szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Catherine Deneuve valamennyi jelentős fesztiválon, Berlinben, Cannes-ban és Velencében is kapott díjat. "Akár titokzatos szépséget, akár burzsoá háziasszonyt, akár biszexuális vámpírt alakított, a színésznő újra és újra felejthetetlen pillanatokkal gazdagította a film világát" - méltatta a francia színésznőt az Európai Filmakadémia.

Életműdíjat kap az Európai Filmakadémiától (EFA) Catherine Deneuve francia színésznő a szervezet decemberi gáláján.

Lenyűgöző karrierje során Catherine Deneuve valamennyi jelentős fesztiválon, Berlinben, Cannes-ban és Velencében is kapott díjat - emlékeztetett hétfői eljuttatott közleményében az Európai Filmakadémia, amely felidézte: a francia színésznő első César-díját és a David di Donatello-díját Marion Steiner szerepéért kapta Francois Truffaut Az utolsó metró című filmjében, a rendezővel korábban A Mississipi szirénje című filmben is együtt dolgozott.

Catherine Deneuve olyan filmekkel szerzett hírnevet magának, mint a Jacques Demy rendezte Cherbourg-i esernyők, illetve a Roman Polanski által jegyzett Iszonyat. "Akár titokzatos szépséget, akár burzsoá háziasszonyt, akár biszexuális vámpírt alakított, a színésznő újra és újra felejthetetlen pillanatokkal gazdagította a film világát" - méltatta a filmcsillagot az EFA. A szervezet emlékeztetett arra, hogy Deneuve az Indokína című filmben nyújtott alakítása révén újabb César-díjat nyert és a legjobb női főszereplőnek járó Oscart is átvehette.

Catherine Deneuve száznál is több filmben szerepelt, köztük Lars von Trier Táncos a sötétben, Francois Ozon Született feleség és 8 nő című filmjeiben, ez utóbbiért Berlinből az Ezüst Medve-díjat, valamint egy Európai Filmdíjat is hazavihetett. 

Catherine Deneuve a 26. Európai Filmdíjak ceremóniájának díszvendége lesz 2013. december 7-én Berlinben. 

Az Európai Filmakadémia nemrég jelentette be, hogy az európai film hírnevét a világ filmművészetében öregbítő munkásságáért a European Achievement in World Cinema elnevezésű díjjal ismeri el Pedro Almodóvar spanyol rendezőt, aki szintén a berlini gála díszvendége lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!