szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szokásos korhatáros besorolás mellett az alapján is osztályozzák a filmeket néhány svéd moziban, hogy milyen szerepet töltenek be azokban a nők.

Az "A" besoroláshoz a filmnek át kell mennie a Bechdel-teszten, vagyis a produkcióban legalább két megnevezett női szereplőnek egymással kell beszélgetnie, méghozzá úgy, hogy nem egy férfi a téma.

A teljes A Gyűrűk Ura-trilógia, az összes Star Wars-film, A közösségi háló, a Ponyvaregény és egy kivételével minden Harry Potter-film is elvérezne ezen a vizsgán – mondta Ellen Tejle, az újfajta osztályozást bevezető stockholmi Bio Rio művészmozi igazgatója.

Svédországban októberben négy moziban indították el a filmek női szempontból történő besorolását. Tejle szerint ez azért fontos, mert a társadalom nőkről kialakított képét befolyásolja, hogy szinte sohasem lát női szuperhőst, professzort vagy olyan szereplőt a filmekben, akinek nő létére izgalmas kalandokon keresztül sikerül felülkerekednie a nehézségeken.

Az igazgató hangsúlyozta: az új besorolásnak semmi köze sincs egy film értékeihez és nem minősíti azt. "Az a cél, hogy minél több női történet és perspektíva jelenjen meg a filmvásznon" – tette hozzá.

A kezdeményezést felkarolta a Svéd Filmintézet és egy skandináv kábelcsatorna is bejelentette, hogy filmismertetőiben használja a besorolást. A csatorna november 17-re "szuper vasárnapot" hirdetett, amikor csupa "A"- besorolású filmet játszik: műsorra tűzik Az éhezők viadalát, A Vasladyt és a Vadállatok című produkciót.

A Bechdel-teszt Alison Bechdel amerikai képregényszerzőről kapta a nevét, aki 1985-ben a Dykes to Watch Out For című sorozatában vetette fel a koncepciót. A feministák és filmkritikusok azóta is vitatkoznak az értelmén, de Tejle szerint a besorolás mindenképpen hasznos, mivel felhívja a nézők figyelmét arra, hogyan ábrázolják a nőket a filmekben.

Svédországban az "A" besorolás csak a legutóbbi lépés a női egyenjogúság irányába tett erőfeszítések sorában. Egy Facebook-oldal, amelynek már több mint 40 ezer követője van, kifejezetten azt szorgalmazza, hogy a médiában minél több női szakkommentátort lássanak a nézők és ez a törekvés már a finn, norvég és olasz facebookosok figyelmét is megragadta.

Amerikai kutatások azt mutatják, hogy a nők alul-reprezentáltak mind a tévében, mind a filmvásznon és ez nem sokat változott az utóbbi hatvan évben. 2011-ben a száz legnézettebb amerikai filmben 33 százalékos volt a női szereplők aránya, a főszerepeknek pedig mindössze a 11 százaléka volt az övék – jelezte a nők televíziós és filmes megjelenésével foglalkozó San Diegó-i központ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Látványos tuningot kapott az elektromos Ford Mustang Mach-E

Látványos tuningot kapott az elektromos Ford Mustang Mach-E

Karácsony: Már nyomoz a rendőrség a városligeti Biodóm ügyében

Karácsony: Már nyomoz a rendőrség a városligeti Biodóm ügyében

Nagyobb hatótávra képesek az új Porsche Taycan villanyautók

Nagyobb hatótávra képesek az új Porsche Taycan villanyautók