szerző:
MTI / hvg.hu

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke szerint nincs szó „einstandról”, csak ezentúl a szerzői jogok egy részét a kormány osztja szét – jelentette be L. Simon László NKA-alelnök.

L. Simon szerint így továbbra is a művészek részesülnek az üres adathordozók után beszedett jogdíjakból, a változás annyi, hogy a memóriakártyák, CD-k, merevlemezek, pendrive-ok, set-top-boxok után beszedett jogdíjak 25 százalékát ezentúl a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szakkollégiumai osztják ezentúl szét. Az üres adathordozók után az Artisjus tavaly 3,6 milliárd forint jogdíjat szedett be, és osztott fel vagy utalt át más közös jogkezelőknek, összesen 590 millió forint működési költség levonása után. Az évi 10-11 milliárdnyi pályázati forrást szétosztó NKA ezzel szemben 900 millió forintból működik – közölte a politikus.

L. Simon László szerint a várhatóan 800-900 millió forintnyi új bevételt az NKA szakkollégiumai fogják felosztani a művészek között, nem igazak tehát azok a sajtóhírek, hogy "elvennék a művészek jogdíjait". L. Simon azt is mondta, a szakmaibb elosztás érdekében az NKA Előadó-művészeti Kollégiuma szétválik egy Színház- és Táncművészeti, valamint egy Zeneművészeti Kollégiumra, amely a komoly- és könnyűzenét egyaránt támogatni fogja, ezzel párhuzamosan megszűnik a Szerzői Jogdíjbevételek Felhasználásáról Döntő Ideiglenes Kollégium. Az alelenök azt tartaná helyesnek, ha a jogdíjbevételek szétosztása során a kollégiumok csak szakmai szempontokat vennének figyelembe, így nem ismétlődhetne meg a "Kárpátia-ügy".

Az NKA alelnöke megjegyezte: a törvénymódosítás összhangban áll az uniós jog változásaival, Ausztriában például a hasonló jogdíjbevételek felét a kulturális intézmények között osztják szét. Szerint egyébként a jövőben át kell át kell tekinteni a nem nevesíthető jogdíjbevételek egész elosztási rendszerét, és megoldást kell keresni az internettel kapcsolatos jogdíjkezelési problémákra is.
    
Mint ahogy arról már beszámoltunk, a legkülönbözőbb műfajban tevékenykedő, egymástól nagyon eltérő világnézetű művészek tiltakoznak a jogdíjak tervezett újraosztása ellen, mivel az állam el akarja venni a jogtulajdonosok jövedelmének negyedét.

"Biztos újraosztják a piacot" – nyilatkozott a Korálból ismerős Balázs Fecó a hvg.hu-nak. A jobboldali elkötelezettségét nem titkoló zenész-zeneszerző azt is elárulta, hogy bár nem lát a kulisszák mögé, nincsenek illúziói a témában. "Állandóan rajtunk húzzák a nadrágszíjat, pedig már lassan nincs hova" – fakadt ki. Fecónak meggyőződése, a tervezet elfogadását saját, fél évszázados karrierje is megsínylené.

A tervezet megszavazását szinte kész tényként kezeli a Bikini együttes – idén augusztusban Magyar Érdemrend Lovagkereszttel kitüntetett – basszusgitárosa, Németh Alajos, aki – mint azt a hvg.hu-nak elmondta –, leginkább attól tart, hogy a közös jogkezelő szervezetek közbenjárása nélkül a jogdíjak nem a megfelelő zsebekben landolnak majd. "Egyáltalán nem biztos, hogy azok, akik ezentúl a jogdíjak eloszlásáról döntenek, tudják majd kik a magyar zeneszerzők, ki tett le bármit is az asztalra" – fakad ki Németh, majd az ok-okozati együtthatót is megpedzegeti: "persze akár rivalizálás is lehet a háttérben, de szerintem valószínűbb, hogy valakinek anno nem jutott elég, előfordulhat, hogy az L. Simon Laci megsértődött".

"Tiltakozunk az ellen, hogy az Országgyűlés több tízezer alkotó és előadó (zenész, író, filmes, képzőművész) zsebéből akarja jogos jövedelmének 25%-át kihúzni" – kezdődik a nyílt levél, melynek petíciórészét olyan hangszeresek, rezidens hírességek látták el digitális aláírásukkal, akik megéreznék a vágást. A valószerűtlenül hosszú, meglepetésekkel teli névsorban többek között ott található Kiss Tibi, Lovasi András, Bródy János, Geszti Péter, Zséda, Pély Barna vagy éppen Mező Misi neve is.

Az indítvány elfogadása esetén jövő évtől a magyar művészek jogdíjaiból származó bevétel 25%-át a díjakat megállapító közös jogkezelő szervezet (esetünkben az Artisjus) köteles az éves beszámoló elfogadását követő 60 napon belül az NKA számára átadni. Amennyiben az Artisjus vezetősége a törvényjavaslat elfogadását, valamint 2014 január 1-jei életbelépését követően úgy dönt, nem mond le bevételeinek negyedéről az állam javára, az jogszabálysértésnek minősül. Ennek következtében az NKA elnöke (aki nem más, mint Balog Zoltán humánminiszter), vagy alelnöke (L. Simon László) felügyeleti intézkedést kezdeményezhet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál a jogkezelő szervezettel szemben.

A tervezet ellen tiltakozók szerint arra viszont nincs semmiféle biztosíték, hogy az átadott összeg a megfelelő emberekhez jut el. "A jogdíj a szerzők, előadók fizetése. Egyedül a mi jogunk, hogy döntsünk e pénzek sorsa felől. Visszautasítjuk ezt a beavatkozást a magánautonómiánkba, és elvárjuk, hogy bármilyen rendszerszintű módosítás előtt az alkotmányos véleményezési jogunkkal élhessünk" – áll a nyílt levélben.

Az indítványról hétfőn várható a szavazás az Országgyűlésben.

Még több kult, életmód, tudomány: kövesse a hvg.hu Élet+Stílus Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Hiába a figyelmeztetés, még mindig túl egyszerűek a jelszavak

Hiába a figyelmeztetés, még mindig túl egyszerűek a jelszavak

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL