt dézsás növénnyel fokozva a tragikum érzetet.

Aztán történt valami. Ahogy minden nagy korszak megkezdéséhez, a terület reneszánszához is egy hétköznapi őrületre volt szükség, valakire, aki a józan eszét sutba vágva hajlandó olyat tenni, amit más nem: alternatív programhelyszínként számolni a Gozsdu-udvarral.

Kattintson galériánkért!
©

Néhány poshadt könnycsepp

A Gozsdu Bazaar (GOUBA) az Akvárium-béli kultúrzsibik tiszteletbeli nevelőapjaként képes volt minden vasárnap élettel megtölteni a Király és Dob utca közti szellemteret.

Az összművészeti vásárként funkcionáló GOUBA sikerén felbuzdulva kisebb kávézólavina zúdult az árkádok alatt porosodó üzlethelységekre, ám a fordulópontot egy – ma már éjjel-nappal teltházas – étterem, a Spíler megjelenése jelentette. A Mark Zuckerberg-kompatibilis vendéglátó-ipari egységnek nagy szerepe volt a Gozsdura ma jellemző európai árképzés kialakításában. Tény és való, hogy az udvar szórakozóhelyein egy hagyományos értelemben vett koleszos egyetemista pénztárcája még a spiccesség határáig sem tart ki, ahogy az is, hogy a közvetlen vonzáskörzetben lévő Telep–Mika Tivadar Mulató-tengely mentén az átlagosnál magasabb az egy négyzetméterre eső Apple-termékek száma. A költséghatékonyabb szórakozásra vágyók már évek óta lengetik a pánikfehér zászlókat, mivel Budapest belvárosában a szálkás nyelvű közvélemény szerint is spontán berlini enteriőrökkel és utcarészletekkel találkozhatnak a gyanútlan járókelők.

Vendégek és járókelők a Telep előtt – kattintson galériánkért!
©

A jövedelem problémája jogos, ám az is kétségtelen, hogy a határontúli viszonylatban még mindig nevetségesen olcsó 2-2,5 eurós sörár megtalálta a maga piacát. A péntek esti forgatagban csak minden második szó magyar: a minden érzést minden téren kiszolgáló vigalmi hangyaboly olyan multikulturális és fizetőképes szociális dömpinggel ajándékozza meg a fővárost, melynek láttán nincs az az elitista kocsmáros, aki ne morzsolna el néhány poshadt könnycseppet.

Válságszörf a sugárúton

A mikrogazdaság berobbanását félelmetes mennyiségű válságszörfös igyekszik meglovagolni, így a Gozsdu bebetonozott lakói mellett számos stafétás versenyző is akad, akik pár hónap működés, pultbevétel-számlálás után elegáns molinócserével engedik át helyüket a vetésforgóban soron következő, korgó gyomrú egyedeknek.

A passzázs és a kedélyes néptömeg által hozzácsatolt bárültetvények egészén nem nagy ördöngösség húsz perc alatt végigandalogni, ám az őshonos bárok módszeres végigpróbálása muslicalétnyi időintervallumot követel magának.

A Király utcai front taxikikötője mellett találjuk a vizuál underground egyik fő gondozóját, mely a Toldi mozival karöltve többé-kevésbé ugyanarra a designer vászontáskás, vörös rúzsos karakterre bazíroz, kijelenthető: teljes sikerrel. A Gozsdu egyennyílászáróit egyen-ülőalkalmatosságoknak számító retro strandszékekkel kiegészítő kiülős klubot az utóbbi időben a Monday Session kísérletező, tematikus particsapata is felfedezte magának, így az elektronikus és jazzszcéna is buzgón képviselteti magát egy-egy Kolor megmozdulás erejéig.

Kattintson galériánkért!
©

Megtorpedózott underground

Beljebb haladva a négy aludvarra osztott miniatűr sugárúton, bal kéz felől hömpölyög a Spíler naptól és napszaktól független embertömege. Hogy a hely mitől ennyire divatos, nagyjából mindenki számára rejtély. Bár a sörök valóban nagyon jó minőségűek, a kézműves italfelhozatal tekintetében a környéken akad erősebb versenyző is. A Spíler mégsem adja az első helyet, a terasza nyáron hűtött, télen fűtött, és állandóan tele van. Aki ide beérkezik, általában már nem jut el máshova az este folyamán: marasztaló bár korrekt konyhával, így ugyanúgy funkcionál városszív-vacsorák helyszínéül, mint a nem létező középosztály futball-lelátójaként.

A teljesség nélküli továbbgördülés elvét követve egy udvarnyi ugrással rögtön a – vakok közt félszemű alapon – kultikusnak mondott Gozsdu Manó Klubhoz érkezünk. A közelmúltbéli tulajdonosváltásnak előnye épp annyi volt, mint hátránya. A klub 2011-ben indult élőzenés szórakozóhelyként felelevenítve mindazt a bájt, mely a Tilos az Á fémjelezte egyszeri magyar undergroundot azzá tette, ami. Feltörekvő színpad, barátságosan hullámos deszkapadló, megérkezésekor patinás pult és téglafal előtt sorakozó, az egyetemes költözőkarton érzetét keltő kifényesedett bőrgarnitúrák. A tulajdonosváltás után imázsbéli megújulás következett: a heti program kirakatbéli felfestése díjnyertes, borozni is jobb a kibővült teraszon. Hatalmas hátrány viszont, hogy a szintén felújított koncertteremben este tizenegy óráig düböröghet a visszafogott élőzene, szigorú decibellimit mellett. Szerencsére a hajnalig tartó DJ-szettek már nem zavarják a klub fölötti luxuslakások tulajdonosait.

Kattintson galériánkért!
©

Korsót, húzóra

A klub vörösen izzó GM-cégére egyben a szórakozónegyed éjszakafordító kereszteződését is jelöli. A Madách tér és a Kazinczy utca irányába is nagyjából azonos a kifutópálya, itt inkább a kisebb kocsmák, kávézók dominálnak afféle felvezetésként a délelőtt alvó városrész már-már elcsépelten híres részeihez.

Balra fordulva a vasárnap hajnal tragikusan kesernyés parfümjét hordozó Kazinczy utcát megcélozva rögtön a növény- és kisállat-szoláriumnak is beillő Arborétum IKEA-színekben tündöklő asztalainak csapódunk. A felfutóban lévő apró kis bárban ugyanúgy lehet rozé fröccsöt és banánpalántát vásárolni, arról nem is beszélve, hogy a passzázs teljes növényzetét is a néha kissé elcsigázottnak tűnő személyzet látja el vízzel és jelentékeny mennyiségű szeretettel.

A Gozsdu manó előtt – kattintson galériánkért!
©

A Holló utca sarkán nemrég nyitott a rendkívül frappáns elnevezésű Léhűtő, mely a kézműves söröket vénáikban érző ínyenceket hivatott kiszolgálni. A felhozatal ennek megfelelően több mint királyi. Az Edelweiss itt csapvíznek számít, mégsem lehet sűrűn igazi leállatiasodásra akadni: az ezer forint közeli korsónkénti árakkal kevesen húzzák a masszív részegségig. Akinek derogál a “korsót, húzóra!” – csatakiáltás, itt rátalálhat saját népére.

Talpalatnyi Budapest

A kisméretű macskakő romantikáját magunk mögött hagyva egy lezser hátraarccal urbánus tengerészként visszaindulhatunk a világítótorony funkciókat is betöltő GM felirat irányába, hogy a koordinátarendszer túlsó kilengésénél egy teljes egészében belakott sétálóutcára bukkanjunk.

A talpalatnyi Budapestet elfoglaló Hivatal kimeríti a kedves jelenség fogalmát. Habár a fröccs szódatartalma és a kávéféleségek is hagynak kívánnivalót maguk után, a kifejezetten barátságos személyzet és a helyszín frekventáltsága miatt este hat és reggel hat között innen is kifolyik az embertömeg. Mivel a bár ülőalkalmatosságokat illető forrásai végesek, a vendégek gyakran a falszomszédos irodakomplexum lépcsőin vagy a téren található köztéri padokon fészkelik el magukat.

A Hivatal galériáján – kattintson galériánkért!
©

A Hivatal kapualjnyi tőszomszédságában találjuk a város hivatalos matrica és falragasz gyűjtőhelyét. A hipszterkultúra hosszú lábú fellegvára mellett állandó jelenség a retrobicikli-sorfal és a kisebb vitorlásflottára elegendő, bölcseletgyanús trikórengeteg, ám ezek sem halványítják el a bár azon érdemét, miszerint az esti nyüzsgést megelőzően itt lehet a legnyugodtabban világot megváltani egy pohár homályosító-élesítő folyadék mellett.

Hogy a Gozsdu-udvarban a jelenlegi mellett még pontosan mennyi potenciál van, meddig képes majd a hömpölygő tömeget kiszolgálni, egyelőre rejtély. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a belváros hálás és virágzik. Csak győzzük öntözni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

 Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét