szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy évvel az első terv elvetése után újabb javaslatot tett az amerikai Guggenheim alapítvány kortárs művészeti múzeum létrehozására a finn fővárosban.

Richard Armstrong, a Solomon R. Guggeinheim Alapítvány igazgatója kedden Helsinkiben új ajánlattal állt elő, amely az előzőnél kevesebb anyagi terhet róna a városra, ugyanakkor a korábbinál jóval nagyobb pénzügyi haszonnal kecsegteti Helsinkit. 

A helsinki Guggenheim-múzeum, amely a hatodik lenne a New York-i, a bilbaói, a berlini, a velencei és az abu dzabi után, az észak-európai és a nemzetközi formatervezést mutatná be, kiemelve az építészetnek a modern és a kortárs művészethez fűződő viszonyát. Az első, még 2011-ben tett ajánlatot a helsinki önkormányzat hosszas huzavona után tavaly kis többséggel elvetette. 

Az új ajánlat lényegesen kevesebb anyagi hozzájárulást vár el a finn fővárostól, például a korábban kért évi 2 millió euró helyett Helsinkinek csak évi 1 millió euróval kellene hozzájárulnia a működtetés költségeihez, sőt ezt az összeget is csak akkor kellene kifizetnie, ha a látogatottság eléri a prognosztizált szintet.

Emellett a korábbi évi 500 ezer helyett immár évi 550 ezer látogatóval, továbbá évi 41 millió euró bruttó többletbevétellel - ebből hárommillió euró tiszta haszonnal -, és több száz új munkahellyel kecsegteti a várost az alapítvány, amely azt is hangsúlyozza, hogy egy ilyen nagy ívű beruházás megváltoztatná Helsinki arculatát.

A rangot adó Guggenheim-múzeum tervének jelentős ellenzéke van Finnországban. Az elutasítók szerint a projektet sokkal inkább motiválják - az adófizetők kárára - magán pénzügyi és turisztikai érdekek, mint a kortárs finn művészet fejlesztésének szándéka. A múzeum Helsinki belvárosában, a kikötői negyedben létesülne, nem messze az elnöki palotától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Don-kanyartól Párizson át Budapestig alkotott ez a sokgenerációs művészcsalád

A Don-kanyartól Párizson át Budapestig alkotott ez a sokgenerációs művészcsalád

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”