szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A TV2-nek nem ment az amatőr tehetségekkel, most házicelebjeivel imitál „tehetségkutatót”. A Sztárban sztár szórakoztatni akar, de a túljátszott paródiák sokszor kínosra sikerülnek, ám csodafegyver-ügyben még ez a bohócfesztivál is lepipálja a konkurens csatorna új show-ját.

Múlt hét végén rukkolt elő mindkét nagy kereskedelmi csatorna a legújabb csodafegyverével, a csatornák jövőbeni zászlóshajó-show-jával: az RTL Klub a Sebestyén Balázs és Vadon Jani által vezetett Vundersőn és zuperszexivel, a TV2 pedig a Friderikusz Sándor által celebrált Sztárban sztárral. Az előbbi – múlt vasárnapi - első adásáról néhány napja már leírtuk véleményünket, az utóbbi – múlt pénteki - debütálásáról viszont lecsúsztunk, mert a magyar labdarúgó válogatott történelmi zakóját dühöngtük végig. Nem lett volna igazságos azonban, ha nem szólunk a TV2 show-járól. Pénteken leültünk hát a tévé elé és megnéztük a Sztárban sztárt is. Megbántuk.  

Pedig TV2 nagy bizalmat fektetett az éneklős-zsűrizős-közönségszavazós műsorba. Legalábbis Budapest utcáit járva az ember látószögéből kikerülni képtelen plakátcunami erről tanúskodik – bár a reklámanyagokról nemhogy nem derül ki a műsor mibenléte, de a gondos műkomolysággal megálmodott koncepció láttán egyenesen egy kőkemény bírósági dráma képe bontakozik ki előttünk.

A Sztárban sztár ezzel szemben egy édesítőszeres bohócfesztivál.

©

A már korántsem olyan meglepő és mulatságos Friderikusz Sándorról – még akkor is, ha klasszissal jobb az RTL-es kollégáinál – állandóan az jut az ember eszébe, mennyivel jobban áll neki a késő esti talkshow-műfaja, mint ez az ál-könnyed műsorvezetés. A zsűribe pedig sikerült bepréselni a fuldokló csatornához még mindig ragaszkodó Liptai Claudiát és Lakatos Márkot, valamint az RTL-től lenyúlt Hajós András-Majka duót. Ők hozzák a kötelező szintet, egyedül Majoros úr játssza túl az egyértelműen „Puzsér-light” archetípust megcélzó tuskó-szerepet. A pontozás alkalmazkodik a magyar szokásokhoz: a plakátról kegyetlenül szuggeráló zsűritagok 7-től 10-ig terjedő skálában gondolkodnak.

A koncepció „hót egyszerű”: vannak a mi magyar sztárjaink, akik más sztárok bőrébe bújva adnak elő egy-egy zeneszámot. (Itt a megfejtés a műsor címére: Sztárban sztár.) Ez hátszőr-felállítóan borzalmas előadásoktól az oké kategóriáig terjedő spektrumot eredményez, az utóbbit jó esetben egy-egy előadó tudja megugrani adásonként. A zsűri pontoz, a nézők szavaznak, minden adásban kiesik valaki, aztán lehet sírni.

Nem tudni, hogy a producerek döntöttek arról, hogy szórakoztató műsor helyett bennfentes ökörködés és ötlettelen, egydimenziós paródiák keresztezése legyen a műsor, vagy csak ennyit tudnak kihozni a TV2 sztárfelhozatalából. Merthogy az elsőként színpadra lépő Bereczki Zoltán George Michael-utánzása körülbelül öt másodpercig volt érdekes, aztán a popikon lényét leegyszerűsítették a szadomazo-bőrszerkós meleg szintjére. Soma jelenlétét pedig a képernyőn maradni akaráson kívül semmi sem indokolja. Hangja semmi, a magától értetődő Cher-imitáción pedig nem tud túllépni. Friditől is kapott egy bókot: „Úgy nézel ki, mint Hofi Géza női ruhában”. És tényleg.

A mamagésánál eggyel meglepőbb, hogy Szinetár Dórából sem sikerült kicsikarni egy versenyképes hangot, Britney Spears után Péter Szabó Szilviaként sem bizonyította a róla keringő pletykákat, miszerint jó énekesnő lenne. A The Voiceban magát Veres Mónikaként újrapozícionáló, ám azóta tinisztár-nevéhez visszatért Nikának sikerült tetéznie a Pink által már amúgy is néha túljátszott rockcsaj-szerepet. A koreográfusok pedig valamilyen szexuális frusztrációtól szenvedhetnek, George Michael után ugyanis sikerült újra visszatérni a szadomazo világába, ezúttal egy kikötözős orgiajelenettel.

Sajnos azonban a legkínosabb produkciók még hátra voltak. Varga Viktor az amúgy kétségtelenül bugyuta Ding-dong éneklése közben Csonka Pici helyett egy ecstasyn pörgő hülyegyereket alakított, de a horrorisztikusra maszkírozott Puskás Peti is kísérteni fog még minket álmainkban az alkoholmámorban ténfergő Tina Turner-paródiájával.

Szerencsére két-három percig eszünkbe juthatott, hogy egy énektudást (is) mérő versenyt nézünk – az István, a király címszerepével reflektorfénybe kerülő Feke Pál ezúttal Kossuth Lajosnak öltözve adott elő egy laza Pavarottit. A nagyon minimálra koreografált (értsd: egy helyben álló) performansz ugyan abszolút nem illett a bohócfesztivál többi versenyszáma közé, de ez itt gyakorlatilag egy hatalmas dicséret.

Biga egy mezei Robbie Williams-utánzást nyomott le; Nótár Mary megmutatta, miért is tart ott, ahol (bár Lakatos Márk szerint ő itthon „hatalmas sztár”); Dér Heni pedig elviekben Rihannának álcázva ült a pódiumon – ki is esett. A negyvenhez közelítve is gyerekarcú Szandi előadására nehéz szavakat találni, úgy hökkentett meg egyszerre a hónaljszőr-mutogatással és az egyébként erőteljes AC/DC-dallal. Kinézetre valahol egy lerobbant kocsmarocker és egy ápoltabb Charlie határán egyensúlyozott.

A Sztárban sztár legnagyobb hibája, hogy tulajdonképpen csak az élvezheti az egyes produkciókat, aki amúgy is kedvelője az előadónak, a semleges nézőnek nem nyújtanak különösebb élményt. A paródiák messze túljátszottak, így a színpadra lépés pillanatától kezdve néhány másodperc alatt ellövik az összes puskaport.

Az összes tehetségkutató sikere azon áll vagy bukik, milyen szórakoztató a zsűri, és milyen drámákat tudnak bemutatni a nagyéreműnek a produkciók apropóján. Itt a drámák elég laposak, a zsűri beszólásain (különösen Hajóséin) viszont időnként fel-fel lehet nevetni.

A múlt heti holland-magyar miatt az első adás még elég gyatra nézőszámokat hozott (ugye, mi sem láttuk), kérdés, ez különösebb konkurencia nélkül hogyan változott. Bár a szórakoztatás-faktor nem verdesi az egeket, a pénteki sivárságban akár el is fér a tévében – az azonban nagyon valószínű, hogy a TV2 nem ezzel a limonádéval fog visszakerülni a kereskedelmi trónért folytatott küzdelembe.

Ami a legszomorúbb, mindez még így is kenterbe veri az RTL-es csodashow-t, amely nemhogy zuperszexinek nem mondható, de televíziós keszonbetegséget lehet kapni a színvonalától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!

Az egyik legveszélyesebb kórokozó ellen találhattak hatékony ellenszert szegedi kutatók

Az egyik legveszélyesebb kórokozó ellen találhattak hatékony ellenszert szegedi kutatók

Piros, zebra, gyalogos, záróvonal – ennek az autósnak mindegy volt

Piros, zebra, gyalogos, záróvonal – ennek az autósnak mindegy volt