szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Stephen King legnagyobb sikerkönyve, „A ragyogás” megjelenése után 36 évvel kerül a polcokra a horror-regény folytatása. Az író a közelmúlt sikerkönyveiről is elmondta a véleményét a Guardiannak adott interjúban.

Az angol lapban megjelent beszélgetés a Doctor Sleep című regény megjelenésének apropóján történt, így az eddig kitudódott, korlátolt információkon kívül sok mást is elmondott a szerző a könyvről. A ragyogásban megismert kisfiú, Danny felnőtté érett, de apja szellemével nem tud megbirkózni, és az alkoholizmusba menekül. Ez King saját bevallása szerint otthonos téma volt, ugyanis sokáig ő maga is az alkohol rabja volt – ám a nyolcvanas évek vége óta teljesen tiszta.

King, aki számtalan műfajban kipróbálta magát, sokaknak még ma is csak horror-szerzőként ismeretes. Ezzel kapcsolatban fejezte ki tiszteletét a Harry Potter-könyvek írónője, J.K. Rowling felé, akinek első poszt-HP könyve, az Átmeneti üresedés rengeteg bírálatot kapott, Kingnek viszont nagyon bejött. „Nagyon szemtelen, imádom. A regény közepe olyan, mint egy vacsoraparti a pokolban. A kisváros lakói nemcsak Nagy-Britannia lakosságát szimbolizálják, hanem az egész nyugati társadalom egy rétegét” – állítja a könyvről, megjegyezve, hogy szerinte jobban van megírva, mint a HP-sorozat, de ez a rendkívüli történetmesélői képességgel megáldott Rowlingtól nem csoda.

Azt is bevallotta, hogy az elsősorban fiataloknak szánt bestsellereket is elolvasta, de különösebben nem érintették meg őt. „Olvastam az Alkonyatot és Az éhezők viadalát is, de egyik sem ösztönzött arra, hogy a folytatásokba is belekezdjek. Ugyanez a helyzet A szürke ötven árnyalatával. Mamapornónak csúfolják, de valójában csak egy szexuálisan túlfűtött fikció, amit mondjuk 18-25 éveseknek szántak” – mondta King, aki szerint szó sincs a horror aranykoráról, egy olyan könyv sincs jelenleg, amit Az ördögűzőhöz lehetne hasonlítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

A budapesti Amerikai Nagykövetség is elítéli Demeter Szilárd cikkét

A budapesti Amerikai Nagykövetség is elítéli Demeter Szilárd cikkét

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai