szerző:
BI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A NOB-nak nem felelt meg a Himnusz hossza, ezért azt lerövidítették, begyorsították, és leszállították a hangnemét. 2011-ben a kormány reformálta meg Erkel művét: Réthelyi Miklós akkori kultuszminiszter adta ki az akkor kissé lelassított és mélyített változatot.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) felkérésére elkészült Erkel Ferenc Himnuszának másfél perces változata. A zeneszerző által Esz-dúrban és énekkari-zenekari előadásra megfogalmazott kompozíciót most csak zenekari változatban és B-dúr hangnemben, de az eredeti hangszerelésben rögzítette a MÁV Szimfonikus Zenekar.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az elmúlt időszakban összesítette a világ nemzeteinek himnuszait. A magyar himnusz csaknem 2 és fél perc hosszú volt, ez nem felelt meg a NOB kritériumainak, tehát új felvételre volt szükség, amelynek elkészítésével a MÁV Szimfonikus Zenekart bízták meg. 

Itt meghallgatható az új változat.

"Azt kellett szem előtt tartani, hogy bár énekszólam nélküli változatot kértek, a sportolók és a közönség is a felvétel lejátszásával együtt énekelhesse a Himnuszt, az Esz-dúr verziót csak professzionális kórusok tudták hibátlanul megszólaltatni" – mondta le Somogyváry Ákos karmester, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Erkel szépunokája az MTI-nek. A Himnusz eredeti, 1844-es kéziratának őrzője azt is hozzátette, hogy például az egyházi gyakorlatban, közösségi éneklések alkalmával a jobb énekelhetőség miatt évek óta B-dúrban hangzik el a mű.

A Himnusz hangzását Dohnányi Ernő dúsította föl késő romantikus stílusban – az aktuális szándék és ízlés szerint – ünnepélyesebbé, olyan hangszereket – például, trombitát, pergődobot – is alkalmazva, amelyek nem szerepeltek az eredeti kéziratban. Az új változat különlegessége, hogy az első és az utolsó négy ütemben a nándorfehérvári diadalra utaló harangszó is megszólal, amelyet a zeneszerző a kotta külön sorában jelzett, de eddig nem jelent meg a Himnusz-változatokban.

Az utolsó sor ismétlése elmarad – árulta el Somogyváry Ákos. Ezzel, és az Erkel-korabeli verbunkos ritmizálást idéző "gyorsítással" másfél percen belül marad az előadás. Készült 1 perc 40 másodperces "nyugodtabb" hangulatú verzió is, amely szélesebb körben is teret nyerhetne – tette hozzá.

©

Két éve még lassították

2011-ben a kormány „reformálta” meg Erkel Ferenc művét. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 2011 nyarán írt levelet az összes magyarországi közoktatási intézménynek, amelyben „a Himnusz és a Szózat könnyebben énekelhető változatát" ajánlotta nekik még az évzáró ünnepélyek előtt.

Az Oktatási Hivatal honlapjáról letölthető variációk a Magyar Honvédség Központi Zenekara, valamint a Honvéd Férfikar előadásában hangzanak fel. Ott is mélyítettek a Himnuszon: G-helyett egy kvarttal lejjebb, D-ről kezd a kórus. Az Réthelyi-verzió emellett picivel lassabb is lett.

Itt meghallgatható a lassított változat.

Az eredetileg 1844-ben pályázatra született Himnusz eredetileg egyébként tényleg nem volt olyan szomorú darab, mint ahogy ma ismerjük. Még 100 évvel ezelőtt is jóval gyorsabb, majdhogynem mulatós ritmusú volt, a húszas években kezdett el lelassulni, nyilván nem véletlenül a történelmi tragédiákat követően. Az 50-es években Révai József és Rákosi Mátyás is tervbe vette, hogy Illyés Gyulával új himnuszszöveget írat, és azt Kodály Zoltánnal megzenésítteti, ám ők nemet mertek mondani a felkérésre.

Az alkotmányban benne van

Kölcsey Ferenc – mintegy 30 nyelvre lefordított – művét 1989 őszén vették a hatóságok jogszabályi védelem alá, az alkotmány szövegének része lett a Himnuszra való utalás. A Himnusz szövegének születésnapja pedig egy 1989-es kormányhatározat alapján a Magyar Kultúra Napja is egyben.

Az új magyar útlevelekben kétféleképpen is megjelenik a himnusz: a műanyag adatlapon dombornyomással látható a kézirat szövegének részlete, az útlevél lapjain pedig UV-fény alatt látszanak a költemény kottái.

Az alaptörvénybe eredetileg be akarták szerkeszteni a Himnusz kottáját, ám ez végül kimaradt, de az a Himnusz első sorával kezdődik.

Más feldolgozások

A Himnusz feldolgozásáért 2011 decemberében Dopemant idézték be a rendőrségre tanúként, nemzeti jelkép megsértésért, az ügyet ejtették. A 90-es években pedig a Torgyán-féle kisgazdák szemét szúrta az Anima Sound System Himnusz-feldolgozása. 

  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!