szerző:
Kovács Ferenc Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akkezdet Phiát nem érdekli a siker. A költők nem foglakoznak a sajtóval és ezt kevéssé líraian ki is nyilvánítják. A menőség nem menő. Vagány Históriák a Klauzál téri Pepita Ofélia Bárban a nemzeti ünnepen.

1984-ben egy amerikai költő, bizonyos Marc Smith Chicago városában írt egy verset a barátnőjének. A nő a vers ellenére elhagyta, a szerző pedig, hogy alkoholba fojtsa bánatát, meglátogatta a „Get Me High” elnevezésű kocsmát, ahol éppen szabad mikrofonos estet rendeztek. Smith felment a színpadra, előadta a szöveget, és megszületett egy műfaj. A slam poetry.

A Vagány Históriák immár második évadának keretében megtartott összművészeti eseményen, egy Nagy Márta költő által moderált kerekasztalbeszélgetés keretében az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyar slam poetry és a „klasszikus” kortárs költészet viszonyáról esett szó, majd következett a tulajdonképpeni „Vagány Históriák”, amely nem más, mint Bach Máté fotográfus költőportréinak vetítése felolvasással, valamint zenei aláfestéssel kiegészítve.

Závada Péter: "Óhatatlanul azt érzem, Boci, boci tarkát írok"
©

Mindez így leírva, a tudósítás száraz megfogalmazásában és a költői estekről alkotott általános tapasztalatok hátterével rettenetesen unalmasnak hangzik. Higgyék el: nem az. Nem a szövegeket zsibbasztó monotonitással előadó beszélő fejekkel, valamint az ezt illusztráló aláfestéssel, kiegészítéssel találkozhatunk. Zene, képek, valamint a Fekete Réka „Thália” és Horváth Kristóf, „Színész Bob” elmondásában elhangzó szövegek ritkán tapasztalható egységet alkotnak. Előadást, összművészetit. A szó legjobb értelmében.   

Hogy egészen pontosan mi is a slam poetry, azt még maguk a műfaj képviselői sem tudják.  Parázs vita bontakozott ki ugyanis a témában a slam-ről szóló kerekasztal résztvevői, valamint a közönség soraiban helyet foglaló szerzők és előadók között. Saját, némileg leegyszerűsítő meghatározásunk szerint a slam nem más, mint rap zene nélkül; költészet és stand-up házassága.

Jó dolog-e a siker, vagy az egyszerűség a fogyaszthatóság fokmérője? Ezen a kérdésen hosszan vitatkoztak a résztvevők. A közönség soraiban helyet foglaló Závada Péter, akit a magas irodalomtól távolabb álló nagyközönség mint Újoncot, az Akkezdet Phiai rapduó reprezentánsát ismerhet, kijelentette: első klasszikus verseskötete megjelenésekor egyenesen zavarta a siker, a műfajhoz mérten viszonylag magas eladott példányszám.

Ahogy fogalmazott: „Én nem éreztem jól magam attól, hogy jól fogyott a könyvem. Egy szintig persze pozitív a siker, de ezután a pont után óhatatlanul azt érzem, Boci, boci tarkát írok.” Gábor Tamás Indiana megfogalmazásában: „Ne keverjük össze az akciófilmeket David Attenborough-al. Ez két külön dolog. A Bogarak életére is valószínűleg kevesebben lennének kíváncsiak Bruce Willis előadásában.” A menőség nem menő. Vagy mégis? Csider István Zoltán kontrázott: Semmi gond a menőséggel. A slam nem más, mint David Attemborough-ba oltott Bruce Willises művészpornó.” Fogadjuk el a meghatározást.  

Az eredeti, amerikai slam valamint annak magyarországi leágazása között jelentős különbségek vannak. Nálunk még mindig sokkal inkább szövegalapú, a felolvasáshoz kötődő az előadás, bár Indiana felhívta a figyelmet azon produkcióra, melyet Szkárosi Endre költő, az ELTE olasz szakának professzora egy fúrógép valamint egy sajt felhasználásával adott elő. Az eseményen megjelent gimnazisták nem feltétlenül kerültek közelebb a kortárs irányzatokhoz.

A művész nem fogta vissza magát a fogalmazásban: „Azt írom ki magamból, ami felb*sz, a sajtót pedig lesz*rom. A közönség, a közvetlen visszajelzés azonban számít, akinél ez elmarad, vagy negatív, azok az előadók egy idő után úgyis kikopnak.” Bár a közönség soraiban ülve megszólíttatva éreztük, mi visszafogtuk magunkat. Csider István Zoltán szerint a slam nem más, mint egy nyilvánosságcsatorna, amelybe nem szólnak bele felülről. Mint ahogy – tesszük ezt mi hozzá- az amerikai alapítók is a költészetakadémiákról, egyetemekről való kiemeléséért küzdöttek és küzdenek ma is.  Három percig tiéd a színpad, a mikrofon, azt mondasz, és úgy, ahogy csak szeretnéd. Mindezek után a közönség soraiból véletlenszerűen kiválasztott zsűri értékel. Hiszen a slam elsődlegesen kompetitív műfaj: előadói és írói verseny.

Az estet Ef Zámbó István Dep’art nevű formációja zárta. Ha tíz évvel korábban születünk, minden bizonnyal örömkönnyeket hullat velünk a nosztalgia. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit

Balin utcai fekvőtámasszal büntetik azt, aki nem hord maszkot

Balin utcai fekvőtámasszal büntetik azt, aki nem hord maszkot