szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szülőknek készült könyv a drogról – a kezdeményezés akár jó is lehetne, azonban az iromány közhelyes szócikkeken kívül túl sok újdonságot nem tartalmaz, a népszerű drogok hatásairól például alig számol be. A művet az EMMI rendelte meg, mivel nem tudták, mire költsék a múlt év végén fennmaradt több mint két millió forintos keretüket. Maguk a szerzőknek sem volt túl sok kedvük megírni a könyvet.

„Nem örültünk a könyvnek először, mivel az ilyen irományokkal nehéz elérni a célközönséget” – jelentette ki Gezsa Ferenc, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet (NDI) igazgatója az „Érdemes beszélni róla… Szülőknek a kábítószer-problémákról” című könyv bemutatóján. Az iromány lektora hozzátette, a könyv azért született meg, mert az EMMI-nek maradt „egy kis elköltendő tartaléka a 2012-es év végén". Azonban szerinte végül jól sikerült, ami annak köszönhető, hogy „kifejezetten olvasmányos, és jó a nyelvezete”. A könyv írója Kály-Kullai Károly, Sziget Droginformációs Alapítvány munkatársa szerint a művel "informatív tájékoztatást adhatnak a szülőknek a drogról és a gyerekekről".

Dízájner drog helyett uncsi klisék

Ha fellapozzuk a nyolcvan oldalas könvyecskét, egy dolog biztosan kiderül: nem mond újat sem a drogról, sem a tinédzserekről. Helyette inkább rövid, érdektelen fogalom-meghatározásokat találhatunk a témában. Megtudhatjuk például, hogy nem csak a kábítószerek, de az alkohol és a cigaretta is a drogok közé sorolható, továbbá, hogy minden szer használata a „kipróbálással kezdődik”. Az is érdekes, hogy egy szülőknek szóló könyvben így írnak a serdülőkről: „ebben a korban kialakul az elsődleges és másodlagos nemi jelleg; lányoknál mellek, fiúknál a bajusz, szakáll”. A Wikipédia-szerű szócikkgyűjteményt helyeként néhány bárgyú gyermekrajz is illusztrálja. 

A szövegben számos idézet található, például egy egészen abszurd telefonos segítőbeszélgetésből. Az egyik szülő azzal keresi meg a drogambulanciát, hogy attól tart, a "kisfia" drogozik. A segítő visszakérdez, hogy hány éves a fiú – amire az a válasz, hogy 28.

©

A szerző fontosnak tartotta bemutatni a drogos szlenget is. Megtudhatjuk például, hogy míg korábban kábítószereseknek hívták magukat a drogfogyasztók, ma már az „anyagos” a helyes kifejezés, az antialkoholista klubokban pedig „norminak” hívják a többségi társadalom tagjait. A szerek hatásairól nem sok derül ki, a napjainkban egyre népszerűbb dizájner drogoknak például összesen egy bekezdés található. Az LSD történetét hosszan taglalják, arról is szó esik, hogy már a Beatles és a Pink Floyd tagjai is kipróbálták a bélyeget. Ugyan a könyv említést tesz a halucinációs trip-ről, azonban arról nem kap túl sok tájékoztatást a szülő, hogy mit tehet például akkor, ha súlyos látomások törnek rá gyermeke.

Mint az a könyvből is kiderül, sok kisgyermekes szülő is megkeresi a prevencióval foglalkozó szakembereket, hogy mi a teendő akkor, hogyha a gyermek drogozni kezd. Azonban a könyv szerint nem érdemes konkrét válaszokat adni e kérdésre, mivel ezeket a szülők idővel úgy is elfelejtik. „A legfontosabb az, hogy szeressék nagyon a gyermeküket”.

Ugyan túl sok információ kábítószerekről nem található a könyvben, de a vallás fontosságáról, az új Nemzeti Drog Stratégiáról és a kábítószer-fogyasztás okait feltáró modellekről oldalakon keresztül olvashatunk. Emellett azt is megtudhatjuk, hogy a tanulás lehet az üdvözítő út, a szerző szerint ugyanis a "jövőorientált fiatalok kevésbé vannak kitéve az alkohol és a drogogyasztás csábításainak".

Az EMMI-nek tetszik

A minisztérium közleménye szerint a kötet "olyan alapvető tudást kíván átadni a szülőknek, mely révén könnyebben felismerhetik gyermekük problémáját, és még idejében meg tudják tenni a megfelelő lépéseket"...

"A könyv egyes fejezetei olyan tematikát követnek, amely megkönnyíti a tisztánlátást. Célja, hogy oldja a jövőbe vetített félelmeket olyan információk, tények, esetek bemutatásával, amelyek gyarapítják a szülők tudását, hogy szükség esetén megfelelően segíthessenek gyermeküknek".

Csak kétmillióba került

Egy-egy hasznos dologról azért beszámol könyv. Például bemutatja a legnépszerűbb drogok fogyasztásának alakulását az elmúlt években, a végén pedig felsorolja azokat az intézményeket, amelyekhez segítségért lehet fordulni krízishelyzetben. Gyakori, hogy nem csak maguk a függők, hanem a hozzátartozóik is átélik a szerhasználók problémáit – ezt nevezik kodependenciának vagy társfüggésnek, amit gyakran összekevernek a kapcsolatfüggéssel. A szerző szerint fontos lenne, hogy a mai magyar ellátórendszerek ne csak a drogfogyasztókat, hanem szükség esetén a családtagjaikat is kezeljék, és ne csak a szerhasználó gyermekeket, de szüleiket is „kliensnek” tekintsék az intézményekben.

Írásban feltett kérdésünkre a Nemzeti Drogmegelőzési Intézettől azt a választ kaptuk, hogy az iromány létrehozása, kiadása és a honlap készítése körülbelül 2,3 millió forintból valósult meg. Eddig 1000 példányt nyomtattak, amelyek kereskedelmi forgalomba nem kerülnek. Olyan intézményeknek és szakembereknek juttatják majd, akik rendszeres kapcsolatban állnak szülőkkel: családsegítő intézményeknek, gyermekjóléti központoknak, nevelési tanácsadóknak, pedagógiai szolgáltatóknak. A könyv továbbá itt ingyenesen is letölthető.

Kérdés: mire lehet használni egy muszájból íródott, tartalmatlan könyvet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Shake

Bojkottálták Stohl drogprevenciós előadását

Látványos kudarcba fulladt Stohl András drogprevenciós előadás-sorozatának legutóbbi etapja. Az Újpest szurkolói ugyanis bojkottálták a börtönviselt színészt, senki nem ment el a beszélgetésre – adta hírül a Blikk.

MTI Itthon

Drogot találtak egy drogdílernél

Kábítószergyanús anyagot találtak egy nyírbogáti férfi lakásán. A kábítószer előállításával, használatával és terjesztésével gyanúsított 30 éves férfit és három társát elfogták a rendőrök - tette közzé kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

„A leölésben a diákok is segédkezhettek” – büntettek az iskolai állatboncolásért

„A leölésben a diákok is segédkezhettek” – büntettek az iskolai állatboncolásért

Kibertámadás érhette a Google-t, elterelték a cég forgalmát

Kibertámadás érhette a Google-t, elterelték a cég forgalmát

Nemzetközi onkológiai kutatóintézetet alapít a kormány Oroszországban

Nemzetközi onkológiai kutatóintézetet alapít a kormány Oroszországban

Tudja, milyen hangja van a Marsnak? A marsi napfelkeltét "hangosították ki" a tudósok

Tudja, milyen hangja van a Marsnak? A marsi napfelkeltét "hangosították ki" a tudósok

Mennyire jó magyar nyelvtanból? Tesztelje ezzel a szótotóval!

Mennyire jó magyar nyelvtanból? Tesztelje ezzel a szótotóval!

Theresa May: Utolsó, legnehezebb szakaszukban vannak a Brexit-tárgyalások

Theresa May: Utolsó, legnehezebb szakaszukban vannak a Brexit-tárgyalások