szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A velencei filmfesztiválon debütált Abdellah Taia marokkói író és filmrendező Salvation Army (Üdvhadsereg) című munkája, amelyet az alkotó az első, meleg főhősről készült arab filmnek tart, és reméli, hogy a produkció hozzájárul a melegekkel kapcsolatos "klímaváltozáshoz" is az arab világban.

Taia nagy vihart kavart hazájában, Marokkóban, amikor honfitársai közül elsőként vállalta nyilvánosan homoszexualitását 2006-ban, holott tisztában volt azzal, hogy a törvények szerint börtönbe is csukhatják ezért. A már Párizsban élő író és filmes saját, Salvation Army című regényéből forgatta legutóbbi, tabukat döntögető filmjét, amelyről a velencei filmfesztiválon tartott bemutató alkalmából beszélt.

Írói sikerei tették lehetővé, hogy a leszbikusok és melegek társadalomban elfoglalt helyzetéről folytathasson legitim diskurzust – mesélte. A filmet az érezhető feszültségek dacára Marokkóban forgatta.

"Járok Marokkóba, és be is engednek. Ha bármit tennének velem, az nekik is kockázatos lenne" – fogalmazott a rendező.

A Salvation Armyban saját, szegénységben töltött ifjúságát idézi fel. A főhős, Abdellah egészen korán ráébred arra, hogy meleg, és arra is, hogy egy olyan társadalomban kell élnie, ahol ezt a szexuális irányultságot elutasítják, holott a gyakorlatban létezik a homoszexualitás, gyakorta csapnak le rá idősebb férfiak. A film vázolja mindennapjait a kilencgyermekes családban, és bemutatja legidősebb fivéréhez fűződő viszonyát, akire példaképként tekint. Mikor bátyja elköltözik otthonról, ő is a maga lábára áll, és elhagyja Marokkót.

A film második része Genfben játszódik, ahol Taiának is sikerült befutnia, és megvalósítania álmát, hogy író és filmes legyen.

"Marokkóban sohasem lett volna lehetőségem arra, hogy publikáljak, és nem is gondolhattam volna arra, hogy filmezzek. Mindenki kinevetett volna. Valójában a nővéreim kacagtak is rajtam, ami nagyon feldühített" – emlékezett.

Taia szerint az arab tavasz forradalmai és az, hogy az egyén személyiségi jogai nagyobb teret kaptak a térségben, "klímaváltozást" idéznek elő az arab világban a homoszexuálisokkal kapcsolatban is. Mint megjegyezte: Marokkóban már létezik arab nyelvű honlap melegek számára, és arab szavuk is van már a melegek semleges (nem megbélyegző) megnevezésére.

A rendező reményét fejezte ki, hogy filmje újabb katalizátor lesz ebben a folyamatban. "Ez a film talán segít néhány meleg és leszbikus arab embernek, hogy szembenézzen a valósággal és támogatást kapjon. Szerintem itt az ideje, hogy a homoszexuálisok is elnyerjék szabadságukat az arab világban, és emlékezzünk arra, hogy ők is arabok" – fogalmazott Taia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék