szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kasmír indiai részének legmagasabb muzulmán vezetője szót emelt a Bajor Állami Opera zenekarának Szrinagarban tervezett koncertje ellen. Basiruddin Ahmad főmufti azt kérte Németország indiai nagykövetétől, hogy a koncertre szánt pénzt inkább az oktatásra és egészségügyi ellátásra fordítsák a háborúsrégióban – közölte kedden az IANS indiai hírügynökség.

Michael Steinerhez nagykövet az elmúlt hetekben többször mondta már, hogy a szeptember 7-i koncert nem politikai, hanem kulturális esemény.

A Bajor Állami Opera zenekara lesz az első nyugati együttes, amely fellép fel a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részében Zubin Mehta vezényletével szeptember 7-én Szrinagarban, Dzsammu és Kasmír állam fővárosában.

"Ez a koncert a kasmíri emberekért szól" – mondta korábban a nagykövet, aki ezzel utalt arra, hogy a Pakisztánnal határos vidéken nem könnyű az élet erőszak és kijárási tilalom miatt.

A bajor zenekar Beethoven, Haydn és Csajkovszkij műveit fogja játszani az 1500 fős hallgatóságnak, a repertoárban szerepel majd Beethoven egyetlen operájának, a Fideliónak a nyitánya, Haydn Esz-dúr trombitakoncertje, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye, valamint Beethoven V. szimfóniája is. A zenekar fellépésére minden társadalmi rétegből hívtak meg embereket – közölte Steiner.

A zenekar Kasmír után két koncertet ad Mumbaiban is. Az együttesnek nemcsak Kasmírban, hanem Indiában is ez lesz az első vendégjátéka.

Basiruddin Ahmad főmufti úgy véli: "egy ilyen zenei műsor azt a rossz üzenetet közvetíti, hogy a Kasmírban élők jómódúak és megengedhetik maguknak, hogy ilyen különleges rendezvényen vegyenek részt."  

Korábban más politikai vezetők is nemtetszésüknek adtak hangot a koncert miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén