szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felavatták hétfőn Anne Frank szobrát és amszterdami rejtekhelyének másolatát a bécsi Madame Tussaud panoptikumban.

Daniella Spera, a bécsi Zsidó Múzeum igazgatója az izraeli nagykövet és a holland nagykövetségi tanácsos jelenlétében leplezte le a szobrot.

A zsidó lány alakját íróasztala másolata mellé ültették: előtte fekszik naplója, és Anne boldogan mosolyog a látogatókra. A nyomasztó hátteret az Anne Frank Múzeummal együttműködve készítették el a lehető legautentikusabb hatás érdekében. A viaszfigura a 14 éves Anne Frankot formázza: mivel a legutolsó fennmaradt képen a lány csak tizenegy éves, arcát egy számítógépes program segítségével rekonstruálták.

©

Arabella Kruschinski, a panoptikum vezetője szerint a döntést, hogy felvegyék a gyűjteménybe Anne Frank alakját, a látogatók hozták meg. A 2011-es megnyitó óta beérkezett kérések között a kezdetek óta szerepelt a holokauszt áldozatának bemutatása.

A berlini és az amszterdami Madame Tussaud panoptikum után a bécsi a harmadik, ahol látható Anne Frank. A szoba rekonstruálása ellenben egyedülálló újítás.

Az 1929-ben született zsidó származású lány, Anne Frank szüleivel két éven át egy amszterdami raktárépületben bujkált a második világháború idején a zsidóüldözés elől. 1944-ben azonban elárulták és elfogták őket: Anne az auschwitzi megsemmisítő táborba, majd onnan a bergen-belsenibe került. Ott halt meg 1945 márciusában, tífuszban. A családból egyedül apja, Otto Frank maradt életben, később ő adta közre Anne naplóját, amelyet lánya a háború alatt írt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Hétvégi járatot indít a BKK Normafára

Hétvégi járatot indít a BKK Normafára

Újabb három hónapig ingyen lehet szállítani a kerékpárokat a BKV járatain

Újabb három hónapig ingyen lehet szállítani a kerékpárokat a BKV járatain